Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Vrba sází na zkušenost. Češi mají na Euru třetí nejstarší tým

Praha - Výběr trenéra Pavla Vrby, který se představí na letošním mistrovství Evropy, je třetím nejstarším na šampionátu. Průměrný věk mančaftu činí 28,7 roku. Před českou reprezentací už jsou jen Rusové (28,8) a Irové (29,4). Češi také mají spolu s Iry a Slováky jako jediní hned 11 hráčů věkem přes 30 let. Nejmladším týmem jsou Angličané (25,39).

Na turnaj se chystají tři osmnáctiletí hráči. Nejmladším je anglický útočník Marcus Rashford. Osmnáct je také portugalskému záložníkovi Renatovi Sanchésovi a tureckému útočníkovi Emremu Morovi.

V nominacích jsou ale i dva čtyřicetiletí brankáři Gábor Király z Maďarska a Shay Given z Irska. Pokud nastoupí do zápasu, překonají dosavadní rekord Lothara Matthäuse, který na šampionátu v roce 2000 nastoupil ve věku 39 let a 91 dní.

Radost Lorenza Insigneho
zdroj: ISIFA

Nejvyšším hráčem Eura bude rumunský gólman Costel Pantilimon s výškou 203 centimetrů. Přes dva metry mají i další brankáři Fraser Forster (Anglie), Lovre Kalinič (Chorvatsko) a Andreas Isaksson (Švédsko). Naopak nejmenším je Ital Lorenzo Insigne s pouhými 163 centimetry. Mezi týmy jsou nejvyšší Švédové s průměrem 186 cm. Češi jsou osmí se 184 centimetry, nejmenší jsou Španělé (180).

Španělé jsou spolu s dalším soupeřem Čechů ve skupině Turky nejlehčím celkem šampionátu s pouhými 74 kilogramy v průměru. Další účastníci skupiny D Češi a Chorvaté mají 78 kg, nejtěžší jsou Němci s 80 kg.

Gianluigi Buffon
zdroj: ČTK autor: aicfoto

Nejzkušenějším hráčem na turnaji bude španělský gólman Iker Casillas se 166 starty za národní tým. Ital Gianluigi Buffon má 157 startů a Ukrajinec Anatolij Tymoščuk 143.

Nejvíce hráčů do Francie vysílá anglická Premier League, odkud je 134 reprezentantů. Z bundesligy je to 65 hráčů a z italské Serie A 56. Česká liga je jedenáctá se 13 účastníky. Dvanáct hráčů je na ME z Liverpoolu a Juventusu Turín.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články