Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Rudí ďáblové z Belgie nastoupí proti produktivnímu Maďarsku

Toulouse – Hvězdami nabitá Belgie změří síly s Maďarskem, vítězem skupiny F a jedním z největších překvapení letošního šampionátu. Tým kolem Edena Hazarda se po porážce s Itálií dostává do správného herního rytmu, maďarští fotbalisté zase prokazují vynikající formu od samého počátku mistrovství. Přímý přenos utkání Maďarsko - Belgie sledujte na ČT sport a našem webu od 20:30, utkání komentují Jiří Štěpán a Josef Němec.

Belgičan Romelu Lukaku (vlevo) slaví vstřelenou branku
zdroj: REUTERS autor: Michael Dalder

Belgie čeká na výraznější zápis do historických análů evropských šampionátů dlouhých 36 let. V roce 1980 přivezli Rudí ďáblové stříbrné medaile z Itálie. Od té doby domácí fanoušci vyhlížejí výraznější úspěch.

Letošní šampionát nabízí svěřencům Marca Wilmotse příležitost zazářit. Generace nadějných mladíků je totiž v nejlepším fotbalovém věku. Courtois, De Bruyne, Hazard či Lukaku patří mezi nejlepší hráče, jež působí na evropských trávnících. Očekávání belgického národa proto rok od roku roste. 

Euro zahájili Belgičané porážkou, když nestačili na Itálii. Trenér Wilmots se po utkání nechal slyšet, že soupeř nehrál opravdový fotbal, ale výsledek hovořil jednoznačně. Sestava plná zvučných jmen propadla.

Nepovedený vstup do turnaje byl však záhy zapomenut. Nebezpečné Irsko sestřelil kanonýr Lukaku a švédskou tvrz prolomil utěšenou ranou Nainggolan. Belgie tak s bilancí dvou vítězství a jedné porážky obsadila ve skupině E druhou příčku.

Maďarsko se na turnaj nejlepších mužstev starého kontinentu kvalifikovalo až na základě úspěšně zvládnuté baráže s Norskem, a postup jim ve skupině s Portugalskem, Rakouskem a Islandem předpovídal málokdo.

Svěřenci Bernda Storcka však překvapili celou fotbalovou Evropu. Nejenže svou skupinu vyhráli, ale dokonce se s Walesem dělí o pozici nejlépe skórujícího týmu šampionátu. Pozornost na sebe rovněž poutá příběh brankářského veterána Királyho, jenž se stal nejstarším hráčem historie ME.

Už úvodní střetnutí proti Rakousku naznačilo, že maďarští fotbalisté nepostoupili do Francie náhodnou souhrou okolností. Favorizovaného soupeře, který během kvalifikace ani jednou neprohrál, porazili dvoubrankovým rozdílem.

Proti Islandu Maďaři v závěru zaslouženě vyrovnali a vytvořili si vynikající pozici před závěrečným duelem s Portugalskem. Nejkrásnější zápas dosavadního průběhu mistrovství skončil bláznivou remízou 3:3, což Maďarsku zaručilo vítězství ve skupině F.

Šance na postup do čtvrtfinále podle redakce webu ctsport.cz: Belgie 65 % - Maďarsko 35 %

Předpokládané sestavy:

Belgie: Courtois - Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Witsel, Nainggolan - Mertens, De Bruyne, Hazard - Lukaku

Maďarsko: Király - Lang, Guzmics, Juhász, Kádár - Nagy, Gera - Dzsudzsák, Kleinheisler, Lovrencsics - Szalai.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články