Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Je jasno. V budapešťském osmifinále narazí Češi na Nizozemce

Konec nejistoty. Čeští fotbalisté v osmifinále Eura nastoupí proti vítězi skupiny C Nizozemsku. Zápas se odehraje v Budapešti a bude mít výkop v neděli v 18:00. Definitivně o tom rozhodly dnešní výsledky ve skupině E, z níž třetí Slovensko, které podlehlo Španělsku vysoko 0:5, nepostoupilo do vyřazovací fáze. 

zdroj: AP autor: Paul Ellis

Český celek měl jistý postup ze skupiny už od pondělního večera, ale protože skončil v tabulce na třetím místě, musel si na soupeře počkat.

Po úterních výsledcích bylo jasné, že svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého narazí buď v Budapešti na Nizozemsko coby vítěze skupiny C, nebo v úterý v Glasgow na nejlepší tým ze skupiny E. Poté, co v "éčku" třetí celek tabulky (Slovensko) nepostoupil, získali Češi jistotu, že si zahrají s výběrem "Oranje".

V případě postupu by reprezentanti ve čtvrtfinále 3. července v Baku narazili na lepšího z dvojice Wales - Dánsko.

Chytrý: Skvělá zpráva pro fanoušky

Zápas v Budapešti si reprezentanti přáli hlavně kvůli tomu, že ho mohou ve velké míře navštívit čeští fanoušci. V maďarské metropoli může být jako v jediném z 11 pořadatelských měst při zápasech Eura zaplněn stadion na 100 procent. Kapacita Puskás Arény je přes 60 tisíc míst, na dosavadní dva duely domácího výběru dorazilo v obou případech skoro 56 tisíc fanoušků.

"Je to skvělá zpráva hlavně pro naše fanoušky. Je to pro ně příležitost, jak se dostat na stadion v co největším počtu, a my bychom v utkání mohli cítit jejich podporu. To se nám samozřejmě líbí," uvedl Chytrý. Zápasy základní skupiny reprezentanti odehráli v Glasgow a v Londýně, kde zahraniční návštěvníky limituje povinná desetidenní karanténa.

Na rozdíl od Glasgow jsou v Maďarsku mírnější opatření proti koronaviru. Podle informací na webu UEFA fanouškům k návštěvě utkání postačí negativní PCR test na covid-19, který v čase výkopu nebude starší než 72 hodin, nebo potvrzení o dokončení očkování proti nemoci. Ve čtvrtek v poledne začne předprodej vstupenek na utkání. Přesný počet lístků pro české fanoušky zatím vedení FAČR nezná, měly by jich být tisíce.

Českému týmu se na Nizozemce poslední dobou poměrně daří, vyhrál hned čtyři z minulých šesti vzájemných duelů. V kvalifikaci o Euro 2016 je pod vedením trenéra Pavla Vrby dvakrát porazil - 2:1 doma a 3:2 venku. Poslední vzájemný duel v Amsterdamu v říjnu 2015 pamatují z aktuální nominace na Euru obránce Pavel Kadeřábek, který dal jeden gól, nynější kapitán Vladimír Darida, obránce Tomáš Kalas a coby náhradníci brankáři Tomášové Vaclík a Koubek.

Svěřenci trenéra Šilhavého na probíhajícím Euru postupně porazili Skotsko 2:0, remizovali s Chorvatskem 1:1 a v úterý prohráli s Anglií 0:1. Do osmifinále se kvalifikovali jako jeden ze čtyř nejlepších týmů z třetích míst, které doprovodily první dva celky z každé skupiny.

Česká reprezentace od rozdělení federace nechyběla ani na jednom ze sedmi evropských šampionátů, do vyřazovací fáze postoupila v samostatné historii počtvrté a poprvé od roku 2012.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články