Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Schick vyslal nejvíc střel na branku, Souček v naběhaných kilometrech zaostal jen za Golovinem

Patrik Schick se po základních skupinách mistrovství Evropy drží v popředí střeleckých statistik. Útočníkovi Leverkusenu patří s třemi góly druhé místo v tabulce kanonýrů a v počtu pokusů mezi tyče se dokonce dělí o prvenství. Záložník Tomáš Souček za tři zápasy naběhal druhou nejdelší vzdálenost ze všech na turnaji. Nejvyšší rychlost dokázal z českých hráčů vyvinout obránce Tomáš Kalas.

Patrik Schick se raduje z gólu ve skotské síti
zdroj: REUTERS

Schick dal všechny tři dosavadní góly národního týmu na šampionátu. Lepší než on je jen portugalský kanonýr Cristiano Ronaldo s pěti brankami.

Českému útočníkovi zatím patří druhé místo, při rovnosti v počtu gólů s dalšími čtyřmi hráči mluví v jeho prospěch to, že oproti soupeřům nastoupil na méně minut.

Schick na turnaji vypálil desetkrát, což ho řadí na čtvrté místo. Mezi tyče zamířil šestkrát a dělí se o prvenství spolu s Ronaldem a Álvarem Moratou ze Španělska.

Český útočník se blýskl hlavně při vítězství 2:0 v úvodním duelu proti Skotsku, kterému dal oba góly. Druhou branku vstřelil téměř z poloviny hřiště, vzdáleností 49,7 metru stanovil nový rekord Eura.

Do statistik se ve skupinách výrazně zapsali i další čeští hráči. Záložník Souček dosud nechyběl na turnaji ani minutu a i díky tomu naběhal druhou nejdelší vzdálenost – 35,1 kilometru. Překonal ho jen ruský středopolař Alexandr Golovin s 36 kilometry.

Po druhém kole figuroval na druhé pozici český kapitán Vladimír Darida, kterého ale o nejvyšší příčky připravilo střídání v 64. minutě úterního závěrečného duelu skupiny s Anglií.

Desátým nejrychlejším hráčem turnaje je zatím obránce Kalas. Český stoper dokázal vyvinout rychlost 33,1 km/h a je na tom stejně jako anglický křídelník Raheem Sterling.

Statistice vévodí maďarský obránce Loic Négo a italský bek Leonardo Spinazzola, kteří sprintovali rychlostí 33,8 km/h.

Český tým má zatím rezervy v záloze, což dokládá statistika přihrávek. Nejvíce pasů z výběru trenéra Jaroslava Šilhavého vyslal pravý obránce Vladimír Coufal (153). V počtu přihrávek podle očekávání vede německý středopolař Toni Kroos.

Mezi týmy se daří nedělnímu soupeři českého celku v osmifinále Nizozemsku. Výběr "tulipánů" si připsal nejvíce branek, na turnaji se jako jediný prosadil už osmkrát. Naopak stejný počet gólů dostaly Severní Makedonie a Turecko.

Střelecky nejpilnější je překvapivě Dánsko, které vyslalo 61 pokusů. Jen 18 ran si připsali Maďaři a překvapivě pouze 22 Angličané. Jen dvě střely mezi tyče mají na kontě Slováci. Z obou sice skórovali při vítězství 2:1 nad Polskem, ale do vyřazovací fáze neprošli.

Slovenský záložník Juraj Kucka má s 10 fauly na kontě nejvíce nedovolených zákroků, z českého celku nejčastěji, šestkrát, porušil pravidla Jan Bořil. Kvůli dvěma žlutým kartám musí vynechat osmifinále.

Jeden ze dvou nováčků velkého turnaje Finsko si připsalo ve třech zápasech pouze jeden rohový kop. Nejvyšší procento držení míče měli podle očekávání Španělé, naopak nejnižší Maďaři a po nich Švédové, kteří i tak postoupili z prvního místa ve skupině. V 36 zápasech skupin dosud byli vyloučeni jen dva hráči.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články