Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Plzeňská senzace byla v Madridu na dohled, statečný vzdor však k bodu nestačil

Do závěrečného hvizdu se srdnatě rvali o remízu. Fotbalisté Viktorie Plzeň prohráli na stadionu Santiaga Bernabéua s Realem Madrid 1:2, ale za výkon si zaslouží absolutorium. S obhájci titulu totiž drželi krok a vypracovali si hned několik vyložených šancí. Na druhé straně jich mnoho neproměnili také domácí, kteří po zápase sklidili pískot zaplněných tribun. Do střelecké listiny se postupně zapsali Karim Benzema s Marcelem a korekci obstaral Patrik Hrošovský. 

Fotbalisté Realu Madrid se radují z gólu proti Plzni
zdroj: REUTERS autor: Paul Hanna

"Bílý balet" uspěl po sérii pěti soutěžních zápasů bez vítězství a vede skupinu G. Šest bodů má nicméně i druhý AS Řím po domácím triumfu 3:0 nad CSKA. Moskevský celek má čtyři body a Plzeň je poslední s jedním bodem. Čeští šampioni se za 14 dní utkají s madridským týmem doma ve Štruncových sadech.

"Nebylo to špatné a byli jsme blízko historickému úspěchu, ale bohužel se to nepovedlo. Překvapilo mě, kolik jsme si vypracovali šancí. Byli jsme trpěliví, odvážní a nebezpeční v brejcích," těšilo trenéra Pavla Vrbu. "Škoda těch příležitostí v první půli, ale výsledek je to krásný a Plzeň na to dlouho nezapomene. Oni jsou dopředu výborní, ale dozadu se jim moc nechtělo. Škoda že jsme to víc nevyužili," doplnil obránce David Limberský.

V základní sestavě Viktorie nastoupili i brankář Hruška a obránce Havel, kteří si odbyli premiéru v elitní soutěži. Havel nečekaně dostal šanci na pravé straně zálohy. "Čekal jsem na svou šanci a přišlo to na Realu, takže ze mě měli kluci trochu srandu. Chtěl jsem si to užít a byl to dobrý zápas," uvedl Havel.

Domácí začali očekávaným tlakem. V páté minutě nehlídaný kapitán Ramos z rohu hlavičkoval do tyče. V 11. minutě utekl na druhé straně Petržela, ale jeho střelu z úhlu vyrazil brankář Navas a z dorážky zamířil pětatřicetiletý záložník do boční sítě.

O několik vteřin později udeřili domácí. Vázquez nacentroval do šestnáctky, Benzema se dostal před Hejdu a hlavičkou o zem překonal bezmocného Hrušku. Francouzský útočník se stal třetím hráčem historie, který skóroval ve čtrnácti ročnících Ligy mistrů po sobě. Před ním se to povedlo jen Messimu z Barcelony a bývalému kanonýrovi Realu Raúlovi.

Hosté hráli po většinu času bez míče, ve 30. minutě však také velmi nebezpečně zahrozili. Petržela ve vápně přistrčil míč Limberskému, který technickým obloučkem přehodil branku soupeře. "Jsem kopyto, že jsem šanci nedal. Byl jsme blízko, chtěl jsme to dloubnout, ale šlo to vedle," litoval Limberský.

Vzápětí Benzema střelou z úhlu nepřekvapil Hrušku. Ten o chvíli později při rozehrávce přihrál přímo Iscovi, jenž minelu plzeňského gólmana nepotrestal a minul.

V poslední minutě prvního poločasu zahodil obrovskou šanci na vyrovnání Hrošovský, který se po Řezníkově centru dostal sám před Navase, ale z bezprostřední blízkosti zcela osamocen překopl branku. Domácí fotbalisty po prvním poločase doprovázel do šatny pískot z tribun.

Michael Krmenčík v souboji se Sergiem Ramosem
zdroj: ČTK/AP/ autor: Paul White

Krátce po změně stran přestřelil po Krmenčíkově centru ve skluzu Havel a v 55. minutě španělský tým zvýšil. Bale v pokutovém území patičkou vybídl Marcela a levý bek "dloubáčkem" překonal Hrušku, jenž poté zlikvidoval Modričův pokus.

