Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Polským hrdinou je Milik, Severní Irsko prohrálo 0:1

Nice – Úvodní zápas skupiny C na mistrovství Evropy ovládli Poláci. Po gólu Arkadiusze Milika porazili Severní Irsko. Milik se ve věku 22 let a 104 dní se stal nejmladším polským hráčem skórujícím na ME. Severní Irsko při debutu na kontinentálním šampionátu nevyslalo na branku Wojciecha Szczesného ani jednu střelu. Přišlo tak o sérii dvanácti zápasů bez porážky a o první body bude muset zabojovat ve čtvrtek 16. června s Ukrajinou.

Hra vypadala přesně podle očekávání. Polský postupný útok narážel na zelenobílou stěnu. Až do 51. minuty neúspěšně. Tehdy se přízemní střelou prosadil Milik, polský hrdina zápasu. Hlavní hvězda Robert Lewandowski byla pokryta, eliminována. Zatímco dvaadvacetiletý hráč Ajaxu dostával o trochu více prostoru a byl neskutečně při chuti.

Hned po několika málo sekundách duelu v Nice pocítil tvrdost severoirské obrany Milik. Od prvních minut Poláci posílali centr za centrem a zelenobílá defenziva se měla co otáčet. Byl to právě Milik, který minul ve složité, ale nadmíru nebezpečné situaci u značky pokutového kopu balon.

V 29. minutě to zase zkusil střelou ze střední vzdálenosti, gólman McGovern lapil pokus až napodruhé. O chvilku později se Milik vřítil do pokutového území, obešel zelenobílý val, ale vstřelil těsně nad.

Milikova snaha nepolevovala ani ve druhém poločase. Kličkoval, nabízel se a odměnou byl gól po ideální Blaszczykowského přihrávce.

Noty byly rozdány jasně a Severní Irové hráli druhé housle. V prvním poločase se v podstatě k ničemu nedostali. A to byli rádi, že neinkasovali i po šanci Kapustky, jenž pohotově vypálil a McGovern musel vytáhnout skvělý zákrok.

Severní Irové bojovali v defenzivě o každý metr

Obraz hry se pochopitelně proměnil po polské trefě, ale nikterak radikálně. Severní Irové chtěli s výsledkem něco udělat, ale ani ze standardních situací jim to moc nešlo. Naopak Poláci dostávali postupem času více prostoru. Blaszczykowski zkusil štěstí rychlou střelou křížem na zadní tyč, ale gólman McGovern nemusel vůbec zasahovat.

Až v 71. minutě zahrozil z rychlého protiútoku střídající Washington, ale brankář Sczecny mu včas padl pod nohy a oloupil ho o možnost zakončit.

Poslední desetiminutovka bavila. Lewandowski měl v tomto zápase prostě smůlu, míč se po rohovém kopu odrazil blíže k Milikovi, jeho pohotové zakončení však severoirského gólmana nepřekvapilo. Skvělý signál po přímém kopu pak předvedlo Severní Irsko. Volný kop rozehraný po zemi doputoval až k Davisovi, jenže ten nedokázal zakončit. Z dálky to zkusil pěknou ranou Krychowiak, tyče minul jen o kousek.

Když Washington nedokázal využít zaváhání v polské obraně, skončil zápas vítězstvím Poláků. 

Polsko - Severní Irsko 1:0 (0:0)

Branka: 51. Milik. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe - Tudor, Coltescu (všichni Rum.). ŽK: Kapustka, Piszczek - Cathcart. Diváci: 33 742.

Polsko: Szczesny - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blazszczykowski (80. Grosicki), Krychowiak, Maczyňski (78. Jodlowiec), Kapustka (88. Peszko) - Milik - Lewandowski. Trenér: Nawalka.

Severní Irsko: McGovern - McLaughlin, Cathcart, J. Evans, McAuley - McNair (46. Dallas), Norwood, Davis, Baird (76. Ward), Ferguson (66. Washington) - Lafferty. Trenér: O'Neill.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články