Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zvěd Janoušek: Proti Turkům máme navrch. Jejich psychická nepohoda hraje pro nás

Tours (Francie) – Kouč Pavel Vrba je známý pečlivou taktickou přípravou na každého soupeře, k čemuž mu slouží i pozorovatelé. Tím, kdo poctivě analyzoval Španělsko, Chorvatsko a nyní i Turecko, je kouč národního týmu do 16 let Petr Janoušek, podle něhož bude jedním z klíčů k úspěchu eliminovat nebezpečné turecké brejky. Do karet by národnímu celku mohlo v úterním duelu hrát lepší psychické rozpoložení.

Petr Janoušek
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Je to těžký soupeř, v posledním zápase hraje o všechno, vabank. Viděli jsme, že se spoléhají na brejkové situace, které jsou v jejich podání nebezpečné. V úvodu proti Španělsku se pokusili jít do brejků v pěti lidech, spoléhají na míče za obranu. Pokud brejky dokážeme eliminovat, skulinu v obraně najdeme," řekl Janoušek.

Zatímco český tým v druhém utkání skupiny dokázal z nepříznivého stavu 0:2 s Chorvatskem uhrát remízu 2:2 a získal první bod na turnaji, Turci prohráli 0:3 se Španělskem a jsou bez bodu.

"Ano, můžou být z vývoje Eura frustrovaní, což vždycky ovlivní výkon. Jejich psychická nepohoda nám velmi hraje do karet. Řekl bych, že máme v současné době trochu navrch a jsme schopni s nimi odehrát velmi dobrou partii s tečkou, kterou chceme," mínil Janoušek.

Turky by ale ještě neodepisoval. "Proti Španělsku za stavu 0:3 hraje psychika svoje, ale nepodceňoval bych je. Byla tam psychická nepohoda, což sehrálo své, ale nehádali se," přiblížil Janoušek. "Trenér Fatih Terim před Eurem říkal, že i když je tým v průměru mladší, tak má většího ducha než tým, který měl v minulosti. Má tam velké osobnosti," uvedl český pozorovatel.

Klíčovým hráčem je středopolař Barcelony Arda Turan. "Španělé a Chorvati ho dokázali dostoupit včas a nenechali ho hrát hru, na kterou je zvyklý. Hrát bez míče je těžké i pro Turana, je potřeba nedat mu čas ani prostor," podotkl Janoušek.

Češi a Turci na sebe narazili i v kvalifikaci. Zatímco v Istanbulu vyhrál národní tým 2:1, na závěr skupiny se radoval v Praze soupeř po vítězství 2:0. "Víceméně se dá vycházet z toho, co jsme proti nim hráli v kvalifikaci. Důrazné agresivní pojetí s brejkovými situacemi, to bude základ," řekl Janoušek. "Oproti kvalifikaci jsou vyměnění někteří hráči. Středopolař Topal se přesunul na stopera a s Baltou tvoří základ dobré defenzivy, ale občas jsou neorganizovaní dozadu, čehož Chorvaté i Španělé dokonale využili," dodal český zvěd.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články