Real stupňoval tlak. Bale minul branku hlavou i střelou z dálky a v 68. minutě nevyzrál na Hrušku ani Vázquez. Západočeši paradoxně v době největšího náporu soupeře nečekaně snížili. V 79. minutě Čermák přistrčil míč Hrošovskému, který si našel místo mezi obránci a přízemní ránu poslal přesně k tyči.

Na senzační bod už však Plzeň nedosáhla a ve Španělsku prohrála i čtvrtý pohárový duel. "Já gólů moc nedávám, takže tento řadím hodně vysoko. Zahrát si na tomhle stadionu bylo mé přání a ještě tu dát gól, to je skvělé," radoval se Hrošovský. "S výkonem můžeme být spokojení. V první půli jsme měli tři tutovky, které si kolikrát nevytvoříme ani v lize," dodal.

Fotbalová Liga mistrů - 3. kolo:

Skupina G: Real Madrid - Viktoria Plzeň 2:1 (1:0)

Branky: 11. Benzema, 55. Marcelo - 79. Hrošovský. Rozhodčí: Grinfeld - Šimon, Hassan (všichni Izr.). ŽK: Isco, Kroos, Ramos - Limberský. Diváci: 67 356. 

Real: Navas - Vázquez, Ramos, Nacho, Marcelo - Modrič, Casemiro, Kroos - Bale (75. Asensio), Benzema (89. Mariano), Isco (54. Valverde). Trenér: Lopetegui.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hrošovský, Procházka (65. Hořava) - Havel (76. Ekpai), Čermák, Petržela (86. Řezníček) - Krmenčík. Trenér: Vrba.

Pavel Vrba (trenér Plzně): "Nebylo to špatné a byli jsme blízko historickému úspěchu, ale bohužel se to nepovedlo. Překvapilo mě, kolik jsme měli šancí. Byli jsme trpěliví, odvážní a nebezpeční v brejcích. Samozřejmě je jednodušší chodit do brejků proti Realu než proti soupeřům v lize, kteří hlavně brání. Byli jsme vlastně v opačné roli než v lize. Pro mě to byla dobrá zkušenost a snad ještě větší pro hráče, kteří mohou hrát s kýmkoli, když předvedou maximum."

Patrik Hrošovský (záložník Plzně): "S výkonem můžeme být spokojení. V první půli jsme měli tři tutovky, které si kolikrát nevytvoříme ani v lize. Tu svou šanci v první půli jsem měl proměnit. Radim Řezník mi to skvěle nahrál, ale já to nezvládl. Podruhé už to vyšlo. Já gólů moc nedávám, takže tento řadím hodně vysoko. Zahrát si na tomhle stadionu bylo mé přání a ještě tu dát gól, to je skvělé."

David Limberský (obránce Plzně): "Jsem kopyto, že jsem šanci nedal. Byl jsem blízko, chtěl jsem to dloubnout, ale šlo to vedle. Ale mít tři šance za poločas na Realu je skvělé. Určitě to bylo z naší strany lepší než v Římě. Real nebyl v pohodě. Škoda těch šancí v první půli, ale výsledek je to krásný a Plzeň na to dlouho nezapomene. Oni jsou dopředu výborní, ale dozadu se jim moc nechtělo. Škoda, že jsme to víc nevyužili."

Milan Havel (záložník Plzně): "Čekal jsem na svou šanci a přišlo to na Realu Madrid, tak ze mě měli kluci trochu srandu. Chtěl jsem si to užít a byl to dobrý zápas. Vůbec jsem nebyl nervózní, hrozně jsem se na to od rána těšil. Měl jsem se stahovat s Marcelem, který hraje hodně nahoře. A když to šlo, tak se zapojit do útočné fáze. Před zápasem bychom tenhle výsledek brali, ale teď to mrzí, protože jsme měli šance."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články