Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Dočkal: Ještě že jsem vystřelil. V reprezentaci jsem efektivnější

Praha  Bořek Dočkal byl v utkání s Nizozemskem jedním z hlavních strůjců úspěchu české reprezentace. Bilance hovoří jasně: záložník Sparty svým centrem připravil druhou vítěznou branku a byl autorem i prvního, nádherného gólu v nizozemské síti.

Bořek Dočkal (vlevo) slaví vstřelenou branku
zdroj: ČTK autor: kammermayer milan

"David Lafata mi ten balon nachystal výborně na to, v jak těžké situaci byl," vyzdvihoval Dočkal Lafatovu práci při první brance. "S těmito střelami je to pak hodně i o štěstí. Když takovýchto šancí budu mít pět nebo šest, nemůže nikdo čekat, že vstřelím čtyři góly," držel se při zemi český záložník.

Nádherná rána působila dojmem, že ve vzduchu plachtí až příliš dlouho. "Bylo to obrovské čekání," přiznal pětadvacetiletý reprezentant. "Přišlo mi, že balon letěl velkou chvíli, než se odrazil do tyče a od ní ještě do brány. Jen jsem doufal, že to zapadne do sítě a nevyletí druhou stranou někam ven."

Dočkal si minulou sezonu ve Spartě připsal sedmnáct asistencí, tedy více než kterýkoliv jiný hráč v lize. Ovšem góly si loni v domácí soutěži připsal pouhé tři. Při první brance tak Dočkal prokázal pro někoho možná nečekaný střelecký instinkt. "První myšlenka byla taková, že si ten balon zkusím vzít ještě pro sebe. Ale pak se mi zdálo, že proti mně někdo vystupuje a že bych šel zbytečně do ztráty. Ten míč byl připraven na střelu dobře, takže jsem se pro ni naštěstí rozhodl," popisoval Dočkal.

Možná se lekl Pilaře, říká o chybě Janmaata Dočkal

Jeho centr z nastavení, který zamýšlel na nabíhajícího Václava Pilaře, pak nakonec vedl k vítězné brance. Předtím, než záložník Plzně skóroval, se však ještě pravý bek Daryl Janmaat postaral o enormní kiks. Nová posila Newcastlu chtěla míč odhlavičkovat do rukou brankáře Cillessena, balon však Janmaatovi nesedl a riskantní pas obránce poslal do vlastní tyče. Odtud se míč odrazil k Václavu Pilaři, jenž lehce dorazil do brány.

Dočkal byl Janmaatovou reakcí při centru překvapen. "Nebyl to pro něj jednoduchý balon na řešení, myslím, že za ním zrovna vybíhal Venca Pilař, takže se ho asi možná lekl. Ale každopádně to nebylo šťastné řešení, bylo to možné asi zahrát trochu bezpečněji, navíc v té minutě, která probíhala," myslel si český reprezentant.

Připraveni lépe než Nizozemci? Nemyslím si, soudí Dočkal

Kromě toho, že se Dočkal postaral o dva góly, záložník Sparty také přispěl k tomu, že česká reprezentace nehrála celé utkání jen pasivně v bloku, ale snažila se často aktivně chodit do protiútoků. "Pro ně to nebylo jednoduché, my jsme dobře vykrývali prostory a také si myslím, že se nám dařilo být aktivní po zisku míče," hodnotil výkon svého týmu Dočkal.

Nemyslel si, že by Nizozemsko utkání podcenilo či by bylo na utkání připraveno hůře než česká reprezentace. "Na naše možnosti jsme byli připraveni maximálně, ale nemyslím si, že lépe než soupeř," řekl Dočkal. "Šlo hlavně o to, že jsme hráli trochu jinak než v předešlých zápasech, níže z bloku, a jakémukoliv soupeři se do této obrany těžko dostává," dodal.

Dočkalovi mohlo v utkání pomoci, že nastoupil hned se čtyřmi spoluhráči ze Sparty v základní sestavě. "Samozřejmě je výhoda, když máte kolem sebe dva tři hráče, se kterými se potkáváte denně a ne pouze jednou za dva měsíce na srazu. Automatismy pak mezi vámi fungují trochu lépe," potvrzuje Dočkal. "Ale nehledal bych v tom, jestli tam bylo více hráčů ze Sparty či z Plzně. Myslím si, že trenér Vrba ví, jak namíchat sestavu tak, aby fungovala, a nepotřebuje to skládat ze dvou týmů jen proto, že jsme na sebe zvyklí," upozorňuje.

Při Dočkalově jedenáctém startu v reprezentaci tak jde již o jeho třetí gól za národní tým. "Vidím, že moje bilance je mnohem efektivnější na reprezentační než na klubové úrovni," uznává český hráč. "Za to jsem samozřejmě rád, ale musím přiznat, že dnes jsem v podstatě jinou šanci ani neměl. Své statistiky bych proto příliš neřešil."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články