Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Evropa se baví fotbalem. Euro ve Francii začíná

Paříž – Poprvé potřetí. Deset v jednom. Šestnáct plus osm. Čtyři ku jedné. Francie hostí jako první země v historii potřetí evropský fotbalový šampionát. Hrát se bude oproti minulým dvěma mistrovstvím i tomu následujícímu v jedné zemi, a to na deseti stadionech. Poprvé bude o trofej bojovat nikoli 16, ale 24 týmů. Největším favoritem je podle většiny bookmakeru domácí reprezentace s kurzem pohybujícím se kolem 4:1. Euro 2016 je tady. Přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web. Úvodní duel mezi domácí Francií a Rumunskem sledujte od 20:15.

Stade de France vpředvečer Eura
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Federico Pestellini

Francie hostila hned první evropské mistrovství v roce 1960, kde se musela sklonit před Čechoslováky a skončila až čtvrtá. Je třeba zdůraznit slovo až. Na dalších domácích turnajích už nikdy nebrala nic jiného než vítězství. V roce 1984 to byla slavná parta kolem Michela Platiniho, na mistrovství světa o 14 let později tým kolem Zinedina Zidaneho. Evropský šampionát se koná už popatnácté. Na posledních turnajích měli domácí smůlu. Naposledy vyhrála právě Francie před 34 lety.

Nyní jsou pořadatelé opět pasováni do role největšího favorita spolu s Německem nebo Španělskem. To ovládlo předchozí dva šampionáty a může se stát prvním týmem v historii, který vyhraje třikrát po sobě. Právě Španěly (zápas 13. června v 15:00) mají spolu s Chorvatskem (17. června v 18:00) a Tureckem (21. června od 21:00) v základní skupině čeští reprezentanti, kteří si dali za cíl postup do osmifinále.

Francie připravila pro fotbalový svátek deset stadionů. Některé zrekonstruovala, některé jsou zbrusu nové. Arény v Bordeaux, Nice nebo Lille nemusejí jen dojmout, ale dokážou i ohromit. Může padnout rekord v návštěvnosti. Je dokonce velmi pravděpodobné, že se tak stane hned při zahajovacím zápase. Dosud největší návštěva na utkání ME byla 79 115 v roce 1964 v Madridu, stadion Stade de France má pro šampionát kapacitu 80 000 míst.

Podívejte se, kde všude se Euro hraje. (//mefotbal/zpravy/333336-kde-se-hraje-euro-francouzska-naruc-nabizi-deset-stadionu/)

Poprvé se turnaj hraje s 24 týmy místo dosavadních šestnácti a díky tomu je větší šanci na postup ze skupiny. Do osmifinále projdou i čtyři ze šesti týmů na třetích místech. Vítěz si zajistí účast na Poháru FIFA 2017 v Rusku, příštím hostiteli světového šampionátu.

Více o herním systému čtěte zde. (//mefotbal/zpravy/330348-nove-euro-s-24-tymy-jak-se-projevi-zmeny-a-jake-maji-cesi-sance/)

Češi nemají vůbec snadnou skupinu a i v případě postupu například ze třetího místa mohou narazit na favorizovanou Anglii nebo Francii. "Postupem na šampionát jsme si splnili povinnost. Teď už bude všechno navíc. Chci, abychom postoupili ze skupiny. Jsem neskromný. Myslím, že přestože máme skupinu smrti, tak to dokážeme. Jsem optimista," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta. Bookmakeři však považují český tým za outsidery. Šance na vítězství se pohybuje v tuzemsku v kurzech až nad hranicí 100:1.

Přečtěte si profil českého týmu. (//mefotbal/zpravy/333464-cesko-dostane-trener-vrba-narodni-tym-ze-skupiny/)

Za adepta na titul je považována Anglie, která však za posledních 20 let chyběla v semifinále velkého turnaje. Překvapit se pokusí Itálie či Portugalsko s Cristianem Ronaldem. Černými koňmi jsou Chorvatsko nebo Belgie. Poprvé v historii na turnaji startují Albánie, Severní Irsko, Wales, Slovensko a Island. Maďaři zase slavili postup na ME poprvé od roku 1972.

Jako každý velký turnaj i ten letošní může přinést několik rekordních příběhů. Španělský gólman Iker Casillas se představí na pátém ME, což zatím nikdo nedokázal. Čtyřicetiletí brankáři Maďar Gábor Király a Ir Shay Given se mohou stát nejstaršími hráči v historii ME, věkový rekord drží Lothar Matthäus s 39 roky. Cristiano Ronaldo a Zlatan Ibrahimovic mohou jako první hráči skórovat na čtyřech různých evropských šampionátech. Nedosažitelný není ani historický střelecký rekord Michela Platiniho, který se trefil devětkrát. Ronaldo i Ibrahimovic mají po šesti gólech.

Turnaje se po delší odmlce účastní i čeští rozhodčí, a to hned pětice Pavel Královec, Martin Wilczek, Tomáš Mokrusch, Petr Ardeleánu a Michal Paták, doplňuje je Slovák Roman Slyško.

Jak se těší rozhodčí Královec na Euro? (//sport/exkluzivne-na-ct-sport/325279-kralovec-obetoval-jsem-pro-to-kus-zivota-a-povedlo-se/)

Hrát se bude s míčem Adidas Beau Jeu, což v překladu znamená Krásná hra. Modro-bílo-červený míč má mít ty nejlepší vlastnosti z oficiálního balonu pro minulé MS Brazuky, navíc ještě vylepšený úchop a viditelnost za letu. "Na noze drží neskutečně. Myslím, že dneska to hráči přivítají. K té noze spíš přibíhá, než aby odskakoval, protože má na sobě vroubek, který tam v minulých rocích moc nebyl," popsal vlastnosti Pavel Nedvěd.

Podívejte se, jak vypadá oficiální míč pro Euro. (//sport/fotbal/323563-na-euru-2016-to-bude-krasna-hra-oficialni-mic-predstavil-zidane)

Sport
zdroj: ČT4

Šampionát provázejí obavy z terorismu. Při loňských útocích v Paříži teroristé povraždili 130 lidí. Sebevražední atentátníci se odpálili mimo jiné u stadionu Stade de France na pařížském předměstí Saint Denis, kde se v té době hrál přátelský zápas mezi fotbalisty Francie a Německa a kde se bude hrát i během šampionátu. Problémem jsou také nedávné povodně ve Francii a stávky dopravců.

Více o bezpečnosti čtěte zde. (//mefotbal/zpravy/333520-euro-pod-dohledem-tisicu-policistu-vojaku-i-dronu-francie-nasazuje-veskery-arzenal/)

Turnaj má na programu 51 zápasů. Většinu z nich (45) odvysílá v přímém přenosu ČT sport. Zbytek poběží na ČT2. Jediný duel mezi Rumunskem a Albánií uvidíte exkluzivně na webu mefotbal.cz. Tam také najdete všechny góly, důležité momenty, sestřihy zápasů, aktuální zpravodajství nebo zajímavosti ze zákulisí. Můžete též využít i speciální aplikaci v HbbTV.

Co nabízí Česká televize z Eura? (//mefotbal/zpravy/333304-od-rana-do-noci-ceska-televize-odvysila-vsechny-zapasy-eura-2016/)

Kompletní program utkání najdete zde.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články