Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Slováci slaví první výhru v historii na ME. Po triumfu nad Ruskem se přiblížili postupu

Lille – Slovenští fotbalisté slaví premiérovou výhru na evropském šampionátu v historii. Po porážce s Walesem zdolali ve druhém utkání Rusko 2:1 a drží se ve hře o postup do osmifinále. Základ úspěchu postavili svěřenci Jána Kozáka už v první půli. Nejprve se individuálně prosadil Vladimír Weiss, těsně před odchodem do kabin poté nádhernou střelou zvýšil kapitán Marek Hamšík. Rusové sice ve druhé půli snížili Denisem Glušakovem, ale kýženého vyrovnání i přes závěrečný tlak nedosáhli.

Především vynikající individuální akce Weisse s Hamšíkem dopomohly slovenskému národnímu týmu k prvnímu vítězství na Euru.

Slovenská dvojice měla prsty v obou brankách, které rozhodly o výsledku. První z nich přišla už po půl hodině. Hamšík nádherným pasem našel svého reprezentačního kolegu. Ten si ve vápně položil dvojici ruských obránců a chladnokrevně střelou na zadní tyč rozvlnil síť za Akinfejevem poprvé. "Měl jsem to na levou nohu. Věděl jsem, že když si to zaseknu, budu o krok před obránci. Potom už jsem to pouze umístil," uvedl střelec.

Kapitán Hamšík nabídl fanouškům v Lille krátce před koncem první půle ještě větší parádu. V levé části pokutového území se jednoduše zbavil svého strážce a utěšenou ranou nedal Akinfejevovi sebemenší šanci zasáhnout. Brankář moskevského CSKA plachtil za projektilem hvězdy italské Neapole marně. 

"Trenér nám říkal, abychom rohy rozehrávali rychle. Viděl jsem Marka, že tam stojí sám. Zakončil neskutečně," poznamenal Weiss. Podobná rošáda střelce a asistenta se na Euru povedla naposledy anglické dvojici Rooney–Scholes před dvanácti lety.

Sborná sice po změně stran zvýšila aktivitu, ale více než korigující gól Gluščakova nestihla. Do posledního kola skupinové fáze tak půjdou ve výhodnější pozici svěřenci Jána Kozáka.   

Hamšík dirigoval slovenské útočné manévry 

Úvod utkání se nesl ve znamení opatrného počínání obou mužstev. Důležitost zápasu byla patrná. Míč se pohyboval především v prostorech mezi šestnáctkami a fanoušci na zaplněném stadionu v Lille s napětím čekali na vážnější střeleckou příležitost.

Slováci působili aktivnějším dojmem, ale před pokutovým územím nedokázali najít skulinu v ruském obranném bloku. Sborná se poprvé osmělila prostřednictvím spolupráce Smolnikova s Dzjubou. Hlavičce nejlepšího kanonýra Ruska ovšem chyběla potřebná razance. Mnohem nebezpečněji vypadala akce Smolova, který tvrdou střelou pohladil tyč.

Slováci přečkali šance soupeře a sami vzápětí udeřili díky výše zmíněné dvojici Hamšík–Weiss. První gól plynulosti hry výrazně pomohl. Prostoru na rozvíjení kombinačních akcí bylo najednou podstatně více, čehož využíval především dirigent Hamšík.

S přehledem rozdával přesné přihrávky spoluhráčům a sám několikrát nebezpečně ohrozil branku soupeře. Lahůdkovým gólem svůj vynikající výkon korunoval.

Ruská aktivita v závěru vyrovnání nepřinesla

Druhá půle začala podobně jako úvodní dějství. Výraznější šance k vidění dlouho nebyla. Slovensko přenechalo iniciativu soupeři, ale žádná z akcí sborné nijak zvlášť Kozáčika nezaměstnala.

Rusové se trápili především ve finální fázi před pokutovým územím soupeře. Centrované míče či průnikové přihrávky bez větších problémů sbírala stoperská dvojice Škrtel–Ďurica. Postupem času se navíc pochopitelně otevírala okénka na druhé straně hřiště.

Jeden z rychlých protiútoků zakončoval po Kuckově přihrávce Mak, ale definitivní pojistku nepřidal. Aktivnější však byli i nadále svěřenci Leonida Sluckého. V 66. minutě nebezpečně pálil Smolov, jenže střelu mířící do branky zablokoval obětavým zákrokem Ďurica.

Ruský tlak neustával. Korigující gól dlouho visel ve vzduchu. Deset minut před koncem Gluščakov přece jen snížil a odstartoval drtivý nápor svého týmu. Kýženého vyrovnání se však sborná nedočkala.

"Hamšík hraje už delší dobu dobře, je společně s Martinem Škrtelem takovým velitelem týmu. Vstřelil krásný gól, ale pracoval také poctivě vzadu, a velmi nám tak pomohl k vítězství. Na konci jsme už byli unavení, závěrečné minuty byly nekonečné," konstatoval po zápase slovenský kouč Kozák.

Rusko - Slovensko 1:2 (0:2)

Branky: 80. Glušakov - 32. Weiss, 45. Hamšík. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan - Jug, Vinčič (všichni Slovin.). ŽK: Ďurica (Slovensko). Diváci: 38 989.

Rusko: Akinfejev - Smolnikov, V. Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov - Golovin (46. Mamajev), Neustädter (46. Glušakov) - Kokorin (75. Širokov), Šatov, Smolov - Dzjuba. Trenér: Sluckij.

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Kucka, Pečovský, Hamšík - Mak (80. Ďuriš), Weiss (72. Švento) - Duda (67. Nemec). Trenér: Kozák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články