Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Chorvaté po obratu v závěru slaví postup z prvního místa na úkor Španělska

Bordeaux – Před utkáním měly oba týmy už jistý postup do osmifinále, přesto byl zápas bohatý na zajímavé momenty. Vše spělo k remízovému výsledku, když se prosadili Álvaro Morata a Nikola Kalinič. V závěru se ale prosadil Ivan Perišič a rozhodl o triumfu Chorvatů 2:1. Ti si díky tomu zajistili první místo ve skupině. Španělsko, jež v zápase nedalo penaltu, skončilo druhé a v osmifinále vyzve Itálii.

Ivan Perišič rozhodl o výhře nad Španělskem
zdroj: Reuters autor: Michael Dalder

Když Sergio Ramos neproměnil pokutový kop dvacet minut před koncem, asi žádného španělského reprezentanta nenapadlo, jaké fatální důsledky to bude mít. Zápas se chýlil ke konci, remíza by La Roja zajistila první místo ve skupině. Studenou sprchu jim však připravil aktivní Perišič.

Chorvatský rychlík se tři minuty před koncem dostal do rychlého brejku. Doběhl až za hranici vápna, vypálil a prostřelil brankáře De Geu.

Chorvaté začali utkání aktivním presinkem, kterým soupeře v prvních minutách dokonale zaskočili. Přesto se hráči z Pyrenejského poloostrova od začátku trpělivě drželi jejich kombinační hry, kterou se prezentují španělské výběry reprezentačního trenéra Vicenteho del Bosqueho.

Hned první zdařilejší souhra také vedla k první brance utkání v sedmé minutě. Španělé perfektně vykombinovali na hranici velkého vápna a po přihrávce Cesca Fábregase doklepl míč na brankové čáře Álvaro Morata. Ve formě hrající útočník vstřelil už třetí branku na turnaji, čímž dorovnal vedoucího Garetha Balea.

Hráče Chorvatska brzká branka příliš nezaskočila, naopak pokračovali v napadání španělské rozehrávky už od prvopočátků. Po těžké zpětné přihrávce na Davida de Geu se Ivan Rakitič dostal do skvělé příležitosti, ale přehození španělského brankáře nasměroval pouze do břevna, od kterého se míč sklouzl ještě na tyč, ale brankovou čáru nepřekročil.

Španělé pokračovali v typické hře s vysokým počtem přihrávek a kombinacemi až do pokutového území. Míč se snažili držet co nejdéle na jejich kopačkách, ale Chorvaté neustávali s napadáním. Po zisku míče se na levé straně uvolnil k centru přes Juanfrana Ivan Perišič a perfektním pasem vybídl Nikolu Kaliniče, který zakončil pohotově na přední tyči a dokonale Španěly zaskočil – 1:1.

Druhý poločas se nesl v podobném duchu, v jakém se odehrávala první půle. Španělé kombinovali bez častějšího zakončení, Chorvaté hrozili po rohových kopech a po španělských ztrátách. Do nebezpečné situace se po hodině hry dostal po sraženém Srnově centru Tin Jedvaj, ale tváří v tvář neprostřelil vyběhnuvšího de Geu. Pjacova akrobatická dorážka vyraženého míče pak byla nepřesná.

V 72. minutě měli Španělé k dispozici pokutový kop poté, co v souboji s chorvatskou defenzivou upadl bez cizího zavinění David Silva ve vápně. K penaltě se postavil obránce Sergio Ramos, ale reprezentačního kapitána vychytal Danijel Subašič. "Penalta je pro brankáře něco jako loterie. Snažil jsem se svojí reakcí čekat tak dlouho, jak to jen bylo možné," řekl Subašič.

V závěrečných minutách přišla hvězdná chvíle zřejmě nejlepšího hráče Chorvatů Perišiče. "Jsem hrdý. Domnívám se, že je pouze málo týmů, které mohou porazit Španělsko. Pomohl nám týmový duch, bojovali jsme do poslední minuty. Pokud budeme hrát takhle, můžeme se dostat daleko," uvedl Perišič. "Hráli jsme možná proti nejlepší reprezentaci na světě. Bojovali jsme a zasloužili si vyhrát. Náš výkon byl opravdu dobrý, takhle chceme pokračovat," doplnil další záložník Ivan Rakitič.

"Byl to divný zápas, neboť jsme nejprve dominovali, pak jsme ale nedali penaltu. To je fotbal. Dokázali (Chorvaté) skórovat z těch mála šancí, které měli. Musíme nad tím přemýšlet tak, že jsme přesto postoupili, ač nás možná čeká obtížnější soupeř," řekl neúspěšný exekutor Ramos.

"Mohli jsme uhrát příznivý výsledek a postoupit z prvního místa. Teď musíme otočit list a poučit se z takového zápasu, aby se to neopakovalo," dodal. Chorvaté tak Španělům vyfoukli první postupovou pozici ve skupině a odsoudili soupeře na druhou pozici. Reprezentace Turecka skončila třetí a na případný postup si musí ještě počkat, pořadí uzavřela česká reprezentace, která tak na šampionátu končí.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii: Skupina D (hráno v Bordeaux):

Chorvatsko - Španělsko 2:1 (1:1)

Branky: 45. Kalinič, 87. Perišič - 7. Morata. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Van Boekel, Liesveld (všichni Niz.). ŽK: Rog, Vrsaljko, Srna, Perišič (všichni Chorv.). Diváci: 37 245.

Chorvatsko: Subašič - Srna, Čorluka, Jedvaj, Vrsaljko - Rog (82. Kovačič), Badelj - Perišič (90.+4 Kramarič), Rakitič, Pjaca (90.+2 Čop) - Kalinič. Trenér: Čačič.

Španělsko: De Gea - Juanfran, Piqué, Ramos, Alba - Fábregas (84. Alcántara), Busquets, Iniesta - Silva, Morata (67. Aduriz), Nolito (60. Soriano). Trenér: Del Bosque.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články