Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Historický triumf gibraltarského mistra. Poloprofesionálové v Lize mistrů zdolali Celtic

Gibraltar – Uplynulá sezona sotva skončila a ta nová ihned začala obrovským šokem. Poloprofesionální tým gibraltarského šampiona Lincoln Red Imps zažil nejslavnější moment ve své historii. V prvním zápase druhého předkola Ligy mistrů si poradil se slavným Celticem 1:0. Soutěžní debut trenéra Brendana Rodgerse na lavičce týmu z Glasgow tak skončil obří ostudou.

Slavící hráči Lincolnu
zdroj: ČT sport

Teprve před dvěma lety se Gibraltar zapojil do bojů o velké šampionáty a jeho kluby začaly působit v evropských pohárech. A už nyní se gibraltarskému mistrovi Lincolnu Red Imps povedlo vybojovat největší úspěch v historii gibraltarského fotbalu.

Nebyl to přitom první velký skalp Lincolnu. Red Imps už v prvním předkole nečekaně vyřadili estonského šampiona Floru Tallinn. Nyní se ale poloprofesionálnímu týmu, jehož všichni hráči působí jako hasiči či policisté, podařilo vybojovat úspěch ještě mnohem větších rozměrů. Lincoln v prvním utkání druhého předkola porazil skotského šampiona a vítěze PMEZ z roku 1967 Celtic 1:0.

O vítězství se krátce po změně stran postaral Lee Casciaro. Čtyřiatřicetiletý rodák z Gibraltaru, který má ve svém týmu i své dva bratry Kyla a Ryana, si v souboji jeden na jednoho lehce poradil s Efem Ambrosem a pohodlně zakončil ke vzdálenější tyči.

Nešlo ale o ojedinělou a náhodnou šanci gibraltarského mistra. Celtic, který před sezonou začal trénovat bývalý kouč Liverpoolu Brendan Rodgers, v utkání dominoval v držení míče. Na svých kopačkách jej měl více než tři čtvrtiny zápasu. Jenže co se týče aktivity, Lincoln se nenechal zahanbit. Na bránu vyslali Red Imps jen o jednu střelu méně než skotský mistr a mohli dokonce přidat i druhý zásah. Střela Leeho Casciara nedlouho po prvním gólu ale mířila jen těsně nad břevno Gordonovy branky.

V závěru zápasu si Celtic vytvořil velký tlak a hráči Lincolnu už jen zoufale odvraceli míče. Zaplněný Victoria Stadium pod gibraltarskou skálou ale po konečném hvizdu přece jen slavil úspěch svého týmu. Odveta v Celtic Parku už zřejmě bude trochu odlišnou záležitostí, Lincoln ale na domácí půdě udělal vše pro to, aby ve Skotsku mohl pomýšlet i na třetí předkolo Ligy mistrů.

Legie jen remizovala na hřišti Mostaru, New Saints zastavili APOEL

Překvapením skončila i další úvodní utkání druhého předkola. Polský šampion Legie Varšava jen remizoval na hřišti bosenského mistra Zrinjski Mostar. Celý zápas v sestavě hostů odehrál český krajní obránce Adam Hloušek. Legii poslal do vedení v 49. minutě po rychlé akci přesnou střelou Nikolič, ale už za osm minut vyrovnal hlavou po rohovém kopu Katanec.

Čtvrtfinalista Ligy mistrů z roku 2012 APOEL Nikósie zase jen nečekaně remizoval na půdě velšského mistra The New Saints 0:0. Kyperský mistr sice svého soupeře přehrával i přestřílel, aktivitu ale nedokázal usměrnit v góly, ze 17 pokusů na bránu mířily mezi tři tyče pouhé dva pokusy.

Úvodní utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů

Zrinjski Mostar - Legia Varšava 1:1 (0:0) Branky: 57. Katanec - 49. Nikolič.

Dinamo Tbilisi - Alaškert (Arm.) 2:0 (0:0) Branka: 55. Kiteišvili, 69. Kvilitaia z pen.

Karabach (Ázerb.) - F91 Dudelange (Luc.) 2:0 (2:0) Branky: 10. z pen. a 27. Richard Almeida.

Hapoel Beer-Ševa (Izr.) - Šeriff Tiraspol (Mold.) 3:2 (1:1) Branky: 43. Ogu, 52. Barda z pen., 90. Radi z pen. - 22. Ivančič, 64. Brezovec. ČK: 26. Aliti (Tiraspol).

BATE Borisov - SJK Seinäjoki (Fin.) 2:0 (1:0) Branky: 32. Kendy, 68. Rodionov.

Lincoln (Gibr.) - Celtic Glasgow 1:0 (0:0) Branka: 48. L. Casciaro.

The New Saints (Wal.) - APOEL Nikósie 0:0

Valletta - CZ Bělehrad 1:2 (1:0) Branky: 15. Falcone - 66. Katai, 75. Sikimič.

Red Bull Salcburk - Metalurg Liepaja (Lot.) 1:0 (0:0) Branka: 83. Soriano.

Vardar Skopje - Dinamo Záhřeb 1:2 (0:2) Branky: 54. Ambarcumjan - 21. vlastní Mijuškovič, 30. Rog. 

Zdroj
ČT sport, ČTK, Irish Mirror

Hlavní zprávy

Nejčtenější články