Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Polsko vydřelo hubenou výhru nad Ukrajinou a slaví premiérový postup

Marseille – Se svěšenými hlavami opouští mistrovství Evropy fotbalisté Ukrajiny. Ti ani ve třetím utkání na turnaji nedokázali vstřelit branku, s Poláky prohráli 0:1 a ve skupině C skončili bez bodu na posledním místě. To Poláci si díky výhře pojistili druhé místo a mohou tak slavit premiérový postup do vyřazovacích bojů mistrovství Evropy, kde je v osmifinále čekají Švýcaři.

Blaszczykowski se raduje z branky do sítě Ukrajiny
zdroj: Reuters

Ani ve třetím utkání na turnaji se neprobudila největší polská hvězda, tahoun Bayernu Mnichov a nejlepší střelec letošní bundesligové sezony Robert Lewandowski. Očekávaný lídr polského mužstva, od nějž se čekalo, že bude zatěžovat konta soupeřů jedním gólem za druhým, zatím na šampionátu střelecky mlčí a střílení gólů je tak asi největším problémem Polska ve Francii. Poláci vsítili ve třech utkáních pouhé dva góly, ty jim však stačily na dvě výhry, ke kterým přidali bezbrankovou remízu s úřadujícími mistry světa z Německa.

Hlavním polským hrdinou večera se proti Ukrajině stal Jakub Blaszczykowski, kterého trenér původně šetřil, a zkušený záložník italské Fiorentiny tak začal utkání jen na lavičce. Do hry se Blaszczykowski dostal na začátku druhé půle a brzy ukázal, jak důležitý pro polskou reprezentaci je. Chytrou přihrávkou ho v pokutovém území nalezl Milik, Blaszczykowski se zasekávačkou zbavil obránců a technickou střelou ke vzdálenější tyči uklidil míč do ukrajinské sítě. A jelikož žádný další gól v utkání už nepadl, byl to také gól vítězný.

Festival šancí vystřídala šeď

Z utkání uběhlo sotva pět minut utkání a Poláci mohli vést 2:0. Ve velkých šancích se během okamžiku objevili oba útočníci polského týmu, jak Milik, tak chvíli po něm Lewandowski ale trestuhodně selhali. Milik poslal svou střelu jen do ukrajinského brankáře Pjatova, útočník mnichovského Bayernu – ač zcela osamocen uprostřed pokutového území – vůbec netrefil branku soupeře. Očekávaná hvězda turnaje, Lewandowski, tak nezazářila ani ve třetím utkání na turnaji.

Netrvalo dlouho a přišly i ukrajinské šance. Jarmolenko se řítil sám na Fabianskiho, střela mu ale nesedla a o několik metrů netrefil branku. Stejný hráč se později dožadoval penalty po zákroku Krychowiaka, rozhodčího však nepřesvědčil, a s postupem času začalo brankových příležitostí na obou stranách ubývat.

Z šedého průměru v 54. minutě vystoupala Blaszczykowskiho branka, hned vzápětí se hnal do další šance Kapustka, ale z úhlu poslal míč těsně vedle ukrajinské branky. Ukrajina se tlačila za vyrovnáním až v posledních 15 minutách, ale polská defenziva i potřetí na turnaji odolala a udržela nulu. Naopak Ukrajina na ME prohrála pátý zápas za sebou bez vstřeleného gólu. 

Ukrajina - Polsko 0:1 (0:0) Branka: 54. Blaszczykowski. Rozhodčí: Moen - Haglund, Andas - Johnsen, Edvartsen (všichni Nor.). ŽK: Rotan, Kučer - Kapustka. Diváci: 58.874.

Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Chačeridi, Kučer, Butko - Rotan, Stěpaněnko - Jarmolenko, Zinčenko (73. Kovalenko), Konopljanka - Zozulja (90.+2 Tymoščuk). Trenér: Fomenko.

Polsko: Fabiaňski - Cionek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Zielinski (46. Blaszczykowski, Krychowiak, Jodlowiec, Kapustka (71. Grosicki) - Milik (90.+2 Starzyňski), Lewandowski. Trenér: Nawalka. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články