Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Keane brblá, ale Brazilcům to je jedno. Máme ještě hodně tanečků, hlásí Vinícius

Tančí doma, tančí při tréninku, tančí v kabině a tančí také po vstřelení branek. K fotbalistům Brazílie tanec patří, ovšem jejich osmifinálové křepčení po gólech do sítě Jižní Koreji, kterého se účastnil i kouč Tité, ne všichni vzali dobře. V čele s Royem Keanem. Hvězdní Jihoameričané ale slova o nerespektu odmítají. "Jsme hraví a užíváme si podobné momenty, což některé bude vždy štvát," prohlásil Vinícius Júnior. Přímý přenos utkání Brazílie - Chorvatsko sledujte na ČT sport nebo ČT sport plus od 15:30.

Po výhře 4:1 nad Jižní Koreou a hladkém postupu do čtvrtfinále střelec jedné z branek Richarlison přišel do útrob stadionu, kde došlo k setkání, po kterém skončil v slzách. Ne však smutku, ale dojetí. Pětadvacetiletý útočník se dostal do rozhovoru s legendárním brazilským bombarďákem Ronaldem, jenž pro něj byl vždy obrovským vzorem a ke kterému dlouhodobě vzhlíží.

V brazilském táboře to není nic neobvyklého. Ronaldo je v kabině "selecao" modla, pro současnou generaci něco jako Pelé, což ukázal už dřív také Rodrygo, který si pro štěstí sáhl po rozhovoru na nohy vyhlášeného kanonýra, který je v současnosti sice už trochu při těle, ale svého času byl noční můrou všech obran. Patnáct branek na šampionátech, což je druhá nejlepší bilance v historii, kdy jen Miroslav Klose má o trefu více, mluví za vše.

Zpět ale k setkání s Richarlisonem. Z diskuze se zážitkem a novou netradiční zkušeností odešel zpátky do VIP prostor i samotný Ronaldo. Útočník Tottenhamu se ho totiž rozhodl naučit svůj "holubí tanec", při kterém hýbe hlavou jako okřídlenec a rukami vytváří tvar, který má připomínat křídla.

A právě tento tanec se objevil na scéně také během utkání s Jižní Koreou. Richarlison jím oslavil gól, kterým zvýšil na 3:0, což by ještě nebylo nic tak zvláštního. Jenže tato oslava proběhla s celou lavičkou a do hloučku kývajících hlav se přidal také kouč Jihoameričanů Tité, což neuniklo pozornosti žádného fotbalového fanouška i nefanouška.

Nebylo to navíc poprvé, co Brazilci slavili gól do sítě asijského výběru tancem. A ani naposled. "Selecao" si tímto způsobem užili každou ze čtyř branek, což někteří vyzdvihovali a chválili, našla se ale i skupina, která se do "Kanárků" pustila. A nejhlasitěji byl slyšet bývalý záložník Manchesteru United Roy Keane.

"Nemůžu věřit, co vidím. Je to jak sledovat nějakou taneční soutěž. Vím, že je to o kultuře, ale nelíbí se mi to. Je to nerespektování soupeře. Vedete o čtyři branky, a přesto zase tančíte," pustil se do kritiky na ITV současný fotbalový expert.

Keane prohlášením spustil rozbušku, která odpálila emotivní diskuzi na sítích, mezi experty nebo třeba i na gaučích u televizních obrazovek či notebooků. Je to neadekvátní chování vůči Korejcům, nebo ne? Jedni s irskou legendou souhlasili, jiní si však klepali na čelo a byli jasně na straně Brazilců.

Keanova slova se donesla také do kabiny Brazílie, z které ihned po zápase přišla podobně razantní zpětná vazba. A přišla od muže nejpovolanějšího. Kapitána týmu Thiaga Silvy, současného stopera londýnské Chelsea. "Slyšeli jsme, že kvůli tančení nemáme respekt k soupeřům. Kdo to říká je ale s prominutím idiot. Když dáme gól, je to náš moment a naše osobní věc," nechal se slyšet v mix zóně.

Fotbalisté Brazílie oslavují gól na mistrovství světa
zdroj: REUTERS

Téma tance ale zůstává v Kataru doposud, a pokud Brazílie bude pokračovat turnajem dál a dál, bude ještě rezonovat. Hvězdný útočník Realu Madrid Vinícius Júnior i naznačil, že materiálu mají Brazilci v zásobě ještě spoustu.

"Ano, někteří si rádi stěžují, když vidí, že jsou ostatní šťastní. A my Brazilci jsme hodně hraví a užíváme si momenty, což bude některé vždy štvát. Gól je navíc nejdůležitější moment ve fotbale a ten na mistrovství světa je jeho důležitost o to větší. Není to radost jen pro nás, ale pro celou zemi," prohlásil hráč, který do sítě Koreje poslal rovněž jeden míč a společně s Neymarem, Rafinhou a Lucasem Paquetou rozjel taneční show.

"Podobných oslav máme připravených ještě spoustu. Musíme ale zůstat v klidu a soustředění, protože více lidí nás podporuje, než nás nemá rádo," konstatoval.

Nejvíc ze všech tanečníků ovšem zaujal kouč Tité, který v zápasech sice často působí jako muž bez emocí a s kamennou tváří, ale po gólu Richarlisona to rozjel ve velkém stylu a své svěřence v tom nenechal samotné.

Z jeho strany šlo i o prvek, kterým se snaží udržet pohodu a utužit partu v hvězdami prošpikovaném výběru. Proti Koreji vedle tance poslal také v závěru na deset minut na hřiště třetího brankáře Weverton, díky čemuž každý hráč Brazílie už na šampionátu v Kataru zasáhl do zápasu.

"Snažím se přizpůsobit hráčům a jejich chování. Jsou pořád mladí a jejich jazykem je tanec. Jiné vysvětlení než radost z gólu to proto nemá. V žádném z našich kroků nebylo nerespektování soupeře nebo trenéra Paula Benta, pro něhož mám spoustu uznání," postavil se za své svěřence i za tanečky jednašedesátiletý Tité.

Zda se zapojí do dalších tanečků se svým týmem, zatím neprozradil, ale je dosti pravděpodobné, že jeho svěřenci ho u čáry při potenciálních oslavách jen tak stát nenechají. To ale za předpokladu, že "selecao" budou i nadále zvládat své zápasy a postupovat dál.

Jejich další překážka bude ve čtvrtfinále Chorvatsko. Zastaví tančení a přinese klid Royi Keanovi?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články