Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Portugalské oslavy v Paříži: Vlajky v ulicích i chyba s Eiffelovkou

Paříž – Vítězství Portugalska ve finále fotbalového evropského šampionátu slavily ve francouzské metropoli tisíce lidí. Středobodem jejich oslav se staly dvě fanzóny v Paříži – pod Eiffelovou věží na Martových polích a u národního stadionu ve čtvrti Saint-Denis. Další řady portugalských fanoušků výhru nad Francií 1:0 zapíjely v ulicích centra. Kaňku na euforické náladě jim "přichystala" pouze špatně nasvícená Eiffelovka.

Když fotbalisté Cristiano Ronaldo i Pepe hovořili po finále mistrovství Evropy o tom, že historicky první titul z Eura věnují mimo jiné přistěhovalcům, v ulicích Paříže už dávno naplno běžely oslavy velkého úspěchu týmu Fernanda Santose.

Ve Francii žijí tisíce Portugalců, další se do Francie vydali podpořit svůj národní tým, k němuž se hrdě hlásili po celý turnaj. Semifinálový úspěch nad Walesem (2:0) a následné utkání o všechno s domácím mužstvem ale odšpuntoval jejich city a emoce naplno. Vydrželo jim to minimálně do pondělního poledne.

Už od půlnoci jezdili portugalští fanoušci v autech a na skútrech po celé Paříži, mávali vlajkami, vyvolávali Cristiana Ronalda, který utkání smolně nedohrál, ale i střelce jediného gólu nedělního večera Édera a Naniho. "Portugalove, Portugalove!" neslo se po dlouhé desítky minut kolem přestupního uzlu Chatelet zhruba ve tři hodiny ráno.

Ve čtvrti Bellevile se odpalovaly rachejtle, na stanici République zase došlo k drobným potyčkám s fanoušky Les Bleus, které musela uklidňovat policie i zaměstnanci pařížského dopravního podniku. Někteří Francouzi totiž Portugalcům vyčítali např. defenzivní herní styl jejich týmu a přílišnou "rozbouřenost" v ulicích města. Jiní naopak s fanoušky z Pyrenejského poloostrova zapíjeli žal v uličkách Marais.

"Přijeli jsme z Porta, protože milujeme Cristiana! Je to jedinečný hráč a naše chlouba," říká mladá fanynka Anit. A oslavovalo se i na samotném stadionu Stade de France. Nejdříve gól, při němž si Portugalci neodpustili i odpálení několika světlic, následně se samotnými hráči, kteří k tisícovkám příznivců přiběhli pár minut po závěrečném hvizdu.

Řada fanoušků si do Paříže neodpustila velký rýpanec – nelíbilo se jim, že po konci finálového utkání se Eiffelova věž "nepřebarvila" do portugalských barev červené a zelené, ale zůstala ve francouzské trikoloře. Organizátoři chybu nenapravili a po několika desítkách minut dominantu metropole pro jistotu vypnuli úplně.

O potyčkách před fanzónou během finále čtěte zde. (//mefotbal/zpravy/335605-policie-musela-rozhanet-fanousky-v-parizi-slznym-plynem/)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články