Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Česko: Dostane trenér Vrba národní tým ze skupiny?

Když Pavel Vrba nastupoval k národnímu týmu, tušil, jak těžké úlohy před ním stojí. Nakonec ale byly ještě složitější, než se zdálo. Trenér reprezentace si s většinou z nich doposud poradil obratně, stále ale jako by se jeho úspěchy nezdály natolik výrazné, anebo se vždy na obzoru objevil nový problém.

Český národní tým měl pod Vrbou vstoupit do nové éry - i od kádru, který čekalo omlazení a výměna generací, se očekával postup na rozšířené Euro s 24 týmy. Vrba měl více než dva a půl roku na to, aby týmu vštípil požadovaný styl hry. A na samotném Euru by pak český tým reálně pomýšlel na čtvrtfinále, kterého dosáhl i v roce 2012.

"Určitě dostanou prostor mladší hráči, kteří ukázali svou kvalitu v české lize," prohlásil Vrba při svém nástupu. "Máme dostatek prostoru a určitě se zaměřím spíše na mladší generaci, která, jak doufám, český fotbal dostane na šampionát."

Jenže okolnosti tomu měly, že vše bylo tak nějak komplikovanější. Hned první velkou Vrbovou událostí u národního týmu byl los v Nice, který Česku přisoudil nejtěžší kvalifikační skupinu s Islandem, Nizozemskem a Tureckem. Od příchodu Vrby k národnímu týmu a prvním kvalifikačním utkáním pak uplynulo bezmála deset měsíců, mužstvu ale bylo mimořádně těžké vštípit nový herní systém. Trenér s hráči strávil v součtu pouhých pár týdnů a tým do soutěžního debutu nevyhrál ani jeden zápas.

Pak se ale reprezentace probudila k životu a vyhrála všechny čtyři kvalifikační zápasy. Všechny sice se značným dílem štěstí a jenom málokdy poté, co by mužstvo dominovalo předvedenou hrou, nedalo se mu ale upřít stoprocentní připravenost a dobrou organizovanost. Češi nakonec skupinu ovládli a postup si zajistili dva zápasy před koncem kvalifikace. Jen o pár dní později ale veřejnost zaujalo spíše řízení Davida Limberského v opilosti. Vyvození odpovědnosti ze strany hráče i českého fotbalu přitom navenek působilo spíše odbytě než opravdu upřímně.

Při zpětném pohledu na kvalifikaci nelze kromě vynikajícího výkonu v prvním poločase v Nizozemsku vzpomenout na utkání, ve kterém by Češi předváděli vyloženě skvělý a pohledný fotbal. Je pochopitelné, že to nebylo možné - a na reprezentační úrovni je to možné čím dál méně. Faktem ale zůstává, že současný reprezentační tým je zatím na rozdíl třeba od Brücknerova mužstva na památné zápasy o poznání chudší.

Ani proklamované omlazení týmu se nekonalo. A ani zde nelze Vrbovi moc co vyčíst - hráči jako Vydra, Kalas či Václav Kadlec rozhodně měli talent na to, aby se vypracovali v hráče světových kvalit. I kvůli neustálým přestupům a špatným kariérním krokům ale jejich kariéra už několik let stagnuje. Hráče jako Frýdek, Brabec, Vácha, Juliš či Kozák, z nichž by si mnozí místo v reprezentaci zasloužili, zase skolila zranění. Jenže to na výsledku opět nic nemění. Kádr, který jede do Francie, je v průměru o rok a půl starší než Bílkova soupiska v roce 2012.

A na šampionátu budou mít Češi velice těžké pořízení. Los jim opět přisoudil nejsilnější skupinu s obhájci titulu ze Španělska, černým koněm šampionátu Chorvatskem a od kvalifikace výrazně zlepšenými Turky. Úspěchem by už byl jen postup ze skupiny, ke kterému bude Čechům stačit třetí místo, ideální by ale bylo do minitabulky třetích týmů k postupu získat alespoň tři body.

Pesimismus a malá očekávání jsou ale tradičně to, co českým týmům, ať už ve fotbale, či v hokeji, dodává na síle. Dnes to možná zní překvapivě vzhledem k tomu, o jak kvalitní tým šlo, ale i před Eurem 2004 v Portugalsku panovala spíše skepse. Čechy čekala silná skupina s Nizozemskem a Německem, navíc v generálce vyhořeli s Japonskem. Na šampionátu ale bylo všechno jinak. Český tým si získal přízně mnoha nestranných fanoušků skvělým fotbalem a probojoval se až do semifinále.

Klíčový hráč: Zřejmě stále Tomáš Rosický. Reprezentace už na něm tolik nezávisí jako v minulosti. Někdo by mohl poznamenat, že absence Tomáše Sivoka na stoperu by kvůli alternativám mohla být i citelnější. Ale přítomnost dosluhujícího záložníka Arsenalu na hřišti je stále znát. Díky němu je přechod do útoku rychlejší a kombinace nápaditější. Díky Rosickému spoluhráči na hřišti kvalitativně rostou.

Vycházející hvězda: Ladislav Krejčí. Sparťanské levé křídlo je v národním týmu sehrané a po letech stagnace má za sebou skvělé jaro. Na Euru by si konečně mohl vybojovat vytoužený přestup do zahraničí.

