Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rozhodčí Příhoda: Výkony rozhodčích na Euru jsou velmi dobré

Praha - Rozhodčí na fotbalovém mistrovství Evropy podávají velmi dobré výkony, tvrdí český sudí Radek Příhoda. V zápasech, které viděl, si nevybavil jedinou výraznou chybu. I proto zatím nemá jasného favorita na rozhodčího pro finálový zápas, jelikož všichni arbitři jsou vyrovnaní.

Rozhodčí ukazuje žlutou kartu Vermaelenovi
zdroj: Reuters autor: Sergio Perez

"V zápasech, co jsem viděl, byly výkony rozhodčích opravdu velmi dobré. Nevybavím si větší chyby," řekl zkušený ligový a mezinárodní rozhodčí, který má na kontě 102 mezistátních zápasů a ještě na podzim byl brankovým sudím v Lize mistrů.

Jeho slova potvrzuje i skutečnost, že si jednotlivé týmy minimálně stěžují na nepřízeň rozhodčích. Sudí správně vyhodnocují většinu ofsajdů včetně hraničních a komplikovanějších situací při gólech, jako tomu bylo například při trefě Angličana Jamieho Vardyho proti Walesu. Dobře komunikovali například i při vyloučení Ira Shanea Duffyho v duelu s Francií, kdy k zákroku došlo těsně před vápnem, přestože Antoine Griezmann následně doletěl hluboko do pokutového území.

"Každý zápas je originál, je to i o štěstí, ale ukazuje se, že příprava sudích před šampionátem byla velmi dobrá. Je to vidět na jejich vyrovnaných výkonech. Ale stále máme před sebou další zápasy, tak snad to potvrdí," doufal Příhoda.

Jeho kolegové to prý mají o to složitější, že letošní Euro je velmi vyrovnané. Celkem 32 ze 44 utkání skončilo remízou nebo výhrou jednoho z týmů o pouhý gól. A pouze šest zápasů šlo do závěrečných deseti minut za rozhodnutého stavu (alespoň dvoubrankové vedení jednoho z týmů).

"Samozřejmě, když máte zápas, který je ve 20. minutě 3:0, tak je to na psychiku rozhodčího jednoduší, než když je to 0:0 a rozhoduje jediný gól, jediná situace," připustil Příhoda. "Koncentrace ale musí být od první do poslední minuty stejná za jakéhokoli stavu. Určitě je ale pískání jednodušší, když je jasný výsledek, než když je to takto vyrovnané," dodal.

Zatím sudí prý i dobře zvládají novinky v pravidlech, které se poprvé představily právě na šampionátu. "Laik většinu změn ani nepozná, jen ty zásadní, například některé přestupky v pokutovém území, při nichž je zmařena zjevná branková příležitost, jsou nyní trestány pouze žlutou kartou. To se ale v zápasech, co jsem viděl, nestalo, tak uvidíme, jak se bude reagovat pak," řekl rozhodčí z Loun. "Změny ale nejsou pro sudí komplikace, protože ty se musíme učit i my před sezonou. Navíc mám za to, že ty změny jsou k lepšímu," dodal.

Kandidáta na finále nemá

Výkony rozhodčích, mezi kterými je i česká čtveřice pod vedením Pavla Královce, jsou natolik vyrovnané, že Příhoda zatím nemá jasného favorita na rozhodování finálového zápasu. "Zatím těžko říct. Bude záležet hlavně na tom, jaké týmy do finále postoupí. Výkony jsou kvalitní od všech. A když tam postoupí třeba Itálie, tak Ital pískat nemůže," doplnil dvaačtyřicetiletý arbitr.

Kromě výkonů sudích si však užívá i samotný fotbal. "Velmi se mi líbil zápas Anglie s Islandem. Líbili se mi Maďaři, fandil jsem Čechům a Slovákům, ale teď jsem se stal fanouškem Islandu. A myslím, že nejsem sám. Je to sympatický tým, nechali tam srdce. Je to rozhodně větší překvapení než titul Řecka v roce 2004. Vyšla jim generace, dobře jim to klape jako týmu. Dobrý kouč. Mají štěstí a chuť po vítězství. Prostě se jim to sešlo. Mistrovství okořenili," konstatoval Příhoda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články