Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ruský tým je podmínečně vyloučen z ME. Přehnané, reaguje ministr Mutko

Paříž - UEFA rozhodla o podmínečném vyloučení ruské reprezentace z Eura. Výkonný výbor Evropské fotbalové asociace se tak usnesl v návaznosti na výtržnosti fanoušků CSKA a Lokomotivu Moskva. Ruská fotbalová asociace navíc musí zaplatit pokutu 150 tisíc eur. Ministr sportu Viltaji Mutko hovoří o "přemrštěnosti". Francouzské úřady navíc začaly s deportací zhruba tří desítek ruských fanoušků, kteří se podíleli na výtržnostech při sobotním duelu s Anglií. (více čtěte zde) Hrozba trestu se vznáší i nad anglickou fotbalovou reprezentací.

Ke střetu mezi hooligans došlo i na stadionu přímo po utkání
zdroj: Reuters

Podmínka zahrnuje celé působení ruské fotbalové reprezentace až do konce ME. Každá další výtržnost ruských fanoušků podobného ražení na stadionech bude automaticky znamenat vyloučení národního týmu, jenž ve skupině B bojuje o postup s Anglií, Slovenskem a Walesem.

Pokud by byla ruská reprezentace skutečně z Eura vyloučena, rozhodla by o přerozdělení bodů ve skupině B zvláštní komise UEFA pro mimořádné události.

Je nám líto, video expirovalo.
Hrabě: Diskvalifikace kvůli fanouškům by pro Rusko byla velká ostuda

"Diskvalifikace je odložena do konce turnaje. Využita bude, pokud dojde k dalšímu incidentu podobného ražení. A to přímo na stadionu v jakémkoli zápasu ruského týmu," uvedla UEFA. Upozornila, že pouliční bitky fanoušků se případné diskvalifikace netýkají. UEFA totiž může řešit jen dění na stadionu.

Ruský útočník Artem Dzujba uvedl, že jeho tým nechce být vyloučen z ME a apeloval na fanoušky, aby se zaměřili výhradně na podporu reprezentace. Stejné přání vyjádřil i trenér Leonid Sluckij. "Jsme si jisti, že nemůžeme být vyloučeni," řekl.

Dzujba vyjádřil podivení nad faktem, že podmínka se nevztahuje i na anglickou reprezentaci. "Máme dojem, že britští fanoušci jsou jako andělé. Musíte být objektivní," uvedl s tím, že podmínečné vyloučení by mohlo být politicky motivované kvůli tomu, že v Rusku se má za dva roky konat mistrovství světa.

Fotbalista dále na mimořádné tiskové konferenci poprosil novináře, aby se zaměřili na fotbal jako takový. "Toto není mistrovství Evropy ve streetfightingu. Pojďme se, prosím, zaměřit na fotbal," dodal.

Rusko bylo kvůli fanouškům trestáno už na Euru 2012. Svaz tehdy dostal pokutu po každém zápase na ME, v součtu musel zaplatit 215 000 eur (tehdy přes 5,5 milionu korun). Mimo jiné za rasistické pokřiky na českého reprezentanta Theodora Gebre Selassieho. Rusko tehdy muselo rovněž sehrát tři domácí kvalifikační zápasy bez diváků.

Výběr nejvyšších pokut za řádění fanoušků během ME (v eurech):

150 000 - Rusko za výtržnosti fanoušků po utkání s Anglií na ME 2016 (navíc podmíněné vyloučení z turnaje)

120 000 - Rusko za výtržnosti fanoušků a rasistické projevy během zápasu s ČR na ME 2012 (dohromady museli Rusové za neukázněné fanoušky ve všech třech duelech zaplatit 215 000 eur)

110 000 - Jugoslávie za to, že při utkání se Španělskem na ME 2000 vběhli dva fanoušci na hřiště a pokusili se inzultovat rozhodčího, další příznivci týmu odpalovali světlice

80 000 - Chorvatsko kvůli výtržnostem, rasistickým pokřikům a extremistickým transparentům v utkání s Itálií na ME 2012 (celkem za ME 135 000)

S výběrem Jána Kozáka se Rusové střetnou už ve středu, a to v Lille. K bezpečnostním opatřením bude upředena velká pozornost. Ruští chuligáni se poprali s Angličany před sobotním zápasem v Marseille a násilnosti se přenesly i na stadion. Tam ruští fanoušci nejprve házeli po fanoušcích soupeře předměty a poté prolomili linii pořadatelů, kteří se snažili oba tábory oddělit.

Násilnosti zřejmě nevadily ruskému ministrovi sportu Vitaliji Mutkovi. Kamery jej zachytily, jak ruské hooligans v ochozech burcuje k aktivitě. Podle Mutka jde v případě podmínky o přísný trest. Rusko se odvolávat nebude. "Trest je to přemrštěný, ale to nemůžeme ovlivnit. Pokuta je obrovská vzhledem k tomu, že ruská asociace je nekomerční organizací. Ale odvolávat se by nemělo smysl," řekl Mutko.

Zdroj
ČT sport, AFP, BBC, Guardian, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články