Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Itálie: Squadra azzura chce pátý titul, tentokrát díky ofenzivní hře

Jediné po čem touží, je pátá hvězdička na dresu. "Pro nás je vítězství všechno – to je naše tajemství. Máme vůli překonávat obtíže a překážky, to Itálii vždy zdobilo a to je něco, na co jsme hrdí," prohlásil Fabio Cannavaro, kapitán mistrů světa z roku 2006. Svěřenci trenéra Cesara Prandelliho budou v Brazílii chtít dokázat, že se nejlepší fotbalista světa za rok 2006 nemýlil, a pokusí se domů dovézt pátý titul mistrů světa, prestože squadra azzura není považována za jednoho z favoritů. 

Balotelli a Pirlo v italském dresu
zdroj: ISIFA

Italové dokázali ovládnout fotbalové mistrovství světa v letech 1934, 1938, 1982 a 2006 a se čtyřmi tituly mistrů světa jim v historické tabulce patří druhá příčka za Brazílií, která se radovala pětkrát. Přestože právě Brazilci patří – na rozdíl od Itálie – k nejžhavějším adeptům na triumf na domácím šampionátu, hráči ani fanoušci z Apeninského poloostrova se nevzdávají nadějí na vytoužený pátý titul.

Italy však straší dlouhodobá statistika. Zatím nikdy totiž nedokázali ovládnout mistrovství světa, které se konalo mimo Evropu. A navíc v Jižní Americe dosud nikdy nezvítězil žádný evropský tým. Vše je ale jednou poprvé a Italové věří, že v Brazílii zlomí jihoamerické prokletí evropských celků.

Léčba Prandellim

Naposledy slavila squadra azzura zisk trofeje světových šampionů v roce 2006 v Německu, kde Italy zdobila jejich tradičně silná stránka – neprostupná defenziva. Od té doby se ale u italské reprezentace mnohé změnilo. Stratéga Marcela Lippiho nahradil na lavičce národního týmu Cesare Prandelli, který zavrhl neitalskými fanoušky nenáviděné catenaccio a vtiskl reprezentaci aktivní útočný herní styl.

Zápasy Itálie v základní skupině D:

14. června 00:00 Anglie – Itálie (Arena Amazonia, Manaus)

20. června 18:00 Itálie – Kostarika (Arena Pernambuco, Recife)

24. června 18:00 Itálie – Uruguay (Estadio da Dunas, Natal)

Prandelli se italské reprezentace ujal po výbuchu na světovém šampionátu 2010, kde Itálie skončila už v základní skupině. (Poprvé od roku 1974, kdy ale na šampionátu startovalo jen 16 týmů oproti nynějším 32.) A s Prandellim přišla rázná změna. "Je teď již nad slunce jasnější, že nelze dosáhnout dobrých výsledků, aniž byste hráli pohledný a atraktivní fotbal," prohlásil bývalý trenér Fiorentiny, když převzal italskou reprezentaci. 

Italský tým pod jeho vedením namísto na defenzivu začal sázet na útok a změna herního stylu alespoň doposud nese ovoce. Hned na prvním velkém turnaji (EURO 2012) dovedl Prandelli squadru azzuru na druhé místo, když Italové až ve finále nestačili na Španělsko.

Stále nepostradatelní Pirlo s Buffonem

Ze zlatého týmu z roku 2006 už mnoho hráčů v mužstvu nezbylo, "přeživší" však stále patří mezi osu týmu. Jak brankář a kapitán týmu Gianluigi Buffon, tak středopolař Andrea Pirlo patří i pod Prandelliho vedením mezi nepostradatelné. "Není složité hovořit o Gigim (Buffonovi). Je kapitánem a příkladem pro nás všechny. Hráči, kteří jsou povoláni do týmu, nemusí chodit na žádné přednášky. Stačí, když pozorují Gigiho a napodobují ho," prohlásil Prandelli.

"Andrea Pirlo je šampion: on je první třída a ztělesnění inteligence. Je hráčem, který na hřišti dokáže dát věci do pohybu. Přestože, toho moc nenamluví, je obrovsky charismatický. Je tichým vůdcem," dodal italský trenér k Pirlovi.

Dvojici veteránů v italském týmu doplňuje řada mladíků. Klíčová role mnohdy patří nejvýraznějšímu z mladých italských hráčů Mario Balotellimu. Jeden z nejtalentovanějších útočníků Evropy ale často spíše než fotbalovým uměním strhává na sebe pozornost nejrůznějšími excesy. Letos navíc s AC Milán neprožil zrovna vydařenou sezonu a je otázkou, zda může být v Brazílii oporou squadry azzury.

"Mario má potenciál být jedním z nejlepších. Ale potřebuje nalézt balanc a vážnost, aby si mohl svůj potenciál uvědomit. V posledních letech vyplýtval spoustu energie na hlouposti. Tohle velcí šampioni nedělají, jim jde pouze o jedinou věc – o vítězství," myslí si o Balotellim Prandelli.

Mezi třiadvacítkou hráčů chybí Giuseppe Rossi, kanonýr Fiorentiny se sice stihl vrátit po zranění, do konečné nominace se ale nepropracoval. Nedostalo se ani na útočníky Alberta Gilardina s Pablem Osvaldem, křídelního hráče Emanuela Giaccheriniho, záložníka Alessandra Diamantiho či obránce Domenica Criscita.

S Čechy si poradili, teď je čeká Anglie a Uruguay

S Italy mají čerstvé zkušenosti i čeští fotbalisté. Právě hráči z Apeninského poloostrova byli soupeřem českého týmu v kvalifikační skupině o postup na brazilský šampionát. Přestože proti Itálii ze sebe dostali čeští fotbalisté jedny z lepších výkonů, nestačilo to na více než bod za domácí remízu 0:0. Venku Itálii čeští reprezentanti podlehli 1:2.

Italové se na šampionát kvalifikovali bez jakýchkoliv potíží z první příčky, když si místo mezi vyvolenou dvaatřicítkou zajistili již několik kol před koncem kvalifikace. Kvůli výpadku v posledních utkáních s Dánskem a Arménií – kdy už měli účast na šampionátu jistou – jim však uniklo nasazení do prvního koše.

Los jim nakonec přisoudil nevyzpytatelnou skupinu, kde na Italy čeká tradiční evropský rival Anglie, nejpříjemnější překvapení posledního šampionátu Uruguay v čele s útočníky Luisem Suárezem a Edisonem Cavanim a outsider z Kostariky.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: 3. místo v základní skupině

Konečná nominace Itálie:

Brankáři: Gianluigi Buffon (Juventus Turín), Mattia Perin (FC Janov), Salvatore Sirigu (Paris St. Germain/Fr.).

Obránci: Ignazio Abate, Mattia De Sciglio (oba AC Milán), Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini (všichni Juventus Turín), Matteo Darmian (FC Turín), Gabriel Paletta (Parma).

Záložníci: Alberto Aquilani (Fiorentina), Antonio Candreva (Lazio Řím), Daniele De Rossi (AS Řím), Claudio Marchisio, Andrea Pirlo (oba Juventus Turín), Thiago Motta, Marco Verratti (oba Paris St. Germain/Fr.), Marco Parolo (Parma).

Útočníci: Mario Balotelli (AC Milán), Antonio Cassano (Parma), Alessio Cerci, Ciro Immobile (oba FC Turín), Lorenzo Insigne (Neapol).

Zdroj
ČT sport, FIFA.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články