Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Maďaři na Euru končí, Belgie jim uštědřila krutý výprask 4:0

Toulouse - Až v osmifinále se projevil maďarský deficit ve fotbalových dovednostech. Tým Bernda Storcka, který senzačně ovládl skupinu F, tvrdě narazil v osmifinále s Belgií, s níž prohrál 0:4. Maďaři navázali na nebojácné ofenzivní výkony a mohli z utkání vytěžit více, už po deseti minutách je ale srazila trefa Alderweirelda. V posledních dvanácti minutách pak třikrát inkasovali po brankách Batshuayie, Hazarda a Ferreiry-Carrasca a na turnaji tak končí.

Nakonec byl výsledek k Maďarům krutější, než by se mohlo podle průběhu hry zdát. A to přestože svěřenci Bernda Storcka bezpochyby odehráli své nejhorší utkání na šampionátu a zasloužili si po něm na turnaji skončit.

O průběhu zápasu se do velké míry rozhodlo už po deseti minutách, kdy se po skvělém centru De Bruyneho z přímého kopu trefil hlavičkou stoper Alderweireld. Belgie si vedoucí gól zasloužila i díky skvělému výkonu asistenta na první gól. Kevin de Bruyne byl u všeho podstatného - řídil protiútoky, posílal do vápna skvělé centry a neustále zatápěl maďarské obraně.

Přesto skóre 4:0 nevypovídá tak docela o pravém obrazu zápasu. Maďaři, jak jim to bylo vlastní během celého šampionátu, neměli co ztratit a vrhli síly do útoku. A za svou odvahu mohli být odměněni hned několikrát, zklamala je ale nepřesnost v zakončení.

Maďaři měli na kopačkách několik tutovek, s těmi si ale zdaleka neporadili tak klidně jako ve skupině. Zvláště ve druhém poločase maďarští hráči zahazovali jasné šance. Szalai po skvělém centru Dzsudzsáka poslal tvrdou hlavičku těsně vedle. Srovnat mohl i Juhász, když k němu propadl centr ze standardky, utažená střela z hranice malého vápna ale skončila těsně mimo.

Svěřenci Bernda Storcka neměli štěstí ani z krásných ran ze střední vzdálenosti, které mířily jen těsně mimo. Těsně nad ještě v prvním poločase mířil Lovrencsics, Dzudzsák zase těsně vedle. Ve druhé půli zase Belgičany několikrát zachránil skvělý Courtois, tečovaná rána Pintéra jen díky fantastickému zákroku brankáře Chelsea neskončila gólem.

Utkání se tedy mohlo vyvíjet dramaticky jinak, a to až do 78. minuty. Poté však své vítězství stvrdili Belgičané. Hazard si vtipně kolmicí na sebe sama pomohl za obranu Maďarů a poslal přízemní centr na Batshuayiho, který doklepl do prázdné brány.  

Jen o dvě minuty později hvězda Chelsea zaúřadovala znovu, Hazard si typicky navedl míč na střed, přešel přes několik bránících hráčů a zakončil skvěle ke vzdálenější tyči. Skóre, které svědčí o debaklu, stvrdil v nastavení Ferreira-Carrasco po výborném individuálním průniku.

Belgičané každopádně měli o svém vítězství rozhodnout již dříve, měli na to moře prostoru i šancí. Maďaři se po inkasovaném gólu snažili kombinovat, chyběl jim ale tvořivý Kleinheisler, jenž nenastoupil kvůli zranění. Maďarskému týmů tak chyběla přesnost v rozehrávce, která byla až příliš pomalá a předvídatelná.

Belgii proto stačilo bránit v bloku a vyrážet do jednoho nebezpečného protiútoku za druhým. A v prvním poločase mohli vést už o několik gólů, většinou zásluhou De Bruyneho. Hned po šesti minutách nabídl Lukakovi skvělou možnost ke skórování, útočník Evertonu ale poslal hlavičku těsně vedle. Po čtvrthodině De Bruyneho vychytal v souboji jeden na jednoho skvělý Király, který konečky prstů vytáhl i střelu z přímého kopu alespoň na břevno.

Maďarský gólman neustále zachraňoval svůj tým výbornými zákroky, což potvrdil i při velké šanci Mertense těsně před poločasovým hvizdem. A i hned po něm se vytáhl proti pumelici Edena Hazarda. Po centru Vertonghena se Mertens dostal zblízka do absolutní tutovky, znovu ale na Királye nenašel recept.

I proto je trochu paradoxní, že skóre nakonec tolik lichotilo Belgii, která i osmifinálovým výkonem potvrdila, že patří mezi velké favority. I Maďaři ale našli spoustu skulinek, se kterými by si lepší tým dovedl poradit mnohem lépe, což ostatně dokázala i Itálie na začátku šampionátu. Marc Wilmots tak má se svým týmem stále na čem pracovat.

Maďarsko - Belgie 0:4 (0:1)

Branky: 10. Alderweireld, 78. Batshuayi, 80. Hazard, 90.+1 Carrasco. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič - Grujič, Djokič (všichni Srb.). ŽK: Kádár, Lang, Elek, Szalai - Vermaelen, Batshuayi, Fellaini. Diváci: 28 921.

Maďarsko: Király - Lang, Guzmics, Juhász (79. Böde), Kádár - Nagy, Gera (46. Elek) - Lovrencsics, Pintér (75. Nikolics), Dzsudzsák - Szalai. Trenér: Storck.
Belgie: Courtois - Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Nainggolan, Witsel - De Bruyne - Mertens (70. Carrasco), R. Lukaku (76. Batshuayi), Hazard (81. Fellaini). Trenér: Wilmots. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články