Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Griezmann spasil Francii. Dvěma góly zajistil obrat proti Irům a postup

Lyon – První poločas se trápili, nakonec však potvrdili pozici favoritů a jsou ve čtvrtfinále. Fotbalisté Francie o svém postupu mezi nejlepších osm týmů mistrovství Evropy rozhodli obratem v zápase s Irskem, jež nakonec ovládli 2:1. Hlavní hvězdou utkání se stal Antoina Griezmann, střelec obou branek domácích. Jediný gól Irů, kteří dohrávali v desíti, vstřelil z penalty Robert Brady.

Úvodní pětačtyřicetiminutovka mu podobně jako celé jedenáctce Francie příliš nevyšla a kdyby Griezmanna trenér Deschamps nechal o poločase v kabině, nejednalo by se zase o tak velké překvapení. Zkušený kouč to však neudělal a po závěrečném hvizdu mohl být se svým rozhodnutím nadmíru spokojen.

Hvězdný útočník totiž po poločase obživl a účastí ve třech klíčových momentech se postaral o zvrácení špatně se vyvíjejícího utkání. Poprvé se Griezmann blýskl v osmapadesáté minutě, kdy využil centr Sagny a hlavičkou se postaral o vyrovnání.

Jen o tři minuty později pětadvacetiletý hráč rozjásal stadion v Lyonu podruhé. Dlouhý nákop dopředu mu sklepl Giroud a Griezmann se sám před Randolphem nemýlil. Irský brankář si sice na míč sáhl, ovšem to nestačilo.

Třetí Griezmannův světlý moment už gól nepřinesl, ale po dalším pasu Girouda se dostal do samostatného úniku, který musel Duffy zastavit za cenu červené karty. A Irové se v oslabení už oklepat nedokázali. 

"Máme problém dostat se do zápasu a dnes se to znovu ukázalo. Na tom musíme zapracovat. Zase jsme ale ukázali srdce. V šatně jsme si něco řekli a ve druhé půli byl na hřišti odlišný francouzský tým," řekl Griezmann.

Irům tak kvůli francouzské hvězdě nevyšla odveta za rok 2009, kdy Francie v baráži o mistrovství světa postoupila na jejich úkor díky kontroverznímu gólu po neodpískané ruce Thierry Henryho. Les Bleus naopak potvrdili, že v Lyonu neprohrávají a ve čtvrtfinále vyzvou buď Anglii, či Island.

Téměř hodinu hry to ale spíš vypadalo, že domácí výběr než do čtvrtfinále směřuje k vyřazení. Outsider se totiž už v druhé minutě dostal do vedení. Stoper Rami uklouzl ve vápně, míč se dostal k Longovi, kterého sestřelil Pogba. Sudí vůbec neváhal a odpískal penaltu, jež i díky tyči proměnil Brady. Brankář Lloris, jenž vytvořil francouzský rekord v počtu zápasů jako kapitán, tak podruhé na turnaji inkasoval a podruhé z pokutového kopu.

"Takhle rychle prohrávat bylo asi to nejhorší, co se nám mohlo stát. Ale měli jsme dost času na to reagovat, navíc za námi stáli skvělí fanoušci," řekl Payet.

Francie se sice okamžitě do Irů pustila, jenže její tlak se po chvíli otupil a v první části Randolpha zaměstnaly pouze hlavička Griezmanna a standardní situace Pogby. Nejdramatičtější moment ze strany domácích přišel až v nastavení, ale pokusy Payeta a Griezmanna byly zblokovány.

Dobře pracující defenziva Irska ovšem v druhé části povolila. Krátce po změně stran sice ještě hlavičkou ve vyložené pozici Koscielny zamířil mimo, ale pak už přišly chvíle Griezmanna, jenž rozmetal naděje Irů. "Ve druhé půli jsme začali hrát svou hru a pak jsme těžký soupeř pro kohokoli," uznal Payet.

Na svěřencích kouče O'Neilla bylo po obratu a vyloučení znát, že je drtivá francouzská desetiminutovka zlomila a v závěru ještě mohli inkasovat, když šance spálil Gignac a opět Griezmann.

Francouze to však mrzet nemuselo. Proti Irům zaznamenali první vítězství v play-off ME od roku 2000, kdy získala titul. "Jsme zklamaní, ale dali jsme do toho všechno. Chtěli jsme jít dál i pro naše fanoušky, ale věřím, že i tak jsou na nás hrdí. Ve druhé půli už jsme ale nedokázali udržet úroveň našeho výkonu," litoval Ir Coleman.

Francie - Irsko 2:1 (0:1)

Branky: 58. a 61. Griezmann - 2. Brady z pen. Rozhodčí: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini - Orsato, Damato (všichni It.). ŽK: Kanté, Rami - Coleman, Hendrick, Long. ČK: 66. Duffy (Ir.). Diváci: 56 279.

Francie: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba, Kanté (46. Coman, 90.+3 Sissoko), Matuidi - Griezmann, Giroud (73. Gignac), Payet. Trenér: Deschamps.

Irsko: Randolph - Coleman, Duffy, Keogh, Ward - McClean (68. O'Shea), Hendrick, McCarthy (71. Hoolahan), Brady - Murphy (65. Walters), Long. Trenér: O'Neill.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články