Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Souboj Ronalda s Balem ovládl Portugalec, Wales si finále nezahraje

Lyon – Do semifinále byli terčem posměchu a kritiky, že mezi nejlepší čtyři postoupili bez výhry v základní hrací době. Fotbalisté Portugalska však v souboji o finále ukázali, že vítězit v devadesáti minutách umí. Zápas s Walesem ovládli 2:0 a zahrají si o titul. Hlavní zásluhu na tom měl Cristiano Ronaldo, jenž zaznamenal rozhodující branku a na druhou přihrál.

Šlo o střetnutí o postup do finále. Zápas mezi Portugalskem a Walesem byl ale zároveň velkým měřením sil mezi dvěma hvězdami Realu Madrid, Cristianem Ronaldem a Garethem Balem. Turnaj až do semifinálového zápasu patřil hlavně velšské opoře, jež tým s drakem na prsou dotáhla senzačně mezi nejlepší čtyři. Vzájemné utkání však opanovala portugalská superstar.

Byl to totiž jednatřicetiletý Ronaldo, jenž dvěma momenty chvíli po změně stran rozhodl o výsledku utkání. V padesáté minutě do té doby nemastného neslaného zápasu předvedl svůj pověstný výskok. Po rohu vylétl nad hlavy protihráčů a hlavičkou překonal Hennesseyho. Díky tomu vyrovnal rekord ME Francouze Michela Platiniho, když oba mají nyní devět gólů.

"První branka byla klíčová. Když v semifinále mistrovství Evropy s Portugalskem na pět minut ztratíte koncentraci, tak přijde trest. Po prvním gólu už jsme se skutečně nedostali do zápasu," konstatoval velšský trenér Chris Coleman.

Aktivně hrající Ronaldo se poté přesunul do pozice nahrávače. V třiapadesáté minutě mu na hranici vápna příliš nesedla střela, což byla pro Portugalce paradoxně dobrá zpráva. Míč doputoval k Nanimu, jenž ve skluzu překonal velšského brankáře podruhé.

"Doufám, že i po finále se budeme usmívat a plakat radostí. Vždycky jsem říkal, že mým snem je vyhrát s Portugalskem trofej. Jsme blízko a já věřím, že uspějeme," řekl Ronaldo. "Nemůžeme si vybírat finálového soupeře. Musíme si věřit a hrát nejlepší fotbal, který dokážeme," doplnil Nani.

Bale se Ronaldovi snažil vyrovnat a pálil ze všech možných pozic, po závěrečném hvizdu však musel smutně sledovat, jak Portugalci slaví historicky druhý postup do finále mistrovství Evropy.

Premiéru měli Selecao na domácím šampionátu v roce 2004, kdy nestačili na Řecko. Šanci na nápravu budou mít nyní. Soupeřem bude buď Německo, nebo Francie.

První poločas přitom vypadal, že Portugalsko naváže na své předchozí výkony a vše bude směřovat k remíze, prodloužení a možná penaltám. Úvodní pětačtyřicetiminutovka nabídla především taktickou bitvu s jedinou střelou na branku, již si připsal Bale. Jinak pokusy dalších včetně Ronalda mířily mimo.

Po změně stran však portugalská hvězda svá mířidla zpřesnila a během silné tříminutovky se postarala o vítězství a potvrzení stoprocentní bilance v zápasech proti Baleovi. V té má nyní statistiku šest zápasů, šest výher.

Ronaldo však mohl povedenný večer ještě o něco vylepšit. Po hodině hry mu totiž sedla standardní situace, které mu zatím na šampionátu nevycházely, a míč z jeho kopačky skončil těsně nad.

Nebyl to však pouze Ronaldo, kdo začal v druhém poločase zlobit. Velké problémy Hennesseymu nadělal i dalekonosný pokus Naniho či hlavička Fonteho. V sedmasedmdesáté minutě pak velšský brankář musel až na čáře nadvakrát chytat nebezpečnou střelu Danila po chybě Balea.

Šestadvacetiletý Velšan pálil také často, jenže ne tak přesně. Nejnebezpečnější ránu vyslal čtyři minuty před koncem, ovšem Patríciu stejně jako celý zápas za svá záda míč nepustil a po závěrečném hvizdu mohl se svými spoluhráči slavit velký postup.

"Snažili jsme se vrátit do hry a bojovali až do poslední vteřiny. Jsme zklamaní, že jsme nepostoupili do finále, protože to bylo blízko, ale nechali jsme na hřišti všechno. Musíme být hrdí, dokázali jsme toho tady hodně," upozornil Bale.

Portugalci tak udělali další krok ke splnění svého snu. Nyní už jim chybí pouze jeden, který budou muset učinit proti Německu či Francii.

Portugalsko - Wales 2:0 (0:0)

Branky: 50. Ronaldo, 53. Nani. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark - Johannesson, Strömbergsson (všichni Švéd.). ŽK: Alves, Ronaldo - Allen, Chester, Bale. Diváci: 55 679.

Portugalsko: Patrício - Cédric, Alves, Fonte, Guerreiro - Danilo - Mário, Sanches (74. Gomes), Silva (79. Moutinho) - Nani (86. Quaresma), Ronaldo. Trenér: Santos.

Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, Collins (66. J. Williams) - Gunter, Ledley (58. Vokes), King, Allen, Taylor - Bale - Robson-Kanu (63. Church). Trenér: Coleman.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články