Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nečekaná změna v české nominaci. Pavlenka je zraněný, k reprezentaci se připojí Koubek

Změna na poslední chvíli. Z nominace české reprezentace těsně před vstupem do Eura vypadl zraněný gólman Jiří Pavlenka. Po utkání se Skotskem ho nahradí Tomáš Koubek.

Jiří Pavlenka
zdroj: ČTK/PA/ autor: Jonathan Moscrop

Pavlenka před týdnem odchytal na soustředění v Jižním Tyrolsku přípravné utkání s Itálií (0:4), v pátek se ale zranil. Ještě dnes před polednem na posledním tréninku na Strahově před odletem do dějiště úvodního zápasu zkoušel brankář Brém trénovat, ale zranění se nelepšilo. V úterní generálce na Euro proti Albánii (3:1) nastoupil Tomáš Vaclík.

"Bohužel bolest neustupuje a osobní ambice musí jít stranou. Po dohodě s lékaři a trenéry jsem se odpojil od týmu. Klukům budu fandit alespoň na dálku a věřím, že se nám podaří uspět," uvedl Pavlenka. "Bohužel Jirka se při včerejším tréninku zranil. To zranění je v takovém rozsahu, že mu nedovolilo absolvovat následný program," řekl reprezentační trenér brankářů Milan Veselý.

Je nám líto, video expirovalo.
Změna v nominaci na poslední chvíli. Zraněného Pavlenku nahradil Koubek

Proti Skotsku bude dvojkou Mandous

Pro úvodní utkání se Skotskem bude mít hlavní kouč Jaroslav Šilhavý k dispozici dva brankáře. Jedničkou bude Vaclík a záda mu bude krýt Aleš Mandous. Koubek, který působí v německém Augsburgu, se připojí k mužstvu v úterý v Praze po návratu týmu z Glasgow.

Osmadvacetiletý gólman bude k dispozici na další dva zápasy ve skupině, příští pátek v Glasgow proti Chorvatsku a 22. června v Londýně proti Anglii. Koubek zatím za reprezentační A-tým odchytal 11 utkání, naposledy vloni v listopadu poločas v Lize národů proti Slovensku.

"Povolali jsme dalšího brankáře, který byl v širší nominaci. Zvolili jsme zkušeného brankáře, který už s reprezentací delší dobu byl. Zdálo se nám, že ta zkušenost, kterou už s národním týmem prodělal, je pro nás v tuhle chvíli důležitá," podotkl Veselý.

Ze zdravotních důvodů se už před nominací vzdal účasti na šampionátu slávistický brankář Ondřej Kolář, který po návratu po vážném zranění hlavy nemá dostatečně natrénováno.

Reprezentační výběry mohou až do prvního utkání na Euru udělat změny v nominacích v případě zranění. Vzhledem k dopadům pandemie mohli trenéři na turnaj vzít 26 místo obvyklých 23 hráčů. Šilhavý má po Pavlenkově odstoupení pro úvodní duel se Skotskem k dispozici 25 hráčů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články