Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

UEFA duhový stadion v Mnichově nepovolí. Jedná se o politické gesto

Mnichovský starosta Dieter Reiter přišel s nápadem, že nechá nasvítit známou Allianz Arenu do duhových barev jakožto podporu sexuálním menšinám. Německo navíc hraje proti Maďarsku a nasvícení mělo být i protestem proti tamějšímu zákonu vylučujícímu vyučování o sexuálních menšinách na školách. Kampaň podporoval nošením pásky stejných barev i brankář Manuel Neuer. Evropská fotbalová asociace návrh zamítla s tím, že jde o politické gesto.

Manuel Neuer s kapitánskou páskou na podporu sexuálních menšin
zdroj: ČTK/DPA autor: Christian Charisius

"UEFA je politicky i nábožensky neutrální organizace. A protože v tomto případě šlo o krok namířený proti maďarské vládě, jsme návrh zakázali," uvedla UEFA v prohlášení. Mnichovu k osvícení arény nabídla jiné termíny mimo zápasy Eura.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Portugalsko - Německo

S nápadem na duhové osvětlení mnichovského stadionu přišel starosta bavorského města Dieter Reiter. Chtěl tak učinit na protest proti novému zákonu v Maďarsku, který mimo jiné zakazuje osvětu ve školách týkající se sexuálních menšin.

Postoj UEFA, která v pondělí německému kapitánovi Manuelu Neuerovi duhovou pásku nezakázala, odsoudil francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune. "Je to politováníhodné. Myslím, že by to byl silný vzkaz," řekl agentuře AFP.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó naopak rozhodnutí ocenil. "Díky bohu, že ve vedení UEFA stále vládne zdravý rozum. Udělali správně, když neskočili na tuhle politickou provokaci proti Maďarsku," citovala ho agentura Reuters.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články