Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Po kritice přišla kanonáda. Belgie přejela Irsko a je blízko postupu

Bordeaux – Povinnost splněna. Fotbalisté Belgie po úvodním nevýrazném výkonu proti Itálii v duelu s Irskem zabrali a svého soupeře porazili jasně 3:0. Hlavní měrou se o to zasloužil útočník Romelu Lukaku, který zaznamenal hned dvě branky. Rudí ďáblové se díky zisku tří bodů přiblížili postupu do osmifinále. Od jistoty je nyní dělí bod.

Po úvodní porážce proti Itálii se na hlavu Belgičanů snesla tvrdá vlna kritiky. Jeden z favoritů na celkový triumf předvedl nevýrazný výkon, nešel poděkovat fanouškům a i v kabině se objevily rozpory. Po zápase s Irskem by se však situace měla přeci jenom uklidnit, jelikož Rudí ďáblové vydolovali důležité tři body.

"Analyzovali jsme si před zápasem hru irského týmu a zvolili jsme odpovídající strategii. Založili jsme hru na krátkých přihrávkách, chtěli jsme hrát hodně přes křídla a to se nám podařilo. Každý jednotlivec byl na zápas připraven. Také náhradníci museli být připraveni, proto jsem dělal takové tajnosti se sestavou. Tato taktika zafungovala," uvedl kouč vítězů Wilmots.

O triumfu Belgičané rozhodli ve druhém poločase, v němž se hrdinou stal útočník Lukaku. Vytáhlého kanonýra po vystoupení v prvním střetnutí na šampionátu chtěli vidět belgičtí fanoušci na střídačce. Hráč Evertonu jim však odpověděl dvěma góly.

První branku dal chvíli po přestávce. Po rychlé akci a přesném pasu De Bruyneho se dostal na hranici vápna k míči a placírkou na zadní tyč rozvlnil síť irské branky poprvé. Díky tomu ukončil 16leté čekání Belgie na gól na Euru. Druhý moment slávy si nechal na sedmdesátou minutu, kdy mu vše vypracoval povedeným individuálním průnikem Hazard a Lukaku sám před brankářem nezaváhal.

Mezi zásahy třiadvacetiletého útočníka se ještě vměstnal gól záložníka Witzela. Belgičané po hodině předvedli před vápnem Irska pěknou kombinaci, kterou zakončil centrem obránce Meunier. Míč z jeho kopačky doletěl přesně na hlavu vlasatého záložníka ďáblů a brankář Raldoplh jeho pokus zastavit nedokázal.

"Nejen já, ale celý tým hrál dobře. Irové byli v prvním poločase přišpendleni na vlastní polovině. O přestávce jsme si řekli, že musíme ještě víc tlačit, abychom skórovali. Naším cílem bylo získat tři body a to samé potřebujeme proti Švédsku. Naši příznivci vytvořili skvělou atmosféru a tato výhra je pro ně," konstatoval Witsel, jehož fanoušci zvolili mužem zápasu.

Belgičané si díky povedené kanonádě připsali do tabulky veledůležité tři body, které je přiblížily k postupu do osmifinále. V závěrečném střetnutí proti Švédsku, které ještě na turnaji nevystřelilo, jim stačí uhrát remízu.

Vítězství Belgie mohlo být i vyšší. I v první půli totiž na hřišti dominovala. Rudí ďáblové měli držení 65 %, jasně ovládli statistiku střelby a Iry na svoji polovinu pouštěli minimálně. V zakončení jim ale chyběl větší klid. Jeden gól sice padl, Carrasco byl ovšem chycen v ofsajdu.

Obrovskou šanci se podařilo spálit Hazardovi, jenž z hranice přibližně devíti metrů nedokázal trefit prostor mezi třemi tyčemi. Mezi střelce se nezapsal ani stoper Alderweireld, jehož hlavičku z brankové čáry vyhlavičkoval jeden z obránců.

Belgii to ale mrzet nemuselo, jelikož ve druhém poločase rozjela kanonádu, které Irové nebyli schopni konkurovat. Ďáblové triumfem 3:0 vyrovnali zatím nejvyšší vítězství na turnaji, které v pátek ve střetnutí s Tureckem zaznamenali Španělé.

"Akceptujeme, že individuálně jsou Belgičané talentovaní, stejně jako všechny týmy na turnaji. Ale góly, které jsme jim darovali, nebyly z našeho pohledu dobré. V první půli nás zatlačili. Před několika dny se Švédskem jsme hráli s míčem mimořádně dobře, dnes jsme s ním působili trochu nervózně a rychle jej odevzdávali. Chtěli jsme to po přestávce napravit, ale skórovali oni. Pak začnete zápas dohánět, roztáhnete hru a kvalitní hráči vás mohou potrestat. A to se nám stalo," uvedl kouč Irska O'Neill.

Belgie - Irsko 3:0 (0:0)

Branky: 48. a 70. Lukaku, 61. Witsel. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun - Göcek, Simsek (všichni Tur.). ŽK: Vermaelen - Hendrick. Diváci: 39 493.

Belgie: Courtois - Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Witsel, Dembélé (57. Nainggolan) - Carrasco (64. Mertens), De Bruyne, Hazard - Lukaku (82. Benteke). Trenér: Wilmots.

Irsko: Randolph - Coleman, O'Shea, Clark, Ward - Hendrick, Whelan, McCarthy (62. McClean), Brady - Hoolahan (71. McGeady) - Long (79. Keane). Trenér: M. O'Neill.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články