Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Výhra nad Tureckem je cestou do osmifinále, může ale rozhodovat i fair play

Lens – České fotbalisty čeká proti Turecku rozhodující utkání o účast v osmifinále evropského šampionátu a postupových variant je před zápasem několik. Národní tým má po dvou duelech jeden bod a výhra by mu měla pravděpodobně stačit minimálně k tomu, aby se vešel mezi čtyři nejlepší celky z třetích míst. Porážka by znamenala vyřazení z turnaje.

Česká reprezentace před utkáním s Chorvatskem
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Pokud Češi Turecko porazí, zakončí skupinu se čtyřmi body. S nimi by se měli mezi šesti týmy na třetích místech vejít mezi postupující čtveřici. Už ve skupině A má třetí celek Albánie jen tři body, takže reprezentaci by stačilo, aby na čtyři body nedosáhl ještě alespoň jeden tým na třetí příčce.

Pokud však Češi dají při výhře nad Tureckem alespoň dva góly, budou mít postup jistý, jelikož budou mít lepší skóre než další tým na třetím místě, Slovensko.

V případě, že by čtyři body mělo více mužstev, rozhodla by pomocná kritéria. Jako první by přišel na řadu rozdíl ve skóre, poté vyšší počet vstřelených branek, následně kritérium fair play, do kterého se počítají karty obdržené na turnaji, a jako poslední umístění v žebříčku UEFA.

Česko postoupí i v případě remízy, pokud zároveň:

Je nám líto, video expirovalo.
Podroužek: Výhra Albánie nám nahrála, k postupu by měly stačit čtyři body

Češi ale stále mají poměrně reálnou šanci dostat se i na druhou příčku ve skupině, která automaticky znamená postup. Potřebují k tomu vyhrát a zároveň spoléhat na to, že Španělsko v souběžně hraném duelu porazí Chorvaty.

Ve vzájemném souboji Češi s Chorvatskem remizovali 2:2, a pokud by měli vedle stejného počtu bodů i totožné celkové skóre, rozhodlo by opět kritérium fair play. V něm jsou za vyloučení tři trestné body, za žlutou kartu jeden. Ale body se přidělují i odebírají i za celkové chování týmu a fanoušků, za respekt k soupeři a k rozhodčím, dokonce i za atraktivitu herního projevu.

Češi mohou na definitivní potvrzení toho, zda postoupí, či ne, za určitých okolností čekat až do středy, kdy se hrají poslední čtyři zápasy základních skupin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články