Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Manchester má Portu v Lize mistrů co oplácet

Praha - Před pěti lety portugalský klub oslavil v Manchesteru senzační postup do čtvrtfinále a pak celou soutěž vyhrál. Manchester se v dnešním duelu pokusí pět let starou noční můru zaplašit a oplatit Portugalcům porážku. Také druhý duel úterního programu má historickou souvislost. Španělský Villarreal má zase s Arsenalem nevyřízené účty za tři roky staré semifinále. Ve středečním programu se poměří Liverpool s Chelsea, které se potkají ve vyřazovacích bojích počtvrté za posledních pět let. Na Nou Campu vyzve Barcelona ve střetnutí nejlépe útočících celků soutěže mnichovský Bayern.

Manchester, který je v LM neporažený už 21 utkání, dělí pět zápasů od toho, aby jako první tým v historii Ligy mistrů obhájil vítězství v soutěži. V nejprestižnější evropské klubové soutěži naposledy dvakrát za sebou triumfoval AC Milán v letech 1989 a 1990, ale to se ještě bojovalo pod hlavičkou Poháru mistrů evropských zemí.

"Rudí ďáblové" tak daleko prý zatím nehledí, nyní je zajímá jen to, aby s Portem nezopakovali blamáž z posledního vzájemného klání. Na hrot anglického klubu se postaví Carlos Tevez a Wayne Rooney, který se vrací do sestavy poté, co společně se stoperem Nemanjou Vidičem a Paulem Scholesem vynechali kvůli disciplinárnímu trestu poslední ligový zápas s Aston Villou.

Porto zdobí útočná síla

Porto, které si o víkendu výhrou nad Vitórií upevnilo vedení v lize, zase sní o tom, že Manchester zaskočí jako v roce 2004. Portugalští šampioni na výjezdy do Anglie nevzpomínají rádi, protože se jedenáctkrát z dvanácti duelů vraceli s prázdnou. Díky jediné remíze 1:1 však právě Manchester vyřadili a sebevědomí jim nyní nechybí.

Velká je hlavně ofenzivní síla mužstva, které se opírá o autora letošních šesti branek v LM Lisandra, Hulka, Lucha a Raúla Meirelese. Svědčí o tom třeba to, že Porto v posledních třech venkovních zápasech v Lize mistrů pokaždé vstřelilo dvě branky.

Villarrealský Pirese udělá vše pro postup přes svůj bývalý klub

Hráči Villarrealu ještě mají v paměti tři roky starý souboj, kdy byli v semifinálové odvetě s Arsenalem krok od prodloužení, ale záložník Villarrealu Riquelme neproměnil v poslední minutě penaltu a brankář Jens Lehmann svým zákrokem nasměroval do pařížského finále právě londýnské "Kanonýry".

I proto teď "Žlutá ponorka", jak se Villarrealu přezdívá, spřádá plány na odvetu. Villarreal bude spoléhat také na záložníka Roberta Pirese, který do španělského celku zamířil před třemi lety právě z Arsenalu. "Nemůžu z hlavy vymazat těch šest let, co jsem tam strávil. Teď půjdu poprvé proti Arsenalu, což pro mě bude velmi emotivní. Jeho fanouškům se musím omluvit, ale udělám všechno pro to, aby postoupil Villarreal," vzkázal Pires.

Naopak Arsenal nabírá formu: vyhrál šest z posledních sedmi zápasů a v Premier League nepoznal přemožitele už v sedmnácti utkáních. "Jsme pořád silnější a silnější. Tým je hladový po úspěchu a trofejích. Pořád věřím, že můžeme dosáhnout něčeho velkého," pochvaloval si trenér Arséne Wenger. Ztrátou je pro něj absence útočníka Robina van Persieho, který se zranil v minulém týdnu v duelu nizozemské reprezentace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články