Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Český fotbal je blízko jistotě Ligy mistrů, od sezony 2018/2019

Praha - Český fotbal je po předkolech evropských pohárů na jedenáctém místě v koeficientu UEFA. Zásluhou postupu Plzně, Sparty a Liberce do základní části Evropské ligy je tak pro Česko velmi blízko jistota alespoň dvanácté příčky znamenající přímou účast domácího šampiona v hlavní fázi Ligy mistrů pro sezonu 2018/19.

Liga mistrů v Plzni
zdroj: ČT sport autor: Vít Čepický

Před dvanáctým Švýcarskem má Česko náskok pouhé tři desetiny bodu, což je rozdíl jediné výhry. Odstup před dalšími pronásledovateli už je ale výrazný. Na třinácté Chorvatsko je to 4,5 bodu, Řecko a Nizozemsko jsou o další bod zpět.

Největší nebezpečí hrozí od Nizozemska, které zažilo výrazný propad kvůli odpočtu vydařené sezony 2011/12, aktuálně má však ve hře stále čtyři týmy - Ajax, Feyenoord, Alkmaar v Evropské lize a PSV Eindhoven v Lize mistrů.

Naopak Chorvatsko už zastupuje pouze Dinamo Záhřeb, které se probilo přes předkola do Ligy mistrů a pomohlo k výraznému posunu v žebříčku. S 9,5 získanými body do koeficientu je aktuálně nejúspěšnějším týmem sezony, v těžké základní skupině s Juventusem, Sevillou a Lyonem se ale od něj už větší bodový přísun čekat nedá.

Pro český fotbal je udržení v nejlepší dvanáctce o to důležitější, že od roku 2018 se chystají změny pro účast v Lize mistrů, v níž bude UEFA garantovat čtyřem nejlepším ligám po čtyřech účastnických místech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články