Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vrba: Proti Lotyšsku jsme poprvé v kvalifikaci stoprocentními favority

Praha – Národní tým zatím proplouvá kvalifikací nad očekávání, ve čtyřech duelech zatím neztratil ani bod. Proti Lotyšsku, s nímž se utkají Češi již tuto sobotu, však podle trenéra Pavla Vrby poprvé nastoupí v nové roli - v duelu budou jednoznačnými favority. Všech 22 nominovaných hráčů se sešlo dnes kolem poledne v Praze a trenér Vrba tak má s týmem necelých šest dní na pečlivou přípravu.

Ilustrační foto

Čeští fotbalisté už na cestě kvalifikací zdolali papírově silnější týmy Nizozemska a Turecka, poradili si s do té doby neporaženým Islandem a zdolali i Kazachstán na jeho půdě. V žádném z utkání nebyli jednoznačnými favority, to se teď však mění.

"Je to poprvé, co jsme doopravdy stoprocentními favority. Všichni víme, že tu byla spousta zápasů, kdy Česko bylo favorit a ty zápasy nedopadly nejlíp. Kdybychom ztratili body, tak bychom ty zlaté body z podzimu svým způsobem trochu ztratili. Musíme udělat maximum pro to, abychom měli po pěti kolech patnáct bodů," řekl Vrba.

Vrací se Kadlec i Gebre Selassie

Vrba má před zápasem s Lotyšskem k dispozici 22 hráčů. Ve čtvrtek dodatečně nominoval obránce Rajtorala, kterého trápí lehké nachlazení, a v neděli povolal i ofenzivní dvojici útočníků Tomáše Necida a Václava Kadlece. 

"Na podzim jsme něco budovali, byli jsme každý měsíc v kontaktu a teď jsme se čtyři měsíce neviděli. Naštěstí máme šest dní před kvalifikací, máme nějaké tréninky. Určitě si ukážeme věci, které nám šly s Islandem. Budeme nacvičovat to, co jsme nacvičovali na podzim. Takže jen navážeme na to, co jsme dělali na podzim," dodal kouč.

"Venca Kadlec po příchodu do Sparty ožil. Má i tu výhodu, že může hrát na více postech," podotkl Vrba. Necid dostal pozvánku i z toho důvodu, že nejlepší střelec ligy slávista Milan Škoda nedohrál nedělní zápas v Brně kvůli zranění. "Hledali jsme k Lafatovi typologicky trochu jiného útočníka. Může se stát, že třeba v závěru budeme potřebovat něco změnit v útoku, Tomáš Necid nám může v osobních soubojích a svou výškou pomoci," řekl Vrba.

Po více než roce se do národního týmu vrátil Obránce Theodor Gebre Selassie. S reprezentační pozvánkou pro kvalifikaci s Lotyšskem a přípravu se Slovenskem najisto nepočítal, i když ho napadlo, že zranění obránců Radima Řezníka a Pavla Kadeřábka mu mohou znovu otevřít dveře do českého mužstva.

"Asi bych lhal, že když se zranili, nenapadlo mě, že se teoreticky moje šance na návrat do reprezentace zvětšila. Ale to bylo čistě moje myšlení, nevěděl jsem, jaký názor má trenér," uvedl Gebre Selassie.

Nejdřív Strahov, potom Eden

Tým se bude připravovat do poloviny týdne na Strahově. Ve čtvrtek už bude trénovat v dějišti sobotního zápasu s Lotyšskem Edenu. Po kvalifikačním duelu Vrba plánuje udělat změny v nominaci, volno pro přátelské utkání na Slovensku by mohly dostat hlavní opory.

"Kádr určitě nebude stejný, někteří hráči po Lotyšsku a Fotbalistovi roku odjedou. Může se stát, že někteří se přesunou z jednadvacítky k nám a naopak," dodal. Zápas s Lotyšskem se bude hrát v sobotu od 18:00 v Edenu, duel na Slovensku pak 31. března od 20:30 v Žilině.

Nominace české fotbalové reprezentace na zápas kvalifikace ME s Lotyšskem (28. března v Praze) a na přípravný zápas na Slovensku (31. března v Žilině):

Brankáři: Petr Čech (Chelsea), Tomáš Vaclík (Basilej)      

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Václav Procházka (Plzeň), Mario Holek (Sparta), Marek Suchý (Basilej), David Limberský (Plzeň), Adam Hloušek (Stuttgart), Michal Kadlec (Fenerbahce Istanbul), František Rajtoral (Plzeň)

Záložníci: Bořek Dočkal (Sparta), Jaroslav Plašil (Bordeaux), Tomáš Rosický (Arsenal), Lukáš Vácha (Sparta), Vladimír Darida (Freiburg), Daniel Kolář (Plzeň), Václav Pilař (Plzeň), Ladislav Krejčí (Sparta), Martin Pospíšil (Jablonec),

Útočníci: David Lafata (Sparta), Václav Kadlec (Sparta), Tomáš Necid (PEC Zwolle)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články