Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Srdnatý vzdor Australanům nestačil, Argentince nasměroval do čtvrtfinále Messi

Soupeřem Nizozemska bude v pátečním čtvrtfinále Argentina. Favorizovaní "Albiceleste" totiž v osmifinále zdolali Austrálii 2:1. V jubilejním 1000. utkání v profesionální kariéře je poslal do vedení kapitán Lionel Messi, na jehož trefu z první půle navázal krátce po změně stran Julián Álvarez. "Socceroos" sice snížili vlastním gólem Enza Fernándeze, ale více už nestihli.

Messi z 1000 soutěžních zápasů od října 2004 odehrál 169 za argentinskou reprezentaci, 778 za Barcelonu a 53 za Paris St. Germain. Během té doby zaznamenal 789 gólů proti 129 různým soupeřům a přidal 338 asistencí.

Na Ahmed bin Ali Stadium v Al Rajánu byl nejlepším hráčem na trávníku. Po vstřelené brance ještě několikrát ohrozil strážce australské svatyně Ryana a připravil i dvě stoprocentní šance pro střídajícího Lautara Martíneze. 

"Postoupili jsme, což je to nejdůležitější. Byl to těžký a fyzicky náročný duel. Neměli jsme moc času na odpočinek a byli jsme unavení. Jsme za tohle vítězství šťastní. Další těžký krok máme před sebou," řekl Messi.

"Jsem na svůj tým hrdý. Hrál proti jednomu z top mužstev světa. Při prvním gólu se ukázala Messiho kvalita, ale celkově jsme doplatili na naše chyby," uvedl australský trenér Graham Arnold.

Nečekané drama v posledních vteřinách

Outsideři v úvodní půlhodině výborně bránili a Argentinu nepustili do žádné šance. Ve 35. minutě ale využil jedinou příležitost první půle Messi. V pokutovém území převzal míč od Otamendiho a umístěnou přízemní střelou překonal Ryana. Sedminásobný držitel Zlatého míče devátou trefou na mistrovství světa předčil legendárního Diega Maradonu, více branek dal v dresu "Albiceleste" už pouze Gabriel Batistuta (10).

Argentinec Lionel Messi střílí gól Australanům
zdroj: REUTERS

Nezáživný zápas pokračoval i v úvodu druhé půle. Messi se dostal k další střele, ale tentokrát Ryana nepřekonal. Australský gólman však v 57. minutě zariskoval při rozehrávce, Álvarez mu sebral míč a střelou do prázdné branky favorita uklidnil. 

Argentincům se ovšem cesta za očekávaným vítězstvím nečekaně zkomplikovala v 77. minutě, kdy Fernández nešťastně tečoval Goodwinovu ránu, která původně mířila na tribunu. Vzápětí mohl dokonce po individuální akci vyrovnat Behich, ale obránce Lisandro Martínez jeho pokus na poslední chvíli zblokoval.

V závěru Australané otevřeli hru a "Albiceleste" si vypracovali velké šance rozhodnout. Náhradník Martínez po Messiho přihrávce ovšem v jasné pozici vypálil nad břevno a ani v dalších příležitostech v nastavení neprostřelil Ryana.

Jeho protějšek Emiliano Martínez těsně před koncem Argentině zachránil vítězství, když vychytal střelu střídajícího Kuola z bezprostřední blízkosti. Ten mohl gólem oslavit zajímavý milník - v 18 letech a 79 dnech se totiž stal nejmladším hráčem v play-off MS od roku 1958, kdy za Brazílii nastoupil legendární Pelé v 17 letech a 249 dnech.

"V posledních minutách jsme neměli tolik trpět, měli jsme vstřelit víc gólů. Zápas byl užitečný pro všechny, aby si uvědomili, jak těžký je tenhle turnaj," uvedl argentinský trenér Lionel Scaloni.

Australským maximem na MS proto zůstává osmifinále, kde "Socceroos" vypadli i před 16 lety. "Říkalo se o nás, že jsme nejhorší tým, který kdy postoupil na závěrečný turnaj. Ale kluci v Kataru odvedli fantastickou práci. Jsem si jistý, že národ na ně bude hrdý," dodal australský kouč Arnold.

Argentina - Austrálie 2:1 (1:0)

Branky: 35. Messi, 57. Álvarez - 77. vlastní Fernández. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Irvine, Degenek (oba Austrálie). Diváci: 45 032.

Argentina: E. Martínez - Molina (80. Montiel), Romero, Otamendi, Acuňa (72. Tagliafico) - De Paul, Fernández, Mac Allister (80. Palacios) - Álvarez (71. Lautaro Martínez), Messi, Papu Gómez (50. Lisandro Martínez). Trenér: Scaloni.

Austrálie: Ryan - Degenek (72. Karacic), Souttar, Rowles, Behich - Leckie (72. Kuol), Baccus (58. Hrustic), Mooy, McGree (58. Goodwin) - Duke (72. Maclaren), Irvine. Trenér: Arnold.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články