Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Momenty Eura: Van Bastenův geniální volej a nizozemský triumf (1988)

Čeští fotbalisté se v historii Eura postarali o několik slavných gólů  po Panenkovi byl v zahraničí pojmenován vršovický dloubák, Poborský si zase svým nevídaným lobem proti Portugalsku řekl o angažmá v Manchesteru. Pravděpodobně nejpamátnější gól Eura má ale na svědomí Marco van Basten.

Marco van Basten na ME 1988
zdroj: imago sportfotodienst

Legendární nizozemský útočník se v létě 1988 teprve zabydloval v jednom z nejlepších týmů historie. V AC Milán měl za sebou první sezonu, stejně jako trenér Arrigo Sacchi, a hned při svém debutu si připsal Scudetto. Van Basten ale tehdy kvůli vytrvalým zraněním kotníku odehrál pouhých jedenáct zápasů v Serii A, a tak to nejlepší mělo teprve přijít.

Rossoneri v následujících dvou letech vyhráli Pohár mistrů evropských zemí, což se od té doby žádnému týmu v PMEZ ani v Lize mistrů nepodařilo zopakovat. A klubový úspěch zdaleka nebyl to poslední, čeho Van Basten za svou krátkou kariéru, nešťastně brzo utnutou zraněními, dosáhl.

Stejně jako se Van Basten prosadil pod jedním z nejvlivnějších koučů historie Arrigem Sacchim, prospěla mu i spolupráce s dalším geniálním trenérem Rinusem Michelsem. Nizozemský trenér byl spolu s Johanem Cruyffem strůjcem totálního fotbalu, který překopal základy myšlení v kopané a dostal Oranjes na světovou fotbalovou mapu. Nizozemská reprezentace, která byla ve světovém měřítku ještě o pár let dříve irelevantní množinou, v roce 1974 dokráčela až k famóznímu stříbru z mistrovství světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Vzpomínky Ruuda Gullita na Euro 1988

Michels se poté k reprezentaci vrátil v polovině 80. let, aby Nizozemsko konečně dovedl k prvnímu velkému titulu. A v týmu okolo Gullita, Koemana či Rijkaarda našel ideální soubor vycházejících hvězd světového fotbalu, který usměrnil až ke zlatu.

Hlavním klenotem v týmu Oranjes byl ale suverénně nejlepší střelec šampionátu Marco van Basten. Triumf v roce 1988 doprovodil jeho famózní gól ve finále proti Sovětskému svazu. Proti silnému výběru Valerije Lobanovského už Nizozemci vedli záslouhou Gullita v prvním poločase, úder do vazu ale přidal až Van Basten po změně stran.

Nizozemci vypíchli míč na polovině hřiště, balonu se ujal sedmatřicetiletý veterán Arnold Mühren a poslal přetažený vysoký centr na pravou stranu. Už se zdálo, že zahnal van Bastena příliš do úhlu a celý atak je zbržděný. Útočník Oranjes si ale mezitím pečlivě připravoval pozici ke střele, trefil míč ideálně pravým nártem a z voleje poslal dokonalou ránu za bezmocného brankáře Dasajeva. Michels jen nevěřícně vstal z lavičky a měl hlavu v dlaních. Nizozemsko mířilo za prvním  a dosud posledním titulem z mezinárodního šampionátu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články