Autobus fotbalistů Dortmundu poškodily exploze. Policie mluví o cíleném útoku

Útok zřejmě cílil na fotbalisty (zdroj: ČT24)

Autobus fotbalistů Borussie Dortmund poškodily tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice a následně operován. Akustické trauma a šok utrpěl i jeden z policistů. Podle policie šlo o cílený útok na sportovce. K incidentu došlo při přesunu klubu k domácímu zápasu Ligy mistrů proti Monaku. Utkání bylo přeloženo na středu.

Zatím není jasné, co stojí v pozadí útoku, vyloučena ale není žádná možnost, řekl dortmundský policejní prezident Gregor Lange. Útok je vyšetřován jako pokus o zabití.

„Musíme vycházet z toho a od začátku jsme z toho vycházeli, že se jedná o cílený útok na tým Dortmundu,“ uvedl Lange. Policie podle něj po útoku nasadila všechny dostupné jednotky, i proto, že nevěděla, jestli nehrozí další nebezpečí. Poznamenal také, že další podezřelý předmět, který se v úterý večer našel, není podle prvních poznatků výbušninou.

Policie prošetřuje psaní z místa činu

Státní zástupkyně Sandra Lückeová uvedla, že se blízko místa činu našlo psaní. Jeho obsah neupřesnila. Uvedla jen, že v něm někdo převzal za čin zodpovědnost. Policie psaní „intenzivně prověřuje“.

Výbuch poničil týmový autobus na dvou místech krátce po odjezdu z hotelu, zhruba deset kilometrů od stadionu vestfálského klubu. Při explozi se vysypalo několik oken.

Podle policie byly výbušniny ukryté v křoví u silnice. „Musíme vyčkat, kam nás vyšetřování zavede,“ uvedla policejní mluvčí Nina Vogtová. Policie zatím neví, o jakou výbušninu šlo, později ale zveřejnila informaci, že útok byl způsoben výbušninou, jejíž charakter je potřeba brát vážně, uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský. 

 „Celý tým je v šoku. Takovéhle obrázky z hlavy nedostanete. Doufám, že se mužstvo sebere natolik, aby mohlo zítra hrát,“ uvedl ředitel Borussie Hans-Joachim Watzke v rozhovoru pro televizní stanici Sky. Bartra podle něj neutrpěl vážné zranění, které by ho jakkoliv ohrožovalo na životě.

Václav Černohorský: Agentura DPA uvedla, že nic nenasvědčuje teroristickému pozadí (zdroj: ČT24)

Nevěděli jsme, jestli ještě něco nepřijde, líčil brankář týmu

Brankář Roman Bürki, který seděl na sedadle za Bartrou, uvedl, že španělský fotbalista má ruku pořezanou od střepů. „Po té ráně jsme se všichni schoulili, kdo mohl, tak si lehl na zem. Nevěděli jsme, jestli ještě něco přijde. Policie byla rychle na místě a zabezpečila ho. Všichni jsme v šoku, na fotbal v té chvíli nikdo ani nepomyslel,“ citoval švýcarského gólmana deník Blick.

„Hráči to dají stranou a budou schopni podat obvyklý výkon,“ je přesvědčen předseda dortmundského klubu Reinhard Rauball. „Nejhorší by bylo, kdyby ti, co ten útok zosnovali, dosáhli svého,“ uvedl.

Krizový štáb na stadionu rozhodl, že zápas se uskuteční ve středu od 18:45. Duel se podle policejního prezidenta odehraje za širokého nasazení policie. Zvláštní ochranná opatření pro fotbalisty zavedla policie už v úterý večer. „Uděláme vše, co je v lidských silách, aby se utkání bezpečně odehrálo,“ podotkl.

Incident se stal necelé dvě hodiny před plánovaným výkopem. „Hráči jsou v bezpečí. Na stadionu a kolem něj nehrozí žádné nebezpečí,“ informovala Borussia na svém twitterovém účtu krátce po explozích.

Fanoušci klubu Borussia Dortmund po zprávě o incidentu
Zdroj: ČTK/EMPICS/John Walton

„Tady na stadionu není žádný důvod k panice,“ řekl fanouškům hlasatel. Podle policejní mluvčí fanoušci do půl hodiny opustili stadion a jejich odchod se obešel bez problémů. Příznivci Monaka v ochozech skandovali „Dortmund“ na podporu domácího klubu. Fanoušci Borussie jim pak prostřednictvím sociálních sítí nabízeli nocleh.

Na liduprázdném stadionu si potom od 21:30 ještě zatrénovali fotbalisté Monaka. 

Vydáno pod