Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Jak si vedly vyřazené týmy na Euru? Od Albánie přes Česko až k Ukrajině

Na Euru v sobotu začínají vyřazovací boje o titul, do kterých se ale už nezapojí osm týmů včetně české reprezentace. Pro některé z nich byl konec v základní skupině očekávatelný a zaujaly alespoň předvedenou hrou, některé zcela propadly. Jak ale dopadl jejich výkon v konečném hodnocení?

Vladimír Darida
zdroj: Reuters

ALBÁNIE

Tým Gianniho De Biasiho předčil očekávání už jen díky své kvalifikaci na šampionát. Nechybělo ale mnoho a mohl se i kvalifikovat do vyřazovací části. Albánie proti Švýcarsku i v deseti podala skvělý a odvážný výkon, jen ji trápila nepřesnost v zakončení. Až v nastavení zase ztratili Albánci bod proti domácí Francii. A opět poté, co měli hned několik šancí ke skórování.

Poslední utkání proti Rumunsku pak přineslo historická prvenství. Albánie vstřelila svůj historicky první gól na mezinárodním šampionátu a vybojovala i první výhru. V tabulce třetích týmů jim ale vítězství nepomohlo k postupu, který by byl do velké míry zasloužený.

Hodnocení šampionátu z pohledu Albánie: ★★★★☆

ČESKO

Český tým měl před sebou velice těžkou skupinu a nepomohlo mu stáří kádru, ale ani formát turnaje a profil soupeřů. Kvůli tabulce třetích týmů byl nucen hrát velice zataženě a defenzivně, aby měl naději na úspěch. A protože českým hráčům bylo často přes třicet a čelili soupeřům s fantastickými zálohami a rychlými kraji, nemohli se vytahovat příliš vysoko s presinkem. Je tedy pochopitelné, že větší odvaha by se s velkou pravděpodobností nevyplatila.

Čeští fotbalisté měli v tomto ohledu značné pochopení od fotbalové veřejnosti, přesto jejich výkony zůstaly značně pod očekáváními. Nefungovalo nic z úspěšných kvalifikací, naopak zůstávaly chyby, které tým dlouhodobě i krátkodobě trápily. Obrana byla až na úvodní zápas se Španělskem stále děravá. Neodstranily se chyby z přípravy - špatná rozehrávka, přechod do útoku či minimální kompaktnost hry. Individuálně nezklamala jen hrstka hráčů. Druhý poločas proti Turkům nebyl ideálně zvládnutý takticky. Z Eura je tedy možné odvézt si jen minimum pozitiv.

Hodnocení šampionátu z pohledu Česka: ★☆☆☆☆

RAKOUSKO

Na Euro jeli svěřenci Marcela Kollera s velkými nadějemi a mohli reálně vyhlížet i účast ve čtvrtfinále. Ideální sepětí mezi mládím a zkušenostmi představovaly dvě největší hvězdy týmu - David Alaba a Christian Fuchs, klíčové postavy mistrovských týmů Bayernu a Leicesteru.

Rakousku však nevyšlo téměř nic. Propadli už v prvním utkání proti Maďarsku, které nezvládli psychicky a z pozice favorita se sesypali. Proti Portugalsku odehráli svůj nejlepší zápas na Euru a vybojovali remízu, nedokázali na ni ale navázat výhrou proti Islandu, i když zahrávali pokutový kop. Rakušané tak měli do jisté míry smůlu, ale tým, který bez problému proletěl kvalifikační skupinou, měl rozhodně na víc než se spoléhat na úspěch v posledním utkání.

Hodnocení šampionátu z pohledu Rakouska: ★☆☆☆☆

RUMUNSKO

Tým s nejlepší obranou v kvalifikaci dokázal, že je rozhodně více než jen souborem betonářů s nulovou kreativitou. Rumuni podali velice sympatický výkon hned na úvod proti Francii a pouze skvělá trefa Dimitriho Payeta je připravila o zasloužený bod. V dalším zápase svěřenci Anghela Iordanesca potvrdili, že se všemi celky mohou hrát vyrovnané duely.

Aktivní vysoký presink fungoval i na Švýcary, proti kterým Rumuni vybojovali remízu. A nezaostávali ani v klíčovém zápase s Albánií, naopak svého soupeře i lehce přehrávali. Rumuny srazilo prakticky jen to, že nevstřelili jediný gól ze hry - obě branky přišly po proměněných penaltách Bogdana Stanca. 

Hodnocení šampionátu z pohledu Rumunska: ★★★☆☆

RUSKO

Propadák po všech stránkách. Jediným pozitivem byla hlavička Vasilije Berezuckého, která Rusům vybojovala alespoň remízu proti Anglii. Jinak Rusové šampionát vůbec nezvládli. Tým Leonida Sluckého trápila četná zranění, na nejvyšší úrovni nestíhal proti kvalitativně srovnatelným soupeřům a ta tam byla i vypracovaná obrana zděděná od Fabia Capella. Obrovskou kaňkou byly i násilné projevy fanoušků. Před domácím mistrovstvím světa tedy ruskou reprezentaci čeká obrovské množství práce.

Hodnocení šampionátu z pohledu Ruska: ☆☆☆☆☆

ŠVÉDSKO

Opět nechyběli na šampionátu, opět ale byli víceméně jen do počtu. Švédové jednoduše potvrdili, že opustili širší evropskou špičku. Za posledních deset let se ani jednou nekvalifikovali na mistrovství světa a nedostali se ze skupiny Eura.

Na letošním šampionátu mizérie Švédů dospěla vrcholu. Vybojovali sice bod za remízu s Irskem, v prvních dvou utkáních ale ani jednou nevystřelili na bránu a v posledním utkání proti Belgii podali další zakřiknutý a příliš upracovaný výkon. Ibrahimovic tak neobdržel příliš důstojnou rozlučku s reprezentační kariérou.

Hodnocení šampionátu z pohledu Švédska: ☆☆☆☆☆

TURECKO

Tým s výborným zastoupením v záloze a zkušeným trenérem měl rozhodně na víc, než co předvedl na Euru. Rozhárané mužstvo pokládaly hloupé chyby v defenzivě a nepodržely jej ani největší osobnosti. Arda Turan se po obou úvodních zápasech musel omlouvat za mimořádně podprůměrné výkony.

Jedním z mála pozitiv bylo vítězství nad českým týmem, které ale v konečném součtu do osmifinále nepomohlo. Na to, že tým před turnajem neprohrál v 15 z posledních 16 zápasů a trenér Fatih Terim prohlašoval, že Turci mají na to, aby došli až do finále, jde o obrovské zklamání.

Hodnocení šampionátu z pohledu Turecka: ★☆☆☆☆

UKRAJINA

Ukrajinci už před šampionátem nepatřili k favoritům skupiny a jejich vyřazení není překvapivě. Přesto opouštět turnaj jako jediný tým, který nevstřelil gól a nezískal ani bod, je tvrdá facka. Ukrajinci navíc byli jediným týmem na šampionátu, který už po dvou kolech neměl žádnou šanci na postup.

Fomenkův výběr v úvodním zápase s Německem předvedl velice slušný výkon a jen větší přesnost v koncovce jej dělila od překvapivých bodů. Poté ale přišel mizerný výkon proti Severnímu Irsku. Nedůrazní Ukrajinci propadali v obraně a mátožně vyklusávali po hřišti a nevypracovali si prakticky jedinou tutovku. Poslední zápas proti Polsku už byl jen formalitou.

Hodnocení šampionátu z pohledu Ukrajiny: ★☆☆☆☆

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články