Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Sedm týdnů do MS: Demonstranti chtějí místo stadionů nemocnice

Rio de Janeiro - Fotbalové mistrovství světa je už za dveřmi, vedle milionů natěšených fanoušků má však i řadu odpůrců. A to i v Brazílii, která šampionát letos hostí. Demonstranti v brazilském Sao Paulu chtějí místo stadionů a moderních hotelů raději školy a nemocnice. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zase naznačil, že letní olympijské hry za dva roky Brazílie nezvládne zorganizovat.

Do fotbalového mistrovství světa, které Brazílie hostí, zbývá už jen 43 dní. Mezitím se ale zvyšuje tlak demonstrantů, kterým se nelíbí utrácení peněz za opulentní stadiony. "To je demokracie, to je naše sociální situace. Nevím ale, jestli je na to teď vhodná chvíle," uvedl trenér brazilské reprezentace Luiz Felipe Scolari.

Demonstrace a násilnosti by mohly pořadatelství ublížit, samo mistrovství přitom zadělává na problémy jinde. Zatímco na fotbalových stadionech se dolaďují poslední detaily a všechno se snad stihne, olympijský park vypadá jako dávno opuštěné staveniště. Olympiáda 2016 je teď na vedlejší koleji.

Je nám líto, video expirovalo.
Horizont ČT24: Brazílie se připravuje na MS

"Přípravy jsou nejhorší, jaké jsem kdy zažil, ale my musíme zařídit, že všechno proběhne," uvedl místopředseda MOV John Coates, jenž lituje, že nemá žádný plán B. Rio de Janeiro je ale přesvědčené, že všechno zvládne. "Nesouhlasím s tím, že všechno má zpoždění. Park Deodoro termíny nedodržuje, ale jinak tu kritiku nechápu negativně," řekl starosta Eduardo Paes.

Snad žádný termín se zatím nepodařilo dodržet a na staveništích zemřelo nejméně sedm lidí. Dělníci si stěžují na špatné podmínky a práci zdržují stávky. Organizátoři se také musí vypořádat s obrovským znečištěním. Problémy s kvalitou a nedostatkem vody musí řešit už teď. "Možná přijdou problémy s elektřinou, protože naprostá většina pochází z vodních elektráren," zamyslel se předseda Světové rady pro vodu Benedito Braga.

Kritikům utrácení astronomických částek vláda argumentuje zlepšením infrastruktury. Chlubí se nejnovějšími technologiemi, slibuje nové dálnice a modernizované metro. Dokončené stadiony ale raději testuje na těch, kteří se na fotbalové mistrovství i olympiádu vyloženě těší.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články