Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Vrba: Hráli jsme na hranici možností. Gólu v závěru je velká škoda

Toulouse – Věděl, že jeho svěřence čeká proti Španělsku ohromně těžké utkání, a proto Pavel Vrba nastolil od úvodu převážně defenzivní taktiku. Ta českým fotbalistům vycházela až téměř do samotného konce. Pak ale zaúřadoval hlavou stoper Gerard Piqué a rozmetal český sen. "Hráli jsme na hranici našich možností. O to je větší škoda, že jsme to neudrželi," uznal kouč národního týmu po střetnutí.

Pavel Vrba přihlíží výkonu českého týmu
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Federico Gambarini

Český tým byl proti Španělsku téměř celý zápas pod velkým tlakem a na polovinu soupeře se příliš nedostával. Díky dobře navolené defenzivní taktice však favorita dlouho držel na uzdě a sahal po bodu za remízu.

"Věděli jsme, že nás čeká soupeř, který myslí na ty nejvyšší příčky a že to doopravdy bude zkouška ohněm. Španělé byli lepší, ale je škoda, že jsme tu remízu neudrželi. Byla by to odměna za maximum, které jsme předvedli," řekl Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Španělsko - Česko

O dominanci Španělska mluví jasně statistiky. Obhájci titulu měli držení míče 67 % oproti 33 % českým. Celkově vystřelili hned 17krát a předvedli šestkrát více přihrávek než národní tým. Skóre ale dlouho zůstávalo vyrovnané. O všem rozhodla až přesná Piquého hlavička ze samotného závěru.

"Španělé samozřejmě měli lepší držení míče, měli i nějaké jiné příležitosti. Mrzí mě, že jsme dostali gól tři minuty před koncem. Na druhou stranu mě těší, že jsme si vytvořili tři situace, kdy jsme mohli vstřelit branku. To se proti Španělům moc často nestává," doplnil český trenér, jenž potvrdil, že obraz hry byl podle nastolené taktiky.

"Hra byla samozřejmě uzpůsobená soupeři. Určitě s dalšími soupeři ve skupině Chorvatskem a Tureckem budeme chtít hrát ofenzivněji, určitě to bude z naší strany jiné. Budeme chtít získat aspoň čtyři body, které by nás, doufám, posunuly dál," uvedl Vrba.

V základní sestavě překvapil nasazením Theodora Gebre Selassieho na pravý kraj zálohy, přestože fotbalista Werderu Brémy hraje obvykle v obraně. "Samozřejmě ta myšlenka už byla dlouhodobá. Myslím, že Theo udělal maximum. Věděli jsme o obrovské síle na levé straně Španělska, a proto jsme se rozhodli pro tuto variantu," řekl Vrba.

"Krajního záložníka kdysi hrával i Pavel Kadeřábek, takže jsme toho chtěli využít, že by si třeba ty posty vyměnili. Moc se k tomu nedostávali, ale oba dva odehráli zápas na hranici možností, co se týká defenzivy. Nasazení bylo úžasné," řekl Vrba.

Na stoperu nakonec dostal přednost Roman Hubník před Michalem Kadlecem. "Hubník hrál velmi dobře v lize. Měl problémy s nosem, tak jsme nechtěli riskovat a v posledním přípravném utkání jsme ho nepostavili. Teď byl fit, tak nebyl důvod, proč by neměl hrát," uvedl Vrba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články