Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Důvod Eriksenova kolapsu je zatím nejasný. Kouč má výčitky kvůli restartu zápasu

Christian Eriksen zůstává po sobotním kolapsu v utkání mistrovství Evropy v nemocnici. Podle vyjádření dánského svazu je jeho stav stabilizovaný. Hráč je při vědomí a komunikuje, ale čekají ho ještě další vyšetření. Veškeré dosavadní testy vykázaly podle týmového lékaře Mortena Boesena uspokojivé výsledky, příčina hráčovy indispozice zatím jasná není.

Záchranáři poskytují Christianu Eriksenovi první pomoc
zdroj: AP autor: Martin Meissner

"Je na tom za daných okolností dobře, výsledky vyšetření byly dobré," konstatoval Boesen. Potvrdil, že měl Eriksen úplnou zástavu srdce a při zásahu na hřišti museli použít defibrilátor. K příčině kolapsu nemohl zatím nic říct.

"Dnes ráno jsme s Christianem mluvili. Pozdravoval spoluhráče. Jeho stav je stabilizovaný, zůstane ale hospitalizován kvůli dalším vyšetřením," uvedl předtím dánský svaz. "Hráčům a realizačnímu týmu jsme poskytli krizovou asistenci a dál tu budou jeden pro druhého," dodali zástupci svazu.

Videohovor se spoluhráčem všechny uklidnil. "Byla to pro hráče obrovská úleva, když měli možnost s Christianem mluvit," řekl sportovní ředitel svazu Peter Möller. "Pro mě bylo nejhezčí vidět Christiana se usmívat," doplnil trenér Kasper Hjulmand.

Dánský tým jinak pro dnešek zrušil veškeré mediální aktivity. Mužstvo, kterým incident hluboce otřásl, nebude ani trénovat. Hráči se místo toho budou snažit zpracovat nepříjemný zážitek.

Eriksenův stav s napětím sledují i šéf Interu Milán Giuseppe Marotta, který se okamžitě spojil s lékařským týmem dánské reprezentace, a kardiolog hráčova bývalého klubu Tottenhamu Sanjay Sharma. Marotta odmítl spekulace, že Eriksen prodělal v Itálii bez příznaků covid-19, což se mohlo podepsat na jeho srdci.

"Neměl covid a nebyl ani očkovaný," řekl Marotta. Právo zveřejnit další informace má podle něho jen dánský svaz.

Hjulmand: Pokračovat v zápase bylo špatně

Podle Sharmy měl Eriksen v Tottenhamu všechny lékařské testy naprosto bez problémů, pohled na bezvládně padajícího hráče ho prý ale vyděsil. "Pomyslel jsem si: 'Bože, je tam něco, co jsme přehlédli?' Ale díval jsem se znovu na všechny výsledky a všechno vypadá naprosto perfektně," uvedl.

Eriksen ze zhroutil ve 43. minutě duelu s Finskem ve chvíli, kdy na něj spoluhráč hodil míč z autu. Záchranáři museli devětadvacetiletému záložníkovi Interu přímo na trávníku poskytnout masáž srdce. Poté ho převezli do nemocnice. To už byla dánská opora při vědomí a před znovuzahájením utkání se spojila se spoluhráči. Dánsko nakonec podlehlo Finům 0:1.

Hjulmand s jednodenním odstupem dospěl k závěru, že byla chyba v utkání v sobotu pokračovat. "Je to složité. Ale po pravdě řečeno si nemyslím, že jsme měli zase jít na hřiště. Bylo to z mého pohledu špatné a tvrdé rozhodnutí nechat hráče, kteří byli v šoku, rozhodovat mezi těmito dvěma možnostmi: jestli hrát ten samý večer, nebo příští den," řekl Hjulmand a přiznal, že má kvůli tomu výčitky svědomí. "Možná jsme měli nasednout do autobusu a počkat, co bude zítra. To je můj pocit."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články