Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

BLOG: 171 centimetrů fotbalové geniality

Za poslední dekádu nechyběl téměř v žádné sestavě sezony, a to ať ji vybírali experti, fanoušci, nebo sami hráči. A s trochou nadsázky se dá říct, že pokud by fotbal byl opravdu týmový sport, Lionel Messi a Cristiano Ronaldo by doma zdaleka neměli tolik Zlatých míčů, jako správce hřiště po tréninku.

Andrés Iniesta
zdroj: Reuters

Stejně jako svůj účes totiž Andrés Iniesta nemění kvalitu své hry. Naplno se kouzlo malého velkého muže světového fotbalu projevilo už na podzim, kdy španělský záložník několik týdnů kvůli zranění Barceloně chyběl, a ukázalo se, že ani nejlepší trio světa nedokáže bezchybně koncertovat bez svého dirigenta.

Blaugranas zažili nejhorší vstup do sezony za posledních 12 let. Zdaleka už tak jako v minulých letech neplatilo, že Barcelona válcuje ve španělské La lize jednoho soupeře za druhým. Výkony katalánského velkoklubu často než krásnými akcemi udivovaly lehkovážností a problémy dostat míč od jednoho vápna ke druhému. A právě 32letý Iniesta představuje mezi záložníky označovanými Box-to-Box Midfielders, tedy hráči operujícími v prostoru mezi vápny, naprostou extra třídu. Ve schopnosti s jakou dokáže měnit tempo i těžiště hry, se s ním může aktuálně na světových hřištích měřit zřejmě jen Luka Modrič z Realu Madrid.

Přesto, že je Andrés Iniesta jediným hráčem, který dokázal vstřelit gól ve finále Eura, mistrovství světa i Ligy mistrů, daleko důležitější jsou pro současnou Barcelonu jeho "čtení hry" a přihrávky. (Však se také minulý rok na podzim stal prvním hráčem španělské La Ligy, který dokázal ve 14 sezonách v řadě přihrát minimálně na jeden gól.)

Jenže ani on není všemocný. I v Paříži zažili loni trochu jiný podzim. To, že je PSG po přestupu Ibrahimovice jiné, se vědělo. I to, že s odchodem kouče Laurenta Blanca se leccos změní, se čekalo.

Majitelé z Kataru před sezonou jasně prohlásili, že po letech dominance na francouzských trávnících, by konečně rádi vládli i v Evropě. Přišel nový trenér i hráči. Ale fanoušci pařížského celku si museli začít zvykat také na nové výsledky. Stejně jako Barcelona, tak i Paris Saint-Germain letos zdaleka nevládne Ligue 1, tak jak tomu dříve bylo. A zatím to nevypadá, že domácí soutěž ovládnou jako loni s náskokem 31 bodů.

Zklamaní fotbalisté Barcelony
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

Nový správce Parku princů Unai Emery dokázal z 23 pokusů proti Barceloně vyhrát jedinkrát. Na ten čtyřiadvacátý ale svůj tým přichystal znamenitě. Nejen odvážné nasazení mladíků v čele s debutantem v Lize mistrů Kimpembem, ale i předvedená hra zaslouží velké uznání. Barcelona poprvé od roku 2008 v Evropě zažila, jaké to je inkasovat dva góly během prvního poločasu a také to, že už dávno nestačí aby lítal míč, ale i hráči. A to i bez balonu. (Domácí během zápasu naběhali o více než 8 kilometrů víc než jedenáctka Katalánců.)

Přesto, že po poločase Barcelona přidala, zmohli se Messi, Suaréz, Neymar a spol. za 90 minut na jediný střelecký pokus mezi tři tyče, a tak v Paříži onen valentýnský večer střílel jiný "Ángel" než Amor.

Ángel di Mária oslavil zřejmě své nejlepší narozeniny v kariéře a nasměroval Paris Saint-Germain k dalším oslavám v evropských městech. Stejně tak se sluší připomenout, že Edinson Cavani oslavil své 30. narozeniny – 34. gólem v sezoně. A tak to po prvním osmifinále vypadá, že by se letos z Parku princů mohlo stát sídlo evropských fotbalových králů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články