Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Mexiko: Nejdřív kvalifikační divočina, poté velké oči

Mexiko patří mezi poměrně tradiční účastníky světových šampionátů a i letošní postup do Brazílie měl být spíše povinností. Místo toho si však Mexičané prožili obrovské drama. Byli několik minut od vyřazení, nakonec se však s pomocí Spojených států kvalifikovali. Stihli několik až absurdních trenérských rošád, po všech peripetiích však Mexiku optimismus nechybí. Cílem má být čtvrtfinále, ale na vyjádření interesovaných je znát, že se pomýšlí i na větší senzaci.

Radost fotbalistů Mexika
zdroj: AP autor: John Cowpland

Mexiko prožilo jednu z nejdramatičtějších kvalifikací na šampionát. Neúspěchy vedly hned k několika trenérským změnám. "Nebylo to zrovna lehké, kvalifikovali jsme se až přes play-off, což by se nám normálně nestalo. Nehráli jsme dobře, ale postupně jsme se zlepšovali. Na začátku MS to určitě bude lepší. Musíme zlepšit věci, které nám nešly," konstatuje před šampionátem obránce Diego Reyes.

Mexičané nakonec slavili postup jako předposlední země, napojí tím na dlouhou tradici. Na světovém šampionátu nechybí už popatnácté. Nejlepším umístěním jsou čtvrtfinále, do kterého se probojovali vždy během domácího mistrovství. Na pěti dalších turnajích se dostali mezi nejlepších šestnáct týmů. A nyní věří, že skončí daleko lépe.

Celá kvalifikace byla velice divoká. Mexiko ji začalo frustrující domácí remízou s Jamajkou. Pak neporazilo ani Spojené státy ani Kostariku. Pak navíc přišla prohra s Hondurasem. Po dvou letech na lavičce byl odvolán José Manuel de la Torre, nahradil jej Luis Fernando Tena, který dovedl Mexiko ke zlatu na olympiádě v Londýně. Jenže prohra se Spojenými státy znamenala jeho rychlý konec.

André Guardado:

"Na fotbale je nejlepší, že přináší překvapení. A my doufáme, že jedno můžeme způsobit. Poté, jak jsme se na šampionát kvalifikovali, na nás však příliš lidí nesází."

Program na MS:

13. června 18:00 Mexiko - Kamerun (Natal)
17. června 21:00 Mexiko - Brazílie (Fortaleza)
23. června 22:00 Mexiko - Chorvatsko (Reclife)

Déle se udržel až Victor Manuel Vucetich. Mexiko konečně zabralo, porazilo Panamu a zůstalo ve hře. V závěrečném duelu však opět prohrálo, tentokrát s Kostarikou, a stálo na pokraji vyřazení. Situaci zachránila až výhra Američanů nad Panamou.

Vše vyústilo v další změnu trenéra, týmu se chopil Miguel Herrera, čímž se stal čtvrtým trenérem Mexika během 41 dnů. Do play-off nasadil pouze hráče z domácí soutěže, kteří nemuseli procházet aklimatizací, a tah se mu vyvedl. Herrera povede mexickou reprezentaci i na světovém šampionátu. "Rád hraji rozestavení 5-3-2, staví to na naší hlavní síle – obraně," říká.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil týmu: Mexiko

Mexiko čeká ve skupině A Chorvatsko, Brazílie a Kamerun. "Sníme o tom, že budeme mít mistry světa. Máme velmi dobrý tým, výborné hráče, tak proč by se o tom mělo pouze snít?" pokládá řečnickou otázku, na kterou mu bude velice brzy odpovězeno.

Moderní Mexiko vzniklo v roce 1519, kdy Hernán Cortés dobyl Aztéckou říši. Území pak bylo známé jako Nové Španělsko. Nezávislost získalo Mexiko v roce 1821, dnes je nejlidnatější španělsky mluvící zemí na světě. Hlavními exportními artikly země jsou čokoláda, kukuřice, chilli, tequilla a tabasco. Severoamerická země byla dvakrát pořadatelem světového šampionátu – v letech 1970 a 1986. Mezi nejvýznamnější místní kluby patří Club América, Toluca nebo Guadalajara.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: 4. místo v základní skupině

Konečná nominace Mexika

Brankáři: José Corona (Cruz Azul), Alfredo Talavera (Toluca), Guillermo Ochoa (Ajaccio).

Obránci: Francisco Rodríguez (América), Carlos Salcido (Tigres), Rafael Márquez (León), Diego Reyes (FC Porto), Miguel Layún (América), Héctor Moreno (Espaňol Barcelona), Miguel Ponce (Toluca), Paul Aguilar (América).

Záložníci: Héctor Herrera (FC Porto), Marco Fabián (Cruz Azul), Giovani Dos Santos (Villarreal), Andrés Guardado (Leverkusen), Javier Aquino (Villarreal), Carlos Peňa (León), José Juan Vázquez (León).

Útočníci: Raúl Jiménez  (América), Alan Pulido (Tigres), Javier Hernández (Manchester United), Isaac Brizuela (Toluca), Oribe Peralta (Santos Laguna).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články