Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Plzeň trestala sterilní CSKA. Po obratu v Lužnikách nakročila do Evropské ligy

V poločase prohrávali 0:1 a většinu utkání tahali za kratší konec provazu. Přesto si fotbalisté Plzně odvezou z ruské metropole cenné vítězství a velmi nadějnou pozici směrem k třetímu místu ve skupině G. Domácí CSKA Moskva totiž v 5. kole skupinové fáze Champions League porazili 2:1. Skóre sice brzy otevřel Nikola Vlašič z pokutového kopu, ale krátce po změně stran vyrovnal Roman Procházka a Lukáš Hejda stanovil v 81. minutě konečný výsledek. 

Fotbalisté Plzně se radují z gólu na stadionu CSKA Moskva
zdroj: REUTERS autor: Maxim Shemetov

Čeští šampioni se proto v tabulce bodově dotáhli na CSKA, s nímž mají po domácí remíze 2:2 lepší vzájemné zápasy. Ke konečné třetí pozici zaručující postup do jarních bojů Evropské ligy tak Viktorii stačí v posledním domácím střetnutí s AS Řím (12. prosince) získat stejně bodů jako moskevskému týmu na stadionu Realu Madrid.

Viktoria dostane za premiérové vítězství v tomto ročníku elitní soutěže téměř 70 milionů korun. "Vrátili jsme CSKA to, co udělali v Plzni, kdy nám v závěru sebrali výhru. Kam ten duel řadím, na to si počkejme za 14 dní," řekl trenér Pavel Vrba.

V základní sestavě Plzně chyběl záložník Kopic, který doléčuje zranění kotníku a začal mezi náhradníky. Na levé straně záložní linie nastoupil Kovařík a napravo Petržela. V útoku dostal opět přednost Chorý.

Domácí v mrazivém počasí začali náporem a Bistrovič křížnou ranou minul branku. Poté Petržela v pokutovém území podkopnul Ščennikova a nařízenou penaltu suverénně proměnil Vlašič. Chorvatský záložník skóroval z pokutového kopu i v zářijovém duelu v Plzni (2:2).

Hráči CSKA rozebírali plzeňskou obranu a vytvářeli si další velké šance. Volný Ščennikov hlavičkoval nad břevno a Čalovovu ránu vyrazil Hruška. Sám před brankářem Viktorie pak opět zaváhal Ščennikov a zamířil vedle.

Celek ze Štruncových sadů poprvé zahrozil až po půlhodině hry, kdy Procházkův přímý kop zlikvidoval Akinfejev. Pak hru vyrovnal, a před pauzou mohl dokonce i skórovat. Ščennikov v šestnáctce fauloval Řezníka, ale Procházka penaltu neproměnil a slabou střelou k tyči nechal vyniknout Akinfejeva.

"Byl jsem rozhodnutý, že to kopnu do středu, ale nějak jsem se toho lekl. Asi byla chyba, že jsem o tom dost přemýšlel," přiznal Procházka.

Do druhého poločasu naskočil Kopic a v 56. minutě pomohl k vyrovnání. Po kombinaci s Petrželou našel na druhé straně pokutového území volného Procházku, jenž napálil míč chladnokrevně do horního růžku.

"V prvním momentu jsem ani nevěděl, že je gól. Padl jsem po té střele a ani jsem nesledoval let míče. Začal jsem se radovat, až když kluci za mnou přiběhli," uvedl Procházka. "Bylo to pro mě hodně emocionální. Byl jsem strašně rád a v tom momentě jsem začal věřit, že ten zápas můžeme vyhrát," přidal slovenský středopolař.

Moskevský tým si za sílícího sněžení opět vytvořil tlak a Plzeň podržel Hruška, když tváří v tvář vychytal Sigurdssona. V 81. minutě však z ničeho nic udeřili hosté a otočili stav. Hrošovský po rohu nacentroval do šestnáctky a Hejda hlavou překonal Akinfejeva - 1:2. "V pádu jsem viděl ten balon na poslední chvíli. Stačil jsem ho trknout a možná mě to ještě lízlo o rameno. Šťastný gól, ale na to se historie ptát nebude," popsal Hejda.

Viktoria pak v závěru těsný výsledek udržela a venku v Lize mistrů vyhrála teprve podruhé v historii. Podařilo se jí to poprvé od roku 2011, kdy uspěla na hřišti Borisova. "Aktivní hrou jsme získali několik situací a s trochou štěstí jsme dvakrát skórovali a otočili výsledek. Pro nás je to samozřejmě obrovský úspěch," konstatoval Vrba.

Zápas 5. kola skupiny G fotbalové Ligy mistrů:

CSKA Moskva - Viktoria Plzeň 1:2 (1:0)

Branky: 10. Vlašič z pen. - 56. Procházka, 81. Hejda. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Obljakov, Čalov - Hubník, Hrošovský, Kopic.

CSKA: Akinfejev - Nababkin, Becao, Černov - Fernandes, Vlašič, Bistrovič, Ščennikov (46. Jefremov) - Sigurdsson, Čalov (80. Žamaletdinov), Obljakov (72. Kučajev). Trenér: Gončarenko.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský (46. Kopic) - Procházka, Hrošovský - Petržela (70. Havel), Čermák, Kovařík - Chorý (81. Řezníček). Trenér: Vrba.

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Prvních 15 minut nám nevyšlo, ztráceli jsme míče. Do toho penalta poté, co máme míč na noze. Ale jsme spokojení, že jsme to dokázali otočit, protože otočit takový zápas je strašně těžké. Milan Petržela hrál první minuty velice špatně, proto se nám nedařila mezihra. Byl jsem s ním velmi nespokojený a v poločase jsem ho chtěl střídat, jenže David Limberský nemohl pokračovat. Ale akcí před prvním gólem si to Petržela napravil. Skupina je rozdělena, jsou tam dva velmi silné celky a pak dva týmy bojující o třetí místo. My získali s CSKA čtyři body, takže teď to třetí místo držíme my. Uhráli jsme z našeho pohledu úžasný výsledek a doufám, že k nám na jaře zase přijede nějaké velké mužstvo. CSKA musí v posledním kole uhrát něco s Realem, což bude mít těžké. My ale zas chceme něco uhrát s AS a odčinit porážku z Říma."

Lukáš Hejda (obránce Plzně): "Ani nevím, jak to padlo. Přetlačoval jsem se s obráncem, byl jsem silnější a nějak mě to trefilo. Nacvičovali jsme to takhle, věděli jsme, že CSKA nechává volnou zadní tyč, tak jsme to tam chtěli hrát. Pokud se postoupí, tak to bude životní gól."

Roman Procházka (záložník Plzně):  "V poločase jsem se cítil hrozně, protože jsem mohl z penalty vyrovnat, ale kluci mě podpořili. Naštěstí jsem to pak napravil. Tu gólovou střelu jsem trefil nějak zvláštně, chtěl jsem to dávat na zadní tyč, ale ne takhle. Ani jsem nevěděl, že je gól, až když kluci začali slavit. Věřím, že jsme výhrou pozvali fanoušky na závěrečný zápas a že společně vybojujeme postup."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články