Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Honduras: Zkušení Los Catrachos potřetí mezi elitou

Honduras pulsuje fotbalem. Potřetí se tato středoamerická země probojovala na mistrovství světa. A postup na šampionát pozvedl ducha celého národa. Hondurasu patří jeden nezáviděníhodný primát – podle zprávy OSN z roku 2012 je to nejnebezpečnější země světa co do počtu vražd na obyvatele (s 90,4 zavražděnými na 100 000 obyvatel). Fotbal může pomoci na problémy alespoň na chvíli zapomenout. Tým pod vedením kolumbijského kouče touží překvapit a pokusit se o první vítězství na největším turnaji.

Honduraští fotbalisté
zdroj: ČTK/PA

"Jsme vášnivým národem, v Hondurasu lidi zajímají dvě věci – politika a fotbal," říká novinář Rádia América Heribaldo Lainez. "Fotbal je v Hondurasu hodně populární. Když hrajeme, tak se v zemi vše zastaví a všichni nás sledují. Fotbal tu dělá lidi šťastnými a my máme jejich plnou podporu," dodává opora v reprezentační brance Noel Valladares.

Honduras objevil na jedné ze svých plaveb Kryštof Kolumbus v roce 1502. Nezávislost na Španělsku získal Honduras o 319 let později. Byl první zemí, která si začala říkat banánová republika – kvůli boomu pěstování banánů. Kvalifikaci si Honduras zahrál poprvé v roce 1960, ale na postup čekal až do roku 1982.

Honduras hrál na MS doposud dvakrát, nevyhrál ani jeden zápas. Nejlepšího výsledku dosáhl v roce 1982 s tehdy domácím Španělskem – remízoval 1:1. v roce 2010 s týmž soupeřem prohrál 0:2 a ve skupině skončil poslední.

Program Hondurasu v základní skupině E:

15. června 21:00: Francie – Honduras (Porto Alegre)

20. června 00:00: Honduras – Ekvádor (Curitiba)

25. června 22:00: Honduras – Švýcarsko (Manaus)

Klasický systém 4-4-2

Luiz Suárez se ujal týmu v roce 2011, kdy zkombinoval roli kouče A-týmu a třiadvacítky. Omladil seniorský tým a vštípil mu svou vizi. "Zlepšili jsme se v mnoha oblastech – tým zapracoval především v defenzívě, v taktice jsme také velmi dobří. Většinou hrajeme se čtyřmi obránci, máme dva střední záložníky, spíše defenzivnější, dva rychlíky na stranách a dva útočníky. Je to klasický styl 4-4-2," popisuje herní systém svého týmu Suárez.

Klíčem k úspěchu by měla být především záložní řada. Byla to právě Suárezova směska mládí a zkušenosti, která týmu v kvalifikaci pomáhala hlavně ve středu pole. "Hráči jako Roger Espinoza, Wilson Palacios, Luis Garrido nebo Jorge Claros – to jsou fotbalisté, kteří jsou zárukou dobré hry. Vytvářejí šance pro útočníky," zdůrazňuje kanonýr Carlo Costly, který si připsal už třicítku reprezentačních gólů.

V brance stojí honduraská žijící legenda Noel Valladares. Veterán s více než sto starty za národní tým povede Los Catrachos v Brazílii jako kapitán. Zejména devětadvacetiletý záložník Palacios ze Stoke i o dva roky starší obránce Maynor Figueroa z Hullu patří k důležitým pilířům hry Středoameričanů.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil týmu: Honduras

Historické vítězství

V kvalifikaci se Honduras dočkal jednoho z největších vítězství své historie – na aztéckém stadionu pokořil domácí Mexiko 2:1. "Zápas, který jsme vyhráli v Mexiku, byl klíčový. Bylo to něco, co se vůbec nečekalo. Tohle jsme v historii ještě nezvládli a teď jsme se zapsali do učebnic," říká jeden z hrdinů památného triumfu Valladares.

Historické vítězství 2:1 honduraským fotbalistům svěřilo osud do vlastních rukou a pět bodů ze zbývajících tří utkání jim stačilo pro jistotu cesty do Brazílie. Honduras sice na domácí půdě jen remizoval s Panamou 2:2, pak ale porazil Kostariku a postup dovršil remízou 2:2 na Jamajce, která skončila ve finálové skupině beznadějně poslední.

V Brazílii hraje Honduras s Francií, Švýcarskem a Ekvádorem. Los Catrachos mají podobnou skupinu jako před čtyřmi lety, ale mnohem zkušenější tým. S průměrným věkem 28,13 roku je Honduras dokonce třetí nejstarší mužstvo na šampionátu.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: 4. místo v základní skupině

Konečná nominace Hondurasu:

Brankáři: Noel Valladares, Donis Escober (oba Olimpia), Luis López (Real Espaňa).

Obránci: Brayan Beckeles (Olimpia), Emilio Izaguirre (Celtic Glasgow/Skot.), Juan Carlos García (Wigan/Angl.), Maynor Figueroa (Hull/Angl.), Víctor Bernárdez (San Jose Earthquakes/MLS), Osman Chávez (Čching-tao/Čína), Juan Pablo Montes (Motagua), Edder Delgado (Real Espaňa).

Záložníci: Luis Garrido (Olimpia), Roger Espinoza (Wigan/Angl.), Jorge Claros (Motagua), Wilson Palacios (Stoke/Angl.), Óscar García (Houston Dynamo/MLS), Andy Najar (Anderlecht/Belg.), Mario Martínez (Real Espaňa), Marvin Chávez (Colorado Rapids/MLS).

Útočníci: Jerry Bengtson (New England Revolution/MLS), Jerry Palacios (Alajuelense/Kost.), Carlo Costly (Real Espaňa), Rony Martínez (Real Sociedad).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články