Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kyjev tepe fotbalem. Finále Ligy mistrů chce vidět každý, Ukrajina ale klade překážky

Obrovský shon. Nikdo neví, kam se vydat. Angličtina, španělština, kyjevské letiště Borispol praská ve švech. Než se člověk doslova prodře přes pasovou kontrolu a davy lidí až na ulici, uběhnou dlouhé minuty. Finále Ligy mistrů se blíží.

Fanoušci Liverpoolu jsou již v Kyjevě
zdroj: ČT4 autor: Ondřej Nováček

Konečně. Venku už se legální i nelegální taxikáři předhánějí, kdo uloví lepší rito. A kdo koho sedře z kůže. Anglicky se dá domluvit relativně snadno. Kyjev však zažívá obrovský rozmach služby Uber a podobných, které tak využívá nejvíce fanoušků, jež se chtějí do centra ukrajinské metropole dostat levně a poměrně rychle.

To ostatně není žádný problém. Do středu města vede nová, čtyřproudá dálnice, takže po půlhodině jízdy jste třeba u metra. Z nového terminálu D na Borispolu nic kromě jednoho přeplněného linkového autobusu zatím nejede, místní dopravní podnik by ale rád zprovoznil ke konci roku alespoň vlak.

V Kyjevě finišují přípravy před finále Ligy mistrů
zdroj: ČT4 autor: Ondřej Nováček

Teď je ovšem květen a před námi finále Ligy mistrů. Tu a tam se u krajnice objeví dvojčlenné skupinky vojáků se samopaly. Není divu. Vyvrcholení Champions League představuje potenciálně vysoké bezpečnostní riziko. A navíc - v téhle zemi ještě stále zuří regulérní válka. Jeden místní vysloužilý voják si na její připomínku otevřel v centru pizzerii, kde servíruje tradiční italský pokrm. Drobnost: on je servíruje mezi pistole a nábojnice. Válka je krutá.

I přes smutný fakt bojů na Donbasu si našly do Kyjeva cestu desítky tisíc fanoušků. Řada z nich odjela jen tak - na blind. Dva tisíce příznivců Realu Madrid náročnou cestu v posledních dvou týdnech rovnou vzdaly.

Olympijský stadion v Kyjevě hostí finále Ligy mistrů
zdroj: ČT4 autor: Ondřej Nováček

Finále se totiž snaží zužitkovat všichni: místní obchodníci napálili jindy velmi přijatelné ceny na maximum, takže není problém koupit točené nealkoholické pivo za v přepočtu 120 korun. O ubytování nemluvě. Hotely nasadily mnohdy astronomické sumy. Pokoj za 3000 eur na noc? V Kyjevě dnešních dní zcela normální.

Ceny letenek se zněkolikanásobily, o samotných vstupenkách nemá smysl hovořit. "Vy tam můžete? Aha. Dal bych za to všechno," vykládá na ulici mladý Egypťan, co přijel za svým miláčkem Mo Salahem. Aspoň na chviličku ho tak zahlédnout! Každý chce být u toho.

Kyjev v sobotu hostí finále Ligy mistrů
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

"Když vám skener zasvítí zeleně, pustíte ho. Když červeně, pošlete tu osobu pryč," instruuje šéf dobrovolníky, kteří budou u bran kontrolovat diváky. "Lidi si to jsou schopni třeba i vytisknout doma a zkoušet to. Když vám chlapík řekne, že koupil lístek za 2000 eur na ulici, a skener bude svítit červeně, pošlete ho zpátky, ať si to s tím překupníkem vyřídí," pokračuje.

Kyjev čekají bláznivé dva dny, což ostatně předznamenává páteční utkání starých gard Realu a Liverpoolu, za který se představí i Vladimír Šmicer s Patrikem Bergerem. Ve fanouškovské vesnici, do které praží slunce a teploty jdou nad třicítku, ale není příliš k hnutí a lidé se proto k výhledu na malé hřiště pro 5 x 5 hráčů snaží dostat všelijak. Několik odvážlivců třeba vylezlo na pouliční lampy. To obrovské reflektory, které doprovodí sobotní ceremoniál, jsou ještě schované pod ochozy. Jejich čas ale přijde už brzy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články