Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Francie si zahraje o zlato. Nepozorné Němce v semifinále potrestal Griezmann

Marseille - Úřadující mistři světa z Německa si evropský titul v rychlém sledu nezajistí. V semifinále měli Němci proti domácí Francii měli více šancí a dominovali, Les Bleus ale dokonale využili mála chyb, které svěřenci Joachima Löwa udělali. Jejich nedůslednost vytrestal Antoine Griezmann, který se dvakrát trefil, a do finále tak jde Francie po vítězství 2:0. 

Ke konci prvního poločasu to čím dál více vypadalo na jednostrannou záležitost. Němci sice ještě neskórovali, ale zdálo se, že jejich gól byl pouhou otázkou času.

Jenže celý zápas zlomil jeden moment nepozornosti ve vápně. Bastian Schweinsteiger měl při ojedinělém rohu Francouzů hlídat Evru, což se mu také podařilo, jenže přitom zahrál rukou. A rozhodčí Nicola Rizzolli nařídil lehce přísnou penaltu, kterou Antoine Griezmann s přehledem proměnil.

Už nedlouho před vstřelenou brankou přitom Francouzi naznačili, že by mohli těžit z nedůslednosti německé obrany. To by ale Olivier Giroud musel být rychlejší hráč, aby využil samostatného úniku přes polovinu hřiště díky propadlému míči za německou obranou. Takto jej na poslední chvíli zastavil skvělým skluzem Höwedes.

Gól do šatny s německým sebevědomím výrazně zacloumal. V druhém poločase se Němci výrazně hůře prosazovali přes francouzskou obranu, přesto si domácí nevytvořili téměř žádnou výraznou příležitost.

Až do 72. minuty, kdy německá obrana Francii gól doslova darovala. Po obrovských zmatcích se k míči dostal Pogba, který si efektní parádičkou odstavil Kimmicha a odcentroval, Neuer pouze odvrátil ke Griezmannovi a ten zakončil bez problémů do brány.

Němci si tak sami zhatili všechno dobré, co se jim v utkání dařilo, byť Griezmann mohl mít dokonce na svém kontě hattrick. O první branku se málem postaral hned na začátku utkání, když si Němci ještě těžko věděli rady s intenzitou Francouzů při napadání. Útočník Atlética si při největší šanci úvodu zápasu narazil s Matuidim a prověřil Neuera střelou k tyči, německý brankář byl ale pozorný.

Poté už ale vše spělo k nevyhnutelnému německému vítězství. Svěřenci Joachima Löwa postupně převzali veškerou kontrolu nad zápasem, po půl hodině hry měli Francouzi pouhé 32procentní držení míče. Němci svého soupeře svírali, Francie se prakticky celý zbytek poločasu nedostávala ani za polovinu hřiště.

Les Bleus zachraňoval hlavně Hugo Lloris skvělými zákroky po jedovatých střelách Cana a Schweinsteigera. Výborný výkon ve středu obrany předváděl i Umtiti, který těsně zabránil Müllerovi před skórováním.

To vše platilo i po vstřelené brance Francouzů. Němci neměli ke kontaktnímu ani vyrovnávacímu gólu daleko, Lloris ale mimo jiné držel vedení Francie i díky úžasnému reflexivnímu zákroku po Müllerově hlavičce.

Les Bleus pomáhalo i štěstí, respektive nepřesnost Němců v zakončení. Jen pár vteřin po Griezmannově druhé trefě se Kimmich dostal k fantasticky zakroucené střele, ta se ale odrazila od spojnice mimo bránu. Höwedes se dostal k nebezpečné hlavičce Höwedese po prudkém centru Kroose, ta ale mířila těsně nad.

A v samém závěru se Götze u zadní tyče dostal sám do zakončení hlavou, na rozdíl od prodloužení finále mistrovství světa ale nebyl pohotový a neskóroval. To ostatně ani celý německý tým, který si semifinále do velké míry prohrál sám.

Na druhé straně Francouzům může sebejistotu do finále dodat fakt, že po výborném ofenzivním představení proti Islandu teď v semifinále předvedli svůj nejlepší defenzivní výkon na šampionátu. A to bude v souboji o zlato proti nevyzpytatelnému Portugalsku rozhodně potřeba.

Německo - Francie 0:2 (0:1)

Branky: 45.+2 z pen. a 72. Griezmann. Rozhodčí: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini - Orsato, Damato (všichni It.). ŽK: Can, Schweinsteiger, Özil, Draxler - Evra, Kanté. Diváci: 64 078.

Německo: Neuer - Kimmich, Boateng (61. Mustafi), Höwedes, Hector - Özil, Can (67. Götze), Kroos, Schweinsteiger (79. Sané), Draxler - Müller. Trenér: Löw.
Francie: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Sissoko, Pogba, Griezmann (90.+1 Cabaye), Matuidi, Payet (71. Kanté) - Giroud (78. Gignac). Trenér: Deschamps. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články