Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Německo zlomilo italské prokletí. Po penaltách je v semifinále

Bordeaux – Poprvé v historii se Německu podařilo zdolat Itálii na evropském či světovém šampionátu. Po 120 minutách byl stav vyrovnaný 1:1. Vítěze určil až nekonečný penaltový rozstřel. V deváté sérii chytil Neuer střelu Darmiana a Hector následně poslal svěřence Joachima Löwa do semifinále Eura.

Slavící němečtí hráči
zdroj: Reuters autor: Christian Hartmann

V penaltovém rozstřelu, jenž se nepochybně zapíše do historie ME, hned sedm hráčů selhalo. Na německé straně neproměnili dlouholeté opory: Müller, Özil a Schweinsteiger. Tíhu okamžiku neunesli ani Zaza, Pellé, Bonucci a Darmian v dresu Itálie. Rozhodnutí nakonec přinesla až osmnáctá penalta, kterou s notnou dávkou štěstí proměnil obránce Hector.

"Nikdy jsem nezažil penaltový rozstřel, jako byl tento. Myslím, že většina Italů se snažila mířit do středu branky. Bylo to zvláštní čelit tolika střelcům," řekl po utkání německý brankář Manuel Neuer. "Skóre 1:1 po 90 minutách bylo trochu smolné. Myslím, že jsme byli lepším týmem a zaslouženě jsme prošli do semifinále," dodal.

V základní hrací době se z vedení radovali fotbalisté Německa. Gomez příkladně podržel míč, všiml si nabíhajícího Hectora, jehož tečovaný centr uklidil na místo určení Özil.

Italové však dvanáct minut před koncem stihli vyrovnat. Boateng při snaze vyhrát hlavičkový souboj zahrál nepochopitelně rukou a rozhodčí Kassai bez většího váhání nařídil pokutový kop, který bezpečně proměnil Bonucci, čímž poslal duel do prodloužení.

V něm měl jedinou, zato velmi zajímavou příležitost střídající Draxler. Německý záložník se znenadání ocitl zcela sám před Buffonem. Efektní nůžky ovšem rozhodnutí nepřinesly.

Úvod prestižní bitvy evropských gigantů se podle očekávání nesl ve znamení mírného oťukávání. Hráči do puntíku plnili taktické pokyny trenérů a vyprodaná aréna v Bordeaux čekala dlouhé minuty na výraznější šanci skórovat. Poctivé plnění defenzivních povinností mělo nad kreativitou jednoznačně navrch.

První nebezpečnou akci měl na svědomí až pět minut před odchodem do kabin Müller. Střeleckému pokusu hvězdy mnichovského Bayernu však chyběla potřebná razance, čehož Buffon využil k snadnému zákroku.

Ošemetnou situaci musel v závěru prvního dějství řešit i jeho protějšek Neuer. Giaccherrini obelstil ofsajdovou past, před branku poslal prudký centr a z druhé vlny nabíhající Sturaro vystřelil těsně vedle.

Po změně stran se taktovky chopili němečtí fotbalisté. Pohlednou kombinaci útočného dua Gomez-Müller zakončil druhý jmenovaný nepřesnou střelou. Svěřenci Joachima Löwa nicméně stupňovali svůj tlak, což přineslo kýžené ovoce v 65. minutě.

Někteří z fanoušků se po oslavách možná ani nestačili usadit zpět na svá místa, když měl pojistku na kopačce Gomez. Özil, který byl během první půle jen stínem jednoho z nejlepších hráčů světa, naservíroval střelci Besiktase nádhernou přihrávku, jenže Buffon předvedl zákrok hodný brankářské legendy.

Italům tento moment výrazně zvedl sebevědomí. Rozložení sil na hřišti se během pár minut změnilo. Vyrovnat mohl kanonýr Pellé, ale centr z levé strany nedokázal usměrnit mezi tři tyče. Azzurri pokračovali v aktivním pojetí a odměna v podobě vstřeleného gólu na sebe nenechala dlouho čekat.

Postup do semifinále však slaví německá družina. "Kluci do toho dali úplně všechno. Porážka moc bolí, ale já jsem na výkon hráčů hrdý. Tohle období v roli reprezentačního trenéra pro mě byl neuvěřitelný zážitek," prohlásil italský trenér Antonio Conte, který u týmu po Euru končí.

Německo - Itálie 1:1 (1:1, 0:0), na penalty 6:5

Branky: 65. Özil - 78. Bonucci z pen. Penalty proměnili: Kroos, Draxler, Hummels, Kimmich, Boateng, Hector - Insigne, Barzagli, Giaccherini, Parolo, De Sciglio. Neproměnili: Müller, Özil, Schweinsteiger - Zaza, Pellé, Bonucci, Darmian. Rozhodčí: Kassai - Ring, Tóth - Bognar, Farkas (všichni Maď.). ŽK: Hummels, Schweinsteiger - Sturaro, De Schiglio, Parolo, Pellé, Giaccherini. Diváci: 38 764.

Německo: Neuer - Höwedes, Boateng, Hummels - Kimmich, Khedira (16. Schweinsteiger), Kroos, Hector - Müller, Özil - Gómez (72. Draxler). Trenér: Löw.
Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini (120. Zaza) - Florenzi (86. Darmian), Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio - Pellé, Éder (108. Insigne). Trenér: Conte.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články