Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Za kontroverzní oslavu konec na ME? UEFA řeší Arnautovice, Rakušan obvinění odmítá

Nebyl to jeho první a pravděpodobně ani poslední exces v kariéře. Tento ale pro Marka Arnautovice možná bude znamenat tvrdé následky. Rakouský útočník měl při oslavě gólu v síti Severní Makedonie hrubě urážet matku jednoho z hráčů kvůli jejímu původu. UEFA nyní incident vyšetřuje a dvaatřicetiletému hráči hrozí i předčasný konec na šampionátu. On sám ale obvinění odmítá.

Kapitán Rakouska Alaba krotí svého spoluhráče Arnautovice
zdroj: ČTK/ZUMA/Joel Marklund

Byl to moment, který bil do očí. Přitom vše mohlo proběhnout v klidu. Stačilo k tomu jediné. Aby Marko Arnautovic v neděli po vstřelené gólu do sítě Severní Makedonie v 89. minutě šel slavit branku normálně, s fanoušky a spoluhráči, a užil si trefu, která rozhodla o vítězství Rakouska 3:1.

Jenže hráč čínského Šanghaj Port opět potvrdil, že patří ke kontroverzním postavám, které ani s vyšším věkem neumí krotit emoce.

Po vstřelené brance se tak místo oslav otočil na hráče Severní Makedonie a hodně emotivně na ně začal něco křičet. Zastavil ho až kapitán Rakouska hvězdný David Alaba, jenž ho musel chytnout za ústa a jasným gestem mu naznačit, aby se uklidnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Rakousko - Severní Makedonie: Arnautovič - 3:1 (89. min.)

V daný moment ještě vše vypadalo v rámci možností. Arnautovic poté na polovině hřiště Gjanniho Alioskiho, jehož svými nadávkami častoval, podrbal ve vlasech a něco s ním už bez výraznějších emocí prohodil. Jenže incident má nyní dohru. Severní Makedonie se totiž obrátila na UEFA, aby chování vyšetřila a bývalého střelce West Hamu či Stoke City, který prošel i Interem Milán, tvrdě potrestala.

Důvod? Arnautovic, jenž má ze strany otce srbské předky, měl při emotivním projevu hrubě urazit původ matky Alioskiho, jenž má albánské kořeny. "J**u tvoji albánskou matku," měl řvát podle albánského webového portálu Koha.

A právě mezi Srbskem a Albánií jsou historicky dlouhodobě napjaté vztahy a jejich duely už několikrát provázely excesy. A nejenom je. Na mistrovství světa 2018 byli po zápasu se Srby potrestáni Švýcaři Granit Xhaka a Xherdan Shaqiri, oba albánskokosovského původu, za provokativní gesta.

Idylka navíc rozhodně nepanuje ani mezi Srbskem a Severní Makedonií.

Alioski uvedl, že údajnou vulgaritu s protialbánským podtextem sám neslyšel. "Diváci se radovali, takže jsem přesně neslyšel, co na mě křičel. Během zápasu jsme se trochu hádali, ale to je normální," uvedl hráč Leedsu United. Hned po zápase s Arnautovicem mluvil. "Přišel do naší šatny, potřásl mi rukou a omluvil se. Přišel jako kamarád, německy jsme si popovídali a vyříkali si to," řekl obránce Makedonie, který v minulosti dlouho působil ve Švýcarsku.

Zástupci Severní Makedonie se ale rozhodli konat. "Jsme proti nacionalismu, diskriminaci a všem formám urážek a výlevů, které nejsou v duchu fotbalu a hodnot, které všichni společně vyznáváme. Zaslali jsme UEFA oficiální dopis, požadující nejtvrdší trest pro Arnautovice," uvedl svaz Severní Makedonie.

UEFA proto zahájila řízení a Arnautovic v případě prokázání viny může dostat stopku minimálně na deset zápasů. Slova, která vyřkl, nebude těžké rozklíčovat, jelikož si rozhodně ústa v daný moment nezakrýval.

Sám hráč se za emotivní reakci po utkání omluvil. Po vlně kritiky na sociálních sítích však popřel, že by urážel soupeřův původ. "V emocích tam padla nějaká vzrušená slova, za což bych se rád omluvil, zvlášť mým přátelům ze Severní Makedonie a Albánie. Jedno bych chtěl říct jasně – nejsem rasista. Máme přátele téměř v každé zemi a jsem pro rozmanitost. Každý, kdo mě zná, to ví," uvedl na Instagramu Rakušan.

Nyní musí čekat, jak UEFA rozhodne. Pokud bude ale shledán vinným, oslava ho vyjde sakra draho. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články