Nejdůležitější absence: Jen o málokterém hráči se dá vyloženě říci, že by si zasloužil jet do Francie na úkor nominovaných. Vzhledem ke složení v útoku budou zřejmě nadále panovat debaty o vyřazení Patrika Schicka či Matěje Vydry z kádru. Nedoléčený je Lukáš Vácha, důležitý článek reprezentační zálohy v kvalifikaci a zřejmě by na Euro jel, kdyby mohl. Zranění zastavilo i větší diskuze o nominaci Jakuba Brabce.

Z pozice outsidera tak mohou Češi tradičně těžit, což potvrdili už i v kvalifikaci. Vrbův tým zde podával výborné výkony a vyhrával zvláště proti mužstvům, která tvořila hru. Česko prohrálo jen s Tureckem, a to již ve chvíli, kdy mělo zajištěný postup, a Islandem, jehož urputnou defenzivu muselo dobývat.

Vrbův tým tak prokázal, že umí hrát trpělivě ze zadních řad, napadat v záloze a vyrážet do rychlých protiútoků. A trenér má k tomu téměř ideální skladbu mužstva. Přestože je střed obrany zřejmě největší slabinou mužstva, Vrba se může opřít o zkušené a trpělivé stopery, kteří jsou silní v osobních soubojích a umějí rozehrávat pod tlakem. Klíčové pak budou kraje obrany, které se budou starat o hlavní defenzivní, ale i ofenzivní práci. O místa se zde poperou tři kvalitní obránci Gebre Selassie, Kadeřábek a Limberský.

Velice solidně vypadá také střed zálohy - pokud Tomáše Rosického neskolí další nečekané zranění, je jen málo důvodů, proč by nemohl řídit hru. Kapitán reprezentace je nestárnoucí - přes svůj věk má stále skvělé zrychlení, a i po dlouhodobém zranění se dokáže dostat rychle do velice dobré formy. Motorem středu pole bude Darida, který má za sebou doposud životní sezonu v Herthě Berlín. Jedinou otázkou zůstává, kdo bude vedle tohoto dua figurovat jako defenzivní záložník. Plašil, stejně jako Pavelka jsou ale solidní varianty.

Bořek Dočkal sice v letošní sezoně nebyl v nejlepší formě, ale jeho sehranost s Kadeřábkem a celkově i Vrbovým systémem je pro tým velice důležitá. Na levé straně má téměř jisté místo Ladislav Krejčí, který na šampionátu bude chtít potvrdit skvělé jaro ve Spartě.

Největší nejistota panuje ohledně středu útoku, kde se o místo utkají tři hráči, kteří do stylu hry na první pohled příliš nezapadají. Na hrot útoku by se zvláště pro tým, který bude hrát na protiútoky, hodil spíše rychlostní a kombinační typ hráče. Do Francie ale jedou tři hráči, kteří jsou spíše klasickými útočníky do vápna. Na druhou stranu - takoví forvardi se často na reprezentační úrovni prosazují nejvíce.

Tip na umístení podle redakce webu ČT sport: Osmifinále

Pochybnosti ale panují i ohledně kvality a formy nominovaných útočníků. Nejlepšího střelce ligy Davida Lafatu na hrotu ve Spartě v Evropské lize vystrnadil Lukáš Juliš, Tomáš Necid nevstřelil branku od února. Milan Škoda je pak na evropské scéně velkou neznámou.

Mimořádně důležitá je pro český tým každopádně pro Euro postava trenéra Vrby, který dnes patří mezi nejflexibilnější kouče v Evropě. Ačkoliv trenér reprezentace zatím nedokázal z českého týmu vypracovat ofenzivně hrající stroj jako ve Viktorii Plzeň, jeho tým bude na Euru skvěle organizovaný a dokáže nejlépe uplatnit své přednosti. Vrba navíc dokáže skvěle reagovat na vývoj zápasu a důležité budou i nacvičené standardní situace.

Dá se jen těžko předvídat, v jakém rozpoložení se Češi na Euru představí. Vrba sám bude zřejmě do poslední chvíle zvažovat možnosti do sestavy i podle toho, nakolik se uzdraví Bořek Dočkal. Realistická je i vzhledem k posledním přípravným zápasům jistá skepse.

Přesto se nedá ubránit optimismu. Vrba má nyní s týmem nejvíce času na přípravu, kolik doposud měl k dispozici. A vždy, když měl s hráči na přípravu alespoň týden, výsledky i výkony byly markantně lepší než jindy. Tým už teď dokázal mnohem více, než se čekalo, a pokud to přenese i na Euro, není nepředstavitelné, že se Češi mohou stát překvapením turnaje.

Konečná nominace

Brankáři: Petr Čech (Arsenal/Angl.), Tomáš Vaclík (Basilej/Švýc.), Tomáš Koubek (Liberec)
Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy/Něm.), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim/Něm.), Michal Kadlec (Fenerbahce/Tur.), Tomáš Sivok (Bursaspor/Tur.), David Limberský, Roman Hubník (Plzeň), Marek Suchý (Basilej/Švýc.), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday/Angl.)
Záložníci: Josef Šural, Ladislav Krejčí, Bořek Dočkal (Sparta), Vladimír Darida (Hertha Berlín/Něm.), Tomáš Rosický (Arsenal/Angl.), Jaroslav Plašil (Bordeaux/Fr.), David Pavelka (Kasimpasa/Tur.), Daniel Kolář (Plzeň), Jiří Skalák (Brighton/Angl.)
Útočníci: Tomáš Necid (Bursaspor/Tur.), David Lafata (Sparta), Milan Škoda (Slavia).

Trenér: Pavel Vrba

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články