Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Italové míří na Maltu upevnit si vedení v "české" skupině

Praha - Fotbalisté Itálie vstupují do letošní části kvalifikace o postup na mistrovství světa 2014. Finalisté posledního mistrovství Evropy se představí na hřišti outsidera Malty a budou chtít navýšit vedení v "české" skupině B. Dánsko po páteční výhře 3:0 v Olomouci přivítá druhé Bulharsko.

Cesare Prandelli
zdroj: Getty Images

Italové si ve čtvrteční přípravě zahráli s pořadatelem světového šampionátu Brazílií. Přestože v Ženevě o přestávce prohrávali 0:2, ve druhé půli vybojovali remízu 2:2. Malta naopak v pátek utrpěla v Bulharsku nejtvrdší kvalifikační debakl 0:6, prohrála i čtvrté utkání ve skupině při skóre 1:12. "Nesmíme podceňovat Maltu jen proto, že zůstává bez jediného bodu. Bude to pro nás důležitý zápas, takže tam pojedeme velmi dobře připravení," upozornil trenér Itálie Cesare Prandelli.

Tým vicemistrů Evropy ze čtyř kvalifikačních duelů tři vyhrál a jednou remizoval. V září měl ale doma s ostrovním výběrem problémy a pojistku na 2:0 přidal až v nastavení. "Itálie je jeden z pěti nejlepších týmů na světě. Prandelli odvádí na lavičce mimořádnou práci a zaslouží si veškerou chválu," ocenil soupeře italský kouč Malty Pietro Ghedin.

Dánsko se výhrou 3:0 nad Českem vrátilo do hry o postup, trenér Morten Olsen však v úterý očekává ještě těžší zápas. "Pro mě osobně mají Bulhaři lepší mužstvo než Česká republika. Přestože hráli hodně zápasů doma, získali nečekaně dost bodů. Předvádějí dobrý fotbal, mají kvalitní hráče a prohráli jediné z posledních osmi utkání," uvedl Olsen.

Bulharsko v říjnu doma se skandinávským celkem remizovalo 1:1 a věří si i do odvety. "Měli bychom přistoupit k utkání s Dánskem pozitivně naladěni. Musíme být sebevědomí a věřit v sebe sama," nabádal kouč Ljuboslav Penev. Jeho svěřenci mají čtyřbodový náskok na Dány i Čechy, ale odehráli o zápas víc.

Lídr skupiny H Černá Hora přivítá v Podgorici druhou Anglii, na kterou má po pěti utkáních dvoubodový náskok. Černohorci s Albionem v minulé evropské kvalifikaci vybojovali v obou zápasech remízu. Anglie se ale navnadila drtivou páteční výhrou 8:0 v San Marinu.

"Utkání proti týmům jako Anglie jsou něčím speciálním. Víme, že fanoušci budou mít obrovské očekávání po naší výhře v Moldavsku, ale musíme zůstat realisty a zachovat klid," konstatoval útočník Mirko Vučinič, jenž v pátek v Kišiněvě rozhodl o výhře 1:0.

Utkání Španělsko - Francie
zdroj: AP

Úřadující mistři světa a Evropy ze Španělska se po překvapivé domácí remíze 1:1 s Finskem představí na hřišti Francie. "Les Blues" naopak v pátek porazili 3:1 Gruzii a v čele skupiny I si na svého rivala vypracovali dvoubodový náskok.

Kazachstán s českým trenérem Miroslavem Beránkem si v Norimberku zopakuje v rámci skupiny C souboj s Německem, jemuž na svém stadionu podlehl 0:3. Nizozemsku půjde ve skupině D o udržení stoprocentní bilance i v šestém duelu proti Rumunsku.

Program úterních utkání kvalifikace na MS 2014:

Skupina A: Srbsko - Skotsko, Wales - Chorvatsko, Belgie - Makedonie.

Skupina B: Arménie - ČESKO, Dánsko - Bulharsko, Malta - Itálie.

Skupina C: Irsko - Rakousko, Německo - Kazachstán.

Skupina D: Estonsko - Andorra, Turecko - Maďarsko, Nizozemsko - Rumunsko.

Skupina F: Ázerbájdžán - Portugalsko, Severní Irsko - Izrael.

Skupina H: Ukrajina - Moldavsko, Polsko - San Marino, Černá Hora - Anglie.

Skupina I: Francie - Španělsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články