Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Vrba: Obrovský úspěch by bylo čtvrtfinále. Kdyby se zranil Rosický, je to moje chyba

Praha - Stále více jasno je o tom, kdo pojede s reprezentací na mistrovství Evropy. Na soustředění v Rakousku cestuje pětadvacet hráčů, z toho dva jako náhradníci - Lukáš Mareček a Patrik Schick. Co ale budou hlavní úkoly pro národní tým před začátkem mistrovství Evropy - a jaká očekávání má trenér Pavel Vrba?

Český tým na mistrovství Evropy čeká velice těžká úloha. Navzdory tomu, že se Euro rozšířilo na 24 účastníků, mají svěřenci Pavla Vrby zřejmě těžší skupinu než Bílkův výběr před čtyřmi lety.

V silné skupině se Češi utkají se Španělskem, Chorvatskem a Tureckem. Reprezentace navíc musí hodně cestovat a na turnaji začíná nejpozději, a tak má méně času na regeneraci během šampionátu. Ke všemu má o to těžší úlohu, že i kdyby postoupila z druhého či třetího místa, na rozdíl od jiných skupin se utká s prvním týmem z jedné z protějších skupin.

Trenér Vrba je proto realistický a uvědomuje si, že zopakovat postup do čtvrtfinále bude mnohem složitější. "Bylo by obrovským úspěchem, kdybychom postoupili mezi posledních osm," potvrzuje reprezentační trenér. "Bylo by úžasné, kdybychom postoupili ze skupiny. Už to bych bral jako úspěch, protože naše skupina je doopravdy těžká," myslí si Vrba.

Chceme zlepšit defenzivu. Španěly ani Chorvaty válcovat nebudeme, říká Vrba

Češi přitom musejí uzpůsobit styl hry svým protivníkům. Jak Španělé, tak Chorvaté mají totiž k dispozici zálohu s hráči světové extratřídy. "Nebude to jen o postupných útocích, protože nás čekají soupeři, které určitě nebudeme válcovat," upozorňuje Vrba.

"Držení míče nebude 70 na 30, ale spíš to bude asi naopak," soudí bývalý trenér Plzně či Žiliny. "Takže jedna z cest, jak překonat obranu soupeře, je, abychom v útočné fázi při ziscích byli rychlejší. To může platit na soupeře, se kterými se potkáme ve skupině."

Česká reprezentace se přitom musí zaměřit na zlepšení defenzivy. Za necelého dva a půl roku, které Vrba strávil u reprezentace, Češi v žádném z 19 zápasů neudrželi nulu. "Samozřejmě nás hodně mrzí to, že dostáváme v každém zápase gól. To bychom určitě chtěli na mistrovství Evropy změnit," ví trenér národního týmu.

"Tentokrát se trochu víc budeme věnovat defenzivě, protože když máte sraz jenom na tři, čtyři dny, toho času doopravdy není hodně, a já se spíš věnuji ofenzivním věcem," popisuje Vrba. "Ale teď, když máme prostoru mnohem víc, tak se budeme věnovat i taktickým věcem, co se týče defenzivy a co se týká přechodové fáze. Netýká se to jenom základních věcí, co se týče postavení a pravidlech kombinace v útočné fázi. Budeme více lpět i na pravidlech v defenzivě," doplnil kouč.

Problematické by mohlo být, že právě v defenzivě zatím Vrbovi chybějí čtyři hráči. Obránci Kadlec, Pudil, Suchý a brankář Vaclík ještě plní povinnosti ve svých klubech. "Samozřejmě že částečně to problém je, protože začínáme nacvičovat určité věci, které chceme potom hrát i na mistrovství Evropy," připouští Vrba.

Vrba věří, že Rosický bude zdravý

Pozitivní zprávou pro reprezentačního trenéra ale je, že ze současného kádru je každý stoprocentně fit včetně kapitána Tomáše Rosického. "Může být hráčem, který nám na turnaji pomůže. Pokud se zraní, bude to můj průser. Ale věřím, že bude zdravý a v lepším světle se ukáže i na mistrovství Evropy," doufá Vrba.

Pro Vrbu jsou tyto dny vrcholem jeho dosavadního působení u reprezentace. S hráči může pracovat každý den, což kvituje. "I když byla bouřka, bavilo mě to a hráče taky," rozzářil se Vrba. "Netajím se tím, že mi každodenní práce s hráči chybí a klubová práce pro mě byla příjemnější, protože jsem se potkával s hráči každý den."

Delší příprava může mít pozitivní vliv i na šance na Euru. Dokazují to i dosavadní výsledky. V září a říjnu 2014 i 2015, kdy měl Vrba nejvíce prostoru na práci s týmem, reprezentace vyhrála sedm z osmi zápasů. Prohrála jen jediné, a to s Tureckem, kdy už měla jistý postup na mistrovství Evropy. Soustavná příprava tak může být klíčová.

Naopak zádrhelem může být pro Čechy vydatné cestování po Francii, ze kterého Vrba není nadšený. "My jsme to nevymysleli, že se bude hrát všude po Francii," řekl roztrpčele trenér národního týmu. "Na druhou stranu si myslím, že jsme vybrali strategicky velice vhodné místo, protože to máme do každé destinace nějakých 400, 450 kilometrů, takže všude je to necelá hodina letu. Letiště máme deset minut od hotelu, takže z tohoto pohledu si myslím, že to vůbec není špatné rozhodnutí," uzavřel trenér.

Zdroj
ČT sport, FAČR

Hlavní zprávy

Nejčtenější články