Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

MS v Brazílii má svůj míč. V Česku ho představili Nedvěd s Viktorem

Rio de Janeiro - Pořadatelé fotbalového mistrovství světa představili míč, s nímž se bude příští rok hrát na světovém šampionátu. V hlasování fanoušků dostal jméno Brazuca, slovo vyjadřující národní hrdost Brazilců. Vítěz MS navíc dostane o třetinu vyšší prémie než před čtyřmi lety. V přepočtu dostane téměř 800 milionů korun.

Cafu s oficiálním míčem pro MS 2014
zdroj: ČTK/AP

Firma Adidas, která dodává míče pro světové šampionáty už od roku 1970 a smlouvu na MS má na dalších sedmnáct let, zvolila design v podobě stuhy v modro-zlato-zelené kombinaci. Inspiraci našla v brazilských náramcích pro štěstí.

Volby jména pro míč se loni zúčastnilo více než milion brazilských fanoušků. Vítězný návrh podpořilo více než 70 procent z nich. V konečném výběru byly také názvy "Bossa Nova" a "Carnavalesca".

Míč testovalo více než šest set fotbalistů, mezi nimi například Lionel Messi, Zinédine Zidane a Bastian Schweinsteiger. Herní premiéru měl při únorovém utkání Švédska s Argentinou, tehdy ale ještě bez oficiálního designu.

Je nám líto, video expirovalo.
Pořadatelé MS ve fotbale představili míč Brazuca

Podle Adidasu se jedná o revoluční míč, hráči a hlavně brankáři ale někdy nadšení pro novinky nesdílejí. Míč Jabulani pro minulé MS v Jihoafrické republice byl často terčem kritiky pro svůj nevyzpytatelný pohyb během letu.

Nedvěd i Viktor si novinku pochvalují

V Praze míč představili slavní fotbaloví reprezentanti Pavel Nedvěd s Ivo Viktorem. "Míč je skvělý, moc se mi líbí, jak je dělaný barevně. Měl jsem možnost ho vyzkoušet a jsem moc rád, že jsem ho mohl představit. Bude to kvalitní a hodně rychlý míč a brankáři to budou mít hodně těžké," řekl Nedvěd.

Myslí si, že míč pro brazilský šampionát je lepší než jeho předchůdci. "Já jsem prezentoval i v roce 2010 balon Jabulani pro mistrovství světa a tohle je zase krok dopředu, co se týče přesnosti, držení a vedení. Doufám, že nám to fotbalisté na mistrovství předvedou," dodal držitel Zlatého míče za rok 2003.

Brazuca využívající známou technologii "husí kůže" je nově tvořena pouze z šesti dílků, které jsou k sobě slepovány za vysokých teplot a tlaku. Snižování počtu dílů má zabezpečit lepší letové schopnosti a aerodynamiku míče. "Na novém míči se mi líbí ta zdrsněná kůže. Mě střelci nikdy moc nezajímali, ale z hlediska brankáře by to mohlo být dobré, a ta kůže by mohla přispět k tomu takzvanému lepení, aby to lépe vydrželo v rukavicích," uvedl bývalý gólman a mistr Evropy z roku 1976 Viktor.

Přehled oficiálních míčů MS:

1970 (Mexiko) - Telstar
1974 (SRN) - Telstar Durlast/Chile Durlast
1978 (Argentina) - Tango
1982 (Španělsko) - Tango Espaňa
1986 (Mexiko) - Azteca
1990 (Itálie) - Etrusco Unico
1994 (USA) - Questra
1998 (Francie) - Tricolore
2002 (Japonsko a Korea) - Fevernova
2006 (Německo) - Teamgeist
2010 (Jihoafrická republika) Jabulani
2014 (Brazílie) - Brazuca

Celková výše prémií za vítězství vzroste ve srovnání s předchozím šampionátem ze 420 na 560 milionů dolarů. Přitom už v JAR v roce 2010 zaznamenaly prémie nárůst o šedesát procent. Polepšit by si měly i kluby, které budou mít své hráče na MS. Mezi ně FIFA rozdělí jako kompenzaci 70 milionů dolarů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články