Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Tiskový mluvčí FAČR Lípa: Vrba neměl důvod lhát. S odchodem do Anži nepočítal

Praha - Odchod bývalého trenéra reprezentace Pavla Vrby do Anži Machačkala byl nečekaný pro fotbalovou veřejnost stejně tak jako pro Fotbalovou asociaci České republiky. Podle tiskového mluvčího FAČR Ondřeje Lípy neměl Vrba důvod lhát o své budoucnosti, když pět dní před odchodem do Ruska řekl, že nevidí důvod nepokračovat u reprezentace.

Pavel Vrba a Ondřej Lípa
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Pavel Vrba jen pět dní poté, co prohlásil, že má stále motivaci pokračovat u národního týmu, obrátil a sdělil, že jej čeká finální jednání s Anži Machačkala. Ve čtvrtek už s klubem podepsal smlouvu a vedl i první trénink.

Kdyby FAČR podle Lípy o plánovaném odchodu věděla, nesvolávala by ihned po příletu národního týmu do České republiky tiskovou konferenci. "V tu chvíli jsme samozřejmě nevěděli, že by mělo proběhnout nějaké konkrétní jednání, a podle toho, jaké máme informace, tak trenér s tím také nepočítal. A právě proto na této tiskové konferenci řekl, že nemá důvod nepokračovat," vysvětlil tiskový mluvčí.

"Já osobně musím říct, že jsem Pavla Vrbu poznal jako velmi charakterního a poctivého člověka. Osobně ho mám rád a to, co jsem řekl, dokladuje, že neměl důvod lhát," myslí si Lípa. "Věřím tomu, že v té chvíli to říkal po pravdě. Samozřejmě kdybychom věděli, že nějaký kontakt probíhá, určitě bychom tu tiskovou konferenci odsunuli tak, aby byl výstup jednotný," dodává.

Je nezvyklé, že jen několik dní po prvních kontaktech už Vrba absolvoval finální jednání. Přesto je podle Lípy pochopitelné, že na tiskové konferenci nevyjádřil méně závazný postoj vůči reprezentaci. "Trenér na toto sám odpověděl tak, že těch kontaktů během jeho působení u národního týmu bylo několik a nikdy nedošly ke konkrétnímu jednání. Tím pádem to byl pro něj argument, proč o tom nikdy nechtěl mluvit," říká Lípa.

Je nám líto, video expirovalo.
Tiskový mluvčí FAČR Lípa: Pelta vybírá nového trenéra koncepčně

Nový trenér? Pelta vybírá koncepčně, budeme pracovat s mládeží, tvrdí Lípa

Lípa zatím nechtěl komentovat kandidáty na post, největšími favority jsou podle zpráv médií Karel Jarolím a Vítězslav Lavička. "Nemohu tady zveřejňovat nějaká jména, než s nimi pan předseda Pelta přijde před výkonný výbor. Jsem ale přesvědčen o tom, že uvažuje koncepčně i proto, že chceme hodně pracovat s mládeží a český fotbal hodně posunout," věří ředitel komunikace FAČR.

O novém trenérovi bude rozhodovat z velké části předseda FAČR Miroslav Pelta, který je momentálně na dovolené v Řecku. "Vzhledem k tomu, že ve výkonném výboru má v gesci národní týmy a reprezentaci pan předseda Pelta, proto on je ten, který přijde s návrhem a výkonný výbor to poté schválí," říká Lípa.

Vrbova podrážděnost? Rád jednal s lidmi přímo, ne prostřednictvím médií, říká Lípa

Tiskový mluvčí FAČR také uznal, že Vrbovo jednání vůči médiím bylo často podrážděné. "Je to pravda. Mně se s ním spolupracovalo velmi dobře, protože lidsky je to člověk, který je rovný, který vždy řekl, co si myslel, jestli chce, nebo nechce něco udělat vstříc médiím a fanouškům," popisuje Lípa.

"Vůči fanouškům byl velmi vstřícný, jezdil na semináře, do Národního muzea na cestovatelské středy. Je to spousta aktivit, které nebyly tolik vidět, ale Pavel Vrba byl rád v přímém kontaktu s lidmi, ne prostřednictvím médií," tvrdí Lípa. "To byl možná jeho faktor, který potom ovlivňoval jeho reakce. Druhá věc je, že tam bylo hledání limitu mezi profesionálním a lidským přístupem. Tím, že je vnímavý člověk, tak si některé věci možná bral více, než bylo třeba," myslí si tiskový mluvčí FAČR.

Přes neúspěch na mistrovství Evropy ale za sebou Vrba zanechal dobrou práci, tvrdí Lípa. "Jedna rovina je sportovní, která je co se týče výsledků a přispění českému fotbalu neoddiskutovatelná, například v případě postupu na mistrovství Evropy. Jde ale i o to, jak se Pavel Vrba zapojil do konstrukce nového mládežnického systému, aby česká reprezentace měla nadějné a talentované fotbalisty tak, jak tomu bylo dříve. A tak, jak se v určitém mezidobí v posledních letech ne moc dobře pracovalo," hodnotí Lípa.

"Pavel Vrba stál už na začátku projektu těchto akademií, ve kterém teď pokračuje Michal Prokeš se svým týmem. A my věříme, že tohle je cesta, kterou budeme moci ocenit za nějakých pět až deset let. Abychom se dostali na úroveň, na které je dnes Belgie a jiné státy, které s tímto projektem začaly už o něco dříve," říká tiskový mluvčí FAČR.

Lípa ale vyzval i média, aby "nebyla agresivní" a zaměřovala se hlavně na samotný fotbal.  "Myslím, že kultura není jenom o tom, abychom ji vytvářeli my, i když je to naše úloha. Je to ale také kultura všech - médií, lidí, expertů. Tak, abychom nebyli agresivní a snažili se hledat a lidem nabídnout na fotbale spíše to zajímavé než to okolo, co s tím až tolik nesouvisí," uzavírá tiskový mluvčí FAČR.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články