Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Byl to výkon na úrovni nejlepších týmů Ligy mistrů, přemítal Trpišovský po prohře v Dortmundu

Přestože fotbalisté Slavie neuhráli v základní skupině Champions League ani jedno vítězství a skončili v tabulce poslední, je trenér Jindřich Trpišovský na hráče hrdý. Z ofenzivního představení v závěrečném utkání v Dortmundu byl dokonce nadšen, ale žehral na opětovnou neefektivitu ve finální fázi.

Trenér Jindřich Trpišovský v utkání LM Dortmund - Slavia
zdroj: imago sportfotodienst autor: Jan Huebner

Když předloni přebíral mužstvo, nevěřil by, že červenobílí za necelé dva roky dokážou téměř ve všech herních činnostech držet krok s věhlasnými soupeři Barcelonou, Interem Milán a Dortmundem. O postup do jarní fáze evropských pohárů je podle něj připravil inkasovaný vyrovnávací gól v nastavení prvního utkání v Miláně.

"Říká se mi to těžce, protože nemáme ve skupině ani jedno vítězství, ale mám pro hráče jen slova uznání. Je mi jich líto. Dají do toho tolik a odcházejí s prázdnýma rukama, to není nejlepší pocit. Nicméně se pořád přesvědčujeme o tom, že i s těmito soupeři můžeme hrát fotbal nahoru dolů. Na všechny lidi v klubu jsem hrozně hrdý," řekl Trpišovský, jehož svěřenci se v úterý rozloučili s LM porážkou 1:2 v Dortmundu.

V šesti zápasech milionářské soutěže získal úřadující český šampion a lídr domácí ligy dva body za venkovní remízy 1:1 v Miláně s Interem a 0:0 v Barceloně, doma ve všech případech prohrál. V tabulce proto skončil poslední a uteklo mu i třetí místo, které znamená účast v jarní fázi méně prestižní Evropské ligy.

"Těžko říct, které utkání bylo nejlepší. Dokázal bych říct, které bylo nejhorší, nejlepší nevím. Ukazuje se, že gól v nastavení na San Siru nás asi stál postup do Evropské ligy," přemítal třiačtyřicetiletý stratég.

"Myslím, že jsme odehráli venku všechny duely výborně, ale v Dortmundu jsme předvedli nejlepší výkon směrem do ofenzivy, byli jsme hodně nebezpeční v útočné fázi. Měli jsme sedm osm dobrých ohrožení branky. Byl to výkon na úrovni nejlepších týmů Ligy mistrů, akorát nás opět provázela neefektivita," dodal.

Ve všech ohledech konkurenceschopní

Právě špatná koncovka podle něj nejvíce stála za slávistickými prohrami. "Třeba to s odstupem času uvidím jinak, ale v tuhle chvíli si troufnu říci, že jsme se soupeřům dokázali téměř ve všem vyrovnat. Určitě po fyzické stránce, v nasazení, v osobních soubojích. Troufnu si říct, že v některých momentech i v držení míče, kombinaci a nebezpečnosti."

"Když si vezmeme, kdo proti nám stál, tak jsme nějaké góly dokázali dát a hlavně jsme se dokázali dostat do množství šancí. (Záložník) Petr Ševčík i ostatní ukázali, že určitě nehrají druhé housle a že se dokážou takovým soupeřům ve spoustě věcí vyrovnat," ocenil Trpišovský.

"Pokud bych měl říct dvě věci, které nás stály body a pravděpodobně místenku v Evropské lize, tak neproměňování šancí a někdy horší technická vybavenost. U soupeřů vidíte skvělý první dotek a zpracování balonu, v tom ještě trochu pokulháváme, tam se musíme zlepšovat," pokračoval úspěšný kouč. 

"Ve struktuře hry, organizaci i v postupném útoku jsme si ale dokázali, že i s nimi můžeme hrát, že je na čem stavět. Kdyby nám někdo něco takového řekl, když jsme ve Slavii začínali, tak bychom řekli, že za dva roky to určitě nebude, že to je strašně brzo," doplnil.

O jeho svěřence bude pravděpodobně velký zájem v zahraničí, což si uvědomuje. "Obavu mám o hodně hráčů. Zakončili jsme nějakou epizodu a v létě si chceme splnit další cíl a dlouhodobý sen. Příští sezonu se bude hrát opět kvalifikace o Ligu mistrů a my ji znovu chceme hrát. Kluci ukazují svou kvalitu," zakončil Trpišovský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články