Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Wales si pohrál s Ruskem a půjde do osmifinále z prvního místa

Toulouse – Wales porazil v závěrečném utkání skupiny Rusko jednoznačně 3:0 a postoupil z prvního místa do osmifinále. Celý zápas měl tým v červených dresech jasně navrch a po brankách Aarona Ramseyho, Neila Taylora a Garetha Balea zaslouženě zvítězil. Naopak Rusko končí s jediným bodem na poslední příčce skupiny B. Po utkání okamžitě rezignoval kouč ruské reprezentace Leonid Sluckij.

Gareth Bale
zdroj: ČTK/AP autor: Hassan Ammar

Dezorientovaní ruští beci nevědí, zda mají proti soupeři vystoupit, nebo ještě couvat, mezitím se krajní obránci nevysvětlitelně stahují do středu. Ikona Walesu Gareth Bale toho využívá a prostrčí míč na nabíhajícího Neila Taylora – ten má tolik času, že ho nemusí mrzet první zpackané zakončení, a zvyšuje stav na 2:0. Wales má ve dvacáté minutě dvoubrankový náskok a jak se v následujících minutách ukázalo, definitivně láme ruské sebevědomí.

Velšské záloze vycházelo vše na jedničku

Před zápasem se od Rusů přitom čekala velká aktivita. Zatímco Wales totiž nemusel v utkání zase tolik spěchat, neboť bod by mu k postupu s velkou pravděpodobností stačil, Rusové bezpodmínečně potřebovali tři body. Avšak byl to právě ostrovní tým, který se od počátku chopil iniciativy. Hned v úvodní minutě střílel nepříjemně Bale a hráči v červeném se tlačili na soupeřovu polovinu. Jejich motorem byla skvěle hrající záloha, kde černou práci odváděli Joe Allen s Joem Ledleym, což pomáhalo ofenzivnímu duu Aaron Ramsey, Bale.

Jejich nátlak se brzy projevil i na skóre. Nejprve Allen našel bezmála vizionářskou uličkou Ramseyho, který pohlednou akci dovršil jemným lobem přes Igora Akinfejeva. Brzy ale bylo pro Wales ještě lépe, když Bale prostrčil na nabíhajícího beka Taylora – ten měl na zakončení dokonce dva pokusy, a než se totálně rozhozená ruská obrana vzpamatovala, bylo to 2:0.

Bale se dočkal gólu

Wales se poté trochu stáhl a hlídal si svůj náskok – i tak měl ale výrazně více ze hry a Ramsey či opakovaně Bale, který klidně mohl nasbírat hattrick, měli na svých kopačkách další branky. Vždy ale zasáhl Akinfejev. Co ale předváděli ruští obránci, nemohlo příznivce týmu vůbec těšit – vystupovali nedůsledně, nebo naopak příliš horlivě, a tvořivá záloha soupeře jejich dezorientace dokázala využívat.

Především Ramsey se svým přehledem o hře byl neustálým nebezpečím, což se ukázalo v 67. minutě, kdy jeho pas našel Balea – ten pravačkou prostrčil míč za gólmanova záda. Wales poté mohl přidat další branky – zápas klidně mohl skončit dvojnásobným skóre -, ale bezmocně působící Rusové situace na poslední chvíli dokázali vyřešit. To ale bylo jen nedostatečnou útěchou. Rusko na turnaji končí, výtečně hrající Wales si zahraje osmifinále.

Radující se velšský tým
zdroj: ČTK/AP autor: Hassan Ammar

Rusko - Wales 0:3 (0:2)

Branky: 11. Ramsey, 20. Taylor, 67. Bale. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark - Johannesson, Strömbergsson (všichni Švéd.). ŽK: Mamajev - Vokes. Diváci: 28 840.

Rusko: Akinfejev - Smolnikov, V. Berezuckij (46. A. Berezuckij), Ignaševič, Kombarov - Mamajev, Glušakov - Smolov (70. Samedov), Širokov (52. Golovin), Kokorin - Dzjuba. Trenér: Sluckij.

Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Allen (74. Edwards), Ledley (76. King), Ramsey, Taylor - Bale (83. Church), Vokes. Trenér: Coleman.